Sarajevo film festival: Počasno Srce reditelju Beli Taru

Dodeljujući mu svoje najviše priznanje, SFF želi da izrazi poštovanje i zahvalnost tom vrsnom filmskom stvaraocu koji je među prvima podržao taj festival
0 komentar(a)
Bela Tar, Foto: Old.fff.se
Bela Tar, Foto: Old.fff.se
Ažurirano: 16.08.2013. 18:40h

Počasno Srce Sarajeva - najviše priznanje Sarajevo Film festivala (SFF), dodijeljeno je ove godine mađarskom reditelju Beli Taru i čelniku evropskog filmskog fonda Eurimaž Robertu Oli.

Dodeljujući mu svoje najviše priznanje, SFF želi da izrazi poštovanje i zahvalnost tom vrsnom filmskom stvaraocu koji je među prvima podržao taj festival i odabrao Sarajevo za svoj, ali i dom prestižne film.factory koju je osnovao pri Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Bela Tar je jedan od najznačajnijih reditelja današnjice koji zbog svoje nemilosrdnosti nikada nije bio dio mejnstrim kinematografije. Filmski svijet, kako je istakao SFF, smatra ga jednim od najoriginalnijih i najprestižnijih savremenih svjetskih autora.

Okom kamere uspio je da zabilježi uticaj istorijskih promjena na Mađarsku – od poslijeratnih godina carstva do sovjetske invazije, te od jadnih godina pod komunizmom do savremenih pokušaja privatizacije. Crpeći inspiraciju iz radova italijanskog neorealizma i francuskog novog talasa i ispitujući današnju otuđenost i moral na provokativan način, njegovi filmovi imaju snažan uticaj na mlađu generaciju filmskih autora, kao što su Gas van Sant i Džim Džarmuš.

Počasno Srce Sarajeva dobio je i izvršni direktor Eurimaža Roberto Ola, pravnik sa specijalizacijom u području audiovizuelne proizvodnje i medijskog prava. Bio je savjetnik za audio-vizuelna pitanja pri Evropskoj komisiji, a 2002. godine odlazi u Strazbur, gdje radi kao projekt menadžer na dugometražnim filmovima za koprodukcijski fond Eurimaž. Za izvršnog direktora tog fonda SE imenovan je 2008. godine.

Za proteklih pet godina na čelu Eurimaža, kako je istakao SFF, Ola je dao veliki značaj punoj integraciji zemalja Jugostočne Evrope u evropski audiovizualni prostor.

Prosle godine dobitnik Počasnog Srca Sarajeva bio je Branko Lustig, legendarni filmski profesionalac, producent Šindlerove liste i Gladijatora, koji je, kako je istaknuto, na najbolji način pokazao da talenat, rad, profesionalnost i posvećenost ruše sve geografske i nacionalne barijere.

Bela Tar je jedan od najznačajnijih reditelja današnjice koji zbog svoje nemilosrdnosti nikada nije bio dio mejnstrim kinematografije

Bonus video: