Policija šest godina čekala da počne da se bavi dokazima

"Nakon napada 2007. radili su racije, uhapsili neke momke i oduzeli nekoliko palica... Tada su me pozvali da ih vidim"
7 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 19:31h

Policijski inspektori sjetili su se da poslije šest godina od prvog napada na Tufika Softića, uzmu DNK uzorak i uporede ga sa tragovima krvi pronađenim na drvenim palicama koje je policija tada oduzela od “nekih bezbjednosno interesantnih osoba”.

Inspektori su iste palice Softiću pokazivali nakon što je 2007. godine brutalno pretučen ispred svoje kuće u Beranama, pitajući ga tada “da li su mu poznate”.

Tek poslije najnovijeg napada na novinara, šest godina kasnije, inspektori su uzeli DNK uzorak od Softića i saopštili mu da će ga uporediti sa onim pronađenim na oduzetim motkama.

Softić je u večernjim satima 1. novembra 2007. brutalno pretučen na ulazu porodične kuće. Tada su ga dva maskirana napadača u klasičnoj sačekuši udarali palicama po glavi, nanijevši mu teške tjelesne povrede. Policija još nije otkrila napadače.

U nedjelju, oko 22 sata, u dvorište njegove porodične kuće, bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom. Naprava je eksplodirala 70-ak centimetara od njegovog automobila. Niko nije povrijeđen. Softić je sa suprugom i troje djece bio u kući za vrijeme eksplozije.

On je juče rekao “Vijestima” da su ga inspektori prije dva dana pozvali u Centar bezbjednosti Berane i tražili saglasnost da urade DNK analizu.

“Pristao sam, jer nemam što da krijem. Štapićem su mi uzeli uzorak sa lijeve i desne strane nepca i to će, kako su mi rekli, vještačiti u Forenzičkom centru u Danilovgradu. Objasnili su da taj uzorak treba da uporede sa tragovima krvi koji su pronađeni na nekim palicama koje su oduzeli”, ispričao je Softić.

Istakao je da je mislio da će inspektori, kao i prvi put nakon napada, da mu pokazuju palice kojima je možda pretučen, ali da oni to nijesu uradili, već mu ponovili priču o vještačenju, koju je čuo i prije skoro šest godina.

“Nakon napada 2007. godine radili su racije, uhapsili neke momke i oduzeli nekoliko palica od kojih su neke upotrijebljene u tučama. Tada su me pozvali da ih vidim, jedna je bila tamna, ličila je na pendrek, druga crno-bijela, treća potpuno bijela. Nakon što sam bio da prepoznam palice, rekli su mi da će ih poslati na vještačenje. Sada se ispostavilo da su te palice čamile negdje u nekoj ladici i kupile prašinu. Ako sam ih dobro shvatio, na nekoj od tih palica ostale su neke mrlje i tragovi krvi. Sada su vjerovatno uzeli moj DNK da uporede sa time. Objasnili su mi da ranije nije bilo uslova u Forenzičkom centru da se obavi vještačenje”, rekao je Softić.

Podsjetio je da su u vrijeme prvog napada na njega, na čelu Uprave policije i beranske policije bili drugi ljudi.

“Tada su drugi ljudi bili na čelu policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a ako su ovi sada riješili da nešto urade, to pozdravljam. Ako i ovo rade pro forme, to ćemo znati vrlo brzo. Zašto tragovi na palicama i moj DNK nijesu tada upoređeni, pitanje je za one koji su u to vrijeme bili na poziciji načelnika Centra bezbjednosti Berane, direktora policije, ali i za tadašnjeg ministra”, ocijenio je Softić.

Inspektori su saslušali više osoba povezanih sa Berancem Vladanom Simonovićem u istrazi vezanoj za napad na novinara "Vijesti" i "Monitora" Softića.

Izvor "Vijesti" iz policije rekao je ranije da inspektori provjeravaju alibi nekoliko osoba koje su u rodbinskim vezama sa Simonovićem, kako bi suzili krug mogućih napadača.

Simonović je uhapšen krajem jula zbog sumnje da je sa Rožajcem Velijom Hotom, u Crnoj Gori oprao 1.287.000 eura stečenih od prodaje droge u inostranstvu.

Softić je o tom slučaju pisao i u "Vijestima" i u "Montoru".

Hapšenje Simonovića uslijedilo je nakon višemjesečne provjere poslovne dokumentacije njegove firme Lukas In, ali i bankovnih računa.

On je odavno poznat, ne samo crnogorskoj, već i međunarodnoj policiji. Za njim je godinama na snazi potjernica Interpola iz Kopenhagena, na kojoj piše da se traži zbog poslova sa drogom.

Zbog nepostojanja sporazuma između Crne Gore i Danske o izručivanju sopstvenih državljana, on se nesmetano kretao u državi Crnoj Gori. Beranskoj policiji prije dva dana u pomoć su došle i kolege iz Podgorice. Desetak dana, nakon što je pisano o Simonoviću, nepoznati napadači bacili su eksplozivnu napravu u dvorište Softića, samo par minuta nakon što je on ušao u kuću.

Poslije uviđaja u ponedjeljak ujutro, Softić je rekao da mu je policijski vještak kazao da je u njegovo dvorište bačen trotil, moćan eksploziv, a ne šok bomba, na šta su inspektori prve večeri posumnjali.

Sagovornik “Vijesti” iz Uprave policije sinoć je nezvanično rekao da tragovi pronađeni nakon napada iz novembra 2007. godine nisu vještačeni do sad, jer, u Crnoj Gori tada nije postojao Forenzički centar.

“Ovdje nije postojao Forenzički centar, a i kada je otvoren, tek naknadno je otvoreno Odjeljenje za biološka vještačenja. I tada su rađena neka vještačenja, izuzeti su predmeti, rađena je radnja prepoznavanja”, pojasnio je sagovornik “Vijesti”.

Nije, međutim, jasno, zašto tragovi na vještačenje nijesu poslati u inostranstvo.

Forenzički centar otvoren je još 2008. godine. U policiji navode da se u njemu obavljaju sva kriminalističko-tehnička ispitivanja i vještačenja tragova izuzetih sa lica mjesta.

Vještačenje tragova u toku

Zašto je policija čekala gotovo šest godina da uradi vještačenje tragova, juče nije bilo moguće provjeriti u Upravi policije.

Na konkretna pitanja zašto su čekali od 1. novembra 2007. godine do sada da urade DNK analizu, kao i da li su tragovi sa oduzetih palica, vještačeni ranije ili će se i oni vještačiti tek sada iz Uprave policije odgovorili su da preduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti.

“Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije preduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju krivičnog djela teška tjelesna povreda počinjenog 2007. godine na štetu T.S”, piše u odgovoru UP.

Sličan odgovor dali su i na pitanje da li je završeno vještačenje tragova izuzetih nakon eksplozivnog napada na Softića. “U vezi sa predmetnim događajem, vještačenje svih tragova izuzetih uviđajem je u toku”, napisali su oni.

Galerija

Bonus video: