Dvotomni izbor iz Čengićeve knjige: Krležina svakodnevica

No, ako se Matvejević bavio, prvenstveno, Krležinim pogledima na književnost, umjetnost i ključna politička zbivanja, Čengić nas je uveo u porodični dom Krleže
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 19:29h

Kada je slavni novinar Enes Čengić (1926 - 1994), tada uticajni šef sarajevskog Oslobođenja - dopisnik i direktor te novinske kuće za SR Hrvatsku i Sloveniju, autor niza zapaženih knjiga - objavio svoje četvorotomne memoare “S Krležom iz dana u dan” (1985) bio je to kulturni događaj prvoga reda. Poslije Matvejevićevih “Razgovora s Krležom” iz 1969, to je bio prvi “svakodnevni” kontakt s velikim piscem.

No, ako se Matvejević bavio, prvenstveno, Krležinim pogledima na književnost, umjetnost i ključna politička zbivanja, Čengić nas je uveo u porodični dom Krleže, na Gvozdu, upoznavajući nas ne samo s Belom, njegovom suprugom, već i s njegovom kuvaricom, sekretaricom u Jugoslavneskom leksikografskom zavodu i vozačem.

Zahvaljujući jednodimenzionalnoj socijalističkoj propagandi, tadašnju publiku prvenstveno je zanimala Krležina relacija s Josipom Brozom Titom.

Knjiga “S Krležom iz dana u dan” osvojila je čitaoce svakodnevnim detaljima iz života jednog mudrog i osjetljivog starijeg čovjeka. A to se dogodilo zahvaljujući Čengićevom umijeću da s Krležom godinama razgovara, i još više da te razgovore oblikuje, potom, u čitko štivo. Najedanput se ukazalo ljudsko lice velikog pisca.

U izboru iz Čengićevog magnum opusa - koji je u dva toma za ovo izdanje Jutarnjeg lista priredila njegova kćerka Silvana Čengić-Voljevica - čitalac će uživati u obilju živopisnih i intrigantnih detalja.

Ovo izdanje Jutarnjeg donosi predgovor Ivana Lovrenovića iz prvog izdanja, kao i novi, aktualni predgovor Boža Rudeža.

Bonus video: