Stiven King jedini ozbiljan autor među milionerima

“Ako pišete u žanru koji nema masovni komercijalni potencijal, možete odmah zaboraviti da ćete doći na našu listu”
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2013. 07:15h

Časopis Forbs objavio je listu pisaca koji su u proteklih godinu dana zaradili najviše novca. Nimalo iznenađujuće, na prvom je mjestu E.L. Džejms, zahvaljujući bestseleru “Pedeset nijansi sive”, a među ostalima na listi su i poznata imena poput Stivena Kinga, kraljice ljubavnih romana Danijele Stil, Džejmsa Patersona i Suzan Kolins.

“Ako pišete u žanru koji nema masovni komercijalni potencijal, možete odmah zaboraviti da ćete doći na našu listu”, upozorava književne autore poslovni časopis Forbs oko svoje redovne liste pisaca koji su u proteklih godinu dana zaradili najviše novaca. To ne znači da su svi oni koji se nalaze među najprofitabilnijim piscima ujedno i loši, ali definitivno ne znači ni da su dobri, što se odlično vidi po osobi koja je na prvom mjestu.

E.L. Džejms, foto: metronews.fr

Riječ je o E.L. Džejms, autorki erotskog hita za domaćice “Pedeset nijansi sive”, koji je nastao kao fan fiction inspirisan serijalom “Sumrak”. Džejms je u proteklih godinu dana zaradila 95 miliona dolara, s tim da se njena trilogija naročito dobro prodavala kao elektronska knjiga, jer je to “omogućavalo diskretan način čitanja ove knjige u javnosti”. Na drugom mjestu je superproduktivni pisac krimića Džejms Paterson s 91 milionom dolara zarade, ali on je za godinu dana objavio čak pet romana. Slične skribomanske tendencije ima i autorka Nora Roberts, inače na devetom mjestu s 23 miliona, koja godišnje objavi najmanje pet romana.

Treće mjesto zauzima Suzan Kolins, čije su “Igre gladi” postale i ogroman filmski hit, pa je spisateljica u proteklih godinu dana zaradila 55 miliona. Konzervativni TV-voditelj Bil O'Rajli je sa svojim bestselerima o uobistvima američkih predsjednika Linkolna i Kenedija zaradio 28 miliona, dok je na petom mjestu kraljica ljubića Danijela Stil s 26 miliona dolara zarade. Stil je inače u četrdesetogodišnjoj spisateljskoj karijeri objavila 128 ljubavnih romana!

Najprodavanija knjiga prve polovine 2013. u SAD-u je “Inferno” Den Brauna, koja je prije par dana objavljena i kod nas u izdanju Nove knjige, a autoru je donijela 22 miliona. Odmah iza njega je legendarni Stiven King – možda i najkvalitetniji od pomenutih, sa 20 miliona zarade.

Od ostalih multimilionera među piscima vrijedi još pomenuti majstora horora Dina Kunca (s 20 miliona), specijalistu za krimiće Džona Grišama (18 miliona) i Dejvida Baldačija (15 miliona), dok Forbsovu listu najbogatijih pisaca zaključuju Dž.K. Rouling (koja je u proteklih godinu dana zaradila 13 miliona) i tvorac “Pjesama leda i vatre” Džordž R.R. Martin, s 12 miliona, koje je zaradio i zahvaljujući velikom uspjehu serije “Igra prijestola”' nastaloj po serijalu njegovih knjiga.

Najprodavanija knjiga prve polovine 2013. u SAD-u je “Inferno” Den Brauna, koja je prije par dana objavljena i kod nas u izdanju Nove knjige, a autoru je donijela 22 miliona

Galerija

Bonus video: