Napad na Softića: Alibi Simonovićevih rođaka na provjeri

Policija navodno sužava krug osumnjičenih za atak na novinara
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 18:48h

Više osoba povezanih sa Berancem Vladanom Simonovićem saslušano je u beranskoj policiji u istrazi vezanoj za napad na novinara "Vijesti" i "Monitora" Tufika Softića.

Izvor "Vijesti" iz policije rekao je juče da inspektori provjeravaju alibi nekoliko osoba koje su u rodbinskim vezama sa Simonovićem, kako bi suzili krug mogućih napadača.

"Provjeravamo više osoba koje su bliske s njim, od kojih je sa nekima i u rodbinskim odnosima", rečeno je nezvanično iz Uprave policije.

Simonović je uhapšen krajem jula zbog sumnje da je sa Rožajcem Velijom Hotom, u Crnoj Gori oprao 1.287.000 eura stečenih od prodaje droge u inostranstvu.

Softić je o tom slučaju pisao i u "Vijestima" i u "Montoru".

Hapšenje Simonovića uslijedilo je nakon višemjesečne provjere poslovne dokumentacije njegove firme Lukas In, ali i bankovnih računa.

On je odavno poznat, ne samo crnogorskoj, već i međunarodnoj policiji. Za njim je godinama na snazi potjernica Interpola iz Kopenhagena, na kojoj jasno piše da se traži zbog poslova sa drogom.

Zbog nepostojanja sporazuma između Crne Gore i Danske o izručivanju sopstvenih državljana, on se nesmetano kretao u državi Crnoj Gori.

Pomoć iz Podgorice

Beranskoj policiji juče su u pomoć došle i kolege iz Podgorice. Oni su razgovarali sa Softićem i ponovili mu da neprestano rade na rasvjetljavanju najnovijeg napada na njega, ali i onog iz 2007. godine.

Desetak dana, nakon što je pisano o Simonoviću, nepoznati napadači bacili su eksplozivnu napravu u dvorište Softića, samo par minuta nakon što je on ušao u kuću.

Poslije uviđaja u ponedeljak ujutro, Softić je rekao da mu je policijski vještak kazao da je u njegovo dvorište bačen trotil, moćan eksploziv, a ne šok bomba, na šta su inspektori prve večeri posumnjali.

U nedjelju, oko 22 sata, u dvorište novinara iz Berana, bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom. Bomba je eksplodirala 70-ak santimetara od Softićevog automobila.

Niko nije povrijeđen. Softić je sa suprugom i troje djece bio u kući za vrijeme eksplozije. Na istom mjestu, on je prije skoro šest godina brutalno pretučen, ali policija nije otkrila napadače.

U zvaničnom odgovoru Uprave policije piše da službenici Sektora kriminalističke policije sprovode opsežnu istragu na rasvjetljavanju eksplozivnog napada na Softića, kao i da nadziru teren oko njegove kuće.

“U sklopu aktivnosti koje sprovodimo na rasvjetljavanju događaja, policijski službenici prikupljaju obavještenja od više lica o čemu u ovom trenutku ne možemo detaljnije govoriti iz razloga nesmetanog vođenja istrage. Izuzeti su i video zapisi sa više uređaja video nadzora u blizin i mjesta događaja, a u toku su i druge istražne radnje u vezi sa pomenutim događajem. Policijski službenici Centra bezbjednosti Berane obilaze uži i širi teren u blizini kuće T.S. i u kontinuitetu ostvaruju kontakt sa njim", piše u odgovoru Tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

Ćute zbog istrage

Na pitanja "Vijesti" kada su posljednji put i koje radnje preduzeli da istraže ko je Softića brutalno pretukao 2007. godine, kao i da li su zbog tog napada uzimali izjavu od Draška Vukovića i Dragana Labudovića za koje je Sotić u svojoj izjavi rekao da su mu prijetili neposredno prije napada, iz UP je odgovoreno da istraga i dalje traje.

“Istražne radnje u vezi sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda počinjenim u 2007. godini, na štetu T.S. i dalje traju sve do potpunog rasvjetljavanja pomenutog događaja. U tom smislu, uz konsultacije sa nadležnim državnim tužiocem vršena je kriminalistička obrada više desetina lica, a aktivnosti na rasvjetljavanju pomenutog krivičnog djela i dalje traju", odgovoreno je iz UP.

Draško Vuković je bio visokorangiran u krminalnom klanu odbjeglog narko bosa iz Pljevalja Darka Šarića. Uhapšen je u Beranama u februaru 2010. godine. Teretili su ga da je dio kriminalne grupe švercera droge koja je pokušala da prokrijumčare 2,2 tone kokaina iz Latinske Amerike na evropsko narko tržište.

U akciji "Balkanski ratnik" sada je svjedok saradnik.

Dragan Labudović je uhapšen u istoj akciji, ali je sa Specijalnim tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice.

Novac, kuće i automobili

Simonović se sumnjiči da je u periodu od 2004. do 2012. godine uspio da u legalne novčane tokove ubaci preko petsto hiljada eura, koje je stekao prodajom droge u skandinavskim zemljama. U policijskoj akciji sprovedenoj pod radnim imenom Maja, došlo se do saznanja da je Simonović novac, koji je zaradio u inostranstvu od bavljenja kriminalom, prebacio u Crnu Goru gdje je devet godina investirao „prljavi novac“.

Foto: Interpol

Iznos koji mu se stavlja na teret prenio je u legalne novčane tokove kroz kupovinu zemljišta u Beranama i Kotoru, kupovinu stana u Podgorici, investiranje u poslovne aktivnosti i izgradnju hotela u Beranama.

Prema policijskom saopštenju, dio novca je potrošio u kupovinu akcija na tržištu kapitala, zatim na kupovinu više luksuznih automobila i gotovinske uplate, odnosno kao osnivački kapital firme Lukas In u Beranama i druga novčana ulaganja.

Die Presse: “Vijesti” su konstantno na meti

Austrijski list Die Presse objavio je juče na svom sajtu informaciju da je u dvorište Softića bačena bomba. Na svom sajtu, list podsjeća da je to drugi napad na novinara, a osmi na imovinu i zaposlene u “Vijestima”. Piše da je Softić bio kući sa porodicom i da je u dom ušao nedugo nakon što je TNT eksplodirao tik do njegovog automobila.

Navodi se da su vlasti najprije mislile da se radi o lažnoj bombi, ali da je to kasnije demantovano i saopšteno da se radi o trotilu. I Die Presse podsjeća da je Softić, od strane još nepoznate dvije osobe, pretučen ispred svoje kuće još 2007.

List piše da je, prije Softića, pretučena i novinarka “Vijesti” Olivera Lakić, da je napadač identifikovan (Ivan Bušković) i da je osuđen na devet mjeseci. Ističe se da je motiv napada nepoznat. Navode i da je 2009. godine, od strane gradonačelnika Glavnog grada, njegovog sina i tjelohranitelja, napadnut glavni i odgovorni urednik Mihailo Jovović i fotograf (Boris Pejović), dok su fotografisali nepropisno parkiran automobil Miomira Mugoše.

Dodaje se da je gradonačelnikov sin osuđen na uslovnu kaznu. Die Presse piše i da su službeni automobili “Vijesti” uništeni u podmetnutim požarima. Policija nije našla počinioce. Navodi se da je najdramatičniji napad na novinare - ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića 2004. godine.

Galerija

Bonus video: