GUITAR ART

Miloš Karadaglić na Kanli kuli

“Herceg Novi ima sjajne lokacije za koncerte, a GASF doživljavam i kao priliku za druženje sa kolegama, razmjenu profesionalnih iskustva..."
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 22:34h

Koncertom “No borders orchestra” koji će nastupiti sa gitaristom Milošem Karadaglićem, u četvrtak će na Kanli kuli biti otvoren VIII Internacionalni Guitar Asrt Summer Fest (GASF).

Dirigent na  koncertu biće Premil Petrović, koji je za nastup sa “No border orchestra” na Bemusu dobio Nagradu grada Beograda.

“Simfonijski orkestar 'No borders orchestra', koji čine profesionalni muzičari sa ex-Yu prostora, ima širu misiju, ne samo muzičku nego i političku - da objedine mlađe generacije, a probleme riješe kroz muziku”, kazao je Boško Radojković, direktor GASF-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Radojković je pojasnio da je “No borders orchestra” već imao koncert u Kotoru, a nakon nastupa na hercegnovskoj Kanli kuli, planirano je gostovanje u Trebinju, a potom u Ljubljani gdje bi trebalo da snime njihov prvi album.

“No borders orchestra” je od sedmog avgusta u Trebinju pripremao program za ove koncerte, a mentori su im bili profesori iz Berlinske filharmonije koji su podijelili njihova iskustva u radu na velikim projektima.

Gitarista Miloš Karadaglić će drugi put nastupiti u programu Guitar Art Summer Festa. Prvi put svirao je 2008. godine.

“Herceg Novi ima sjajne lokacije za koncerte, a GASF doživljavam i kao priliku za druženje sa kolegama, razmjenu profesionalnih iskustva, ali i mogućnost da publici prenesemo pozitivnu energiju”, kazao je Karadaglić.

Na  koncertu No borders orchestra izvešće djela Sergeja Prokofjeva (Classical Symphony), Isidore Žebeljan (Horses of Saint Mark), Riharda Vagnera (Sirgfried idyll) i Galanta (Kodalz-Dances). Miloš Karadaglić će sa “No borders orchestra” izvesti Rodrigov Concierto de Aranjuez - napisan za gitaru i orkestar, ali i djelo koje su svirali najpoznatiji muzičari različitih stilova i pravaca.

“Skoro da ne postoji neko ko ne zna i ne pjevuši temu iz II stava Aranjueza”, primijetio je Karadaglić, uvjeren da je to “dobar uvod” – posebno za mladu publiku, sa željom da koncertne dvorane uvijek budu pune, što je najveća satisfakcija i nagrada za umjetnike.

Dejan Mandić, predsjednik Opštine Herceg Novi istakao je da grad podržava sva kulturna dešavanja, nastojeći da svake godine osvježe kulturnu ponudu što znači i turističku ponudu grada.

Radojković je najavio zanimljiv program tokom šest večeri Festivala. U petak 16. avgusta nastupa hrvatski “Amicorde trio”, Daniel Markes iz Brazila stiže 17. avgusta, a dan kasnije nastupiće “Mascara” kvartet iz Slovenije. Posljednja dva dana publika će slušati Maju Radovanliju (19. avgusta), srpsku gitaristkinju koja već desetak godina radi u Indijani, a duo Bojana Brajović (gitara) i Boris Nikčević (flauta) planiran je za zatvaranje festivala, 20. avgusta.

Kao i svake godine na GASF-u će učesnici razmijeniti iskustva i znanja, upoznati se sa domaćim i svjetskim tokovima u savremnoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi kroz različite radionice.

Pokrovitelji festival su Opština Herceg Novi i gradska Turistička organizacija.

Revolucija u glavi

U okviru GASF-a i programske cjeline “Guitar visuel art” ove godine biće predstavljen segment velike izložbe koja je organizovana u Beogradu i posvećena pedesetogodišnjici od objavljivanja prvog albuma popularnih “Bitlsa”.

Izložba pod naslovom “The Beatles On” će biti prilika da posjetioci vide originalne fotografije Roberta Vitakera u hercegnovskoj galeriji “Sue Ryder”. U njegovom impozantnom opusu fotografije “Beatlesa” iz perioda od 1964. do 1966, zauzimaju najznačajnije mjesto.

Biće predstavljena i knjiga “Revolucija u glavi”, pjesme Bitlsa i šezdesete, u izdanju beogradske izdavačke kuće Clio.

Galerija