Rusija traži Polonskog zbog milionske prevare

Sud u Moskvi naredio hapšenje poznatog i ekstravagantnog ruskog tajkuna nekadašnjeg partnera Svetozara Marovića i vlasnika Miraks grupe koja je gradila na Zavali
66 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 06:46h

Tverski sud u Moskvi naredio je hapšenje Sergeja Polonskog optuženog za prevaru velikih razmjera. Istražitelj Ministrastva unutrašnjih poslova Oleg Siljničenko kazao je da se biznismen nalazi u Izraelu i da odbija da se pojavi pred Istražnim komitetom Ruske Federacije, prenosi agencija Interfax.

Advokatica Polonskog Dijana Tatosova tražila je da sud odloži ročište, pošto je njen klijent u utorak pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela na razgovor o dobijanju državljanstva.

Pošto je saslušao argumente strana u postupku, sudija je naložio hapšenje Polonskog, koji je prije nekoliko godina bio glavni investitor u Crnoj Gori i poslovni partner dijela crnogorskih funkcionera na čelu sa Svetozarom Marovićem. Osim toga, on je objavio i međunarodnu potjernicu za biznismenom.

Svetozar Marović i Sergej Polonski

Agencija navodi da je u Nacionalni centralni biro Interpola MUP-a Rusije već stigla informacija pravosudnih organa Izraela da Polonski živi na teritoriji te države, u koju je ušao s turističkom vizom sa važenjem do 27. septembra ove godine.

“Nadležni organi traže informaciju o namjerama ruskih pravosudnih organa o pomenutom. U slučaju da sud tako zatraži, biće započeta procedura ekstradicije Polonskog u Rusiji”, saopštili su u Ministarstvu.

Polonski, za koga se vjeruje da ima poslovne interese u Kambodži, je trgovac nekretninama, poznat po ekstravagantnom ponašanju

U jesen 2012. u Rusiji je podignuta optužnica zbog prevare velikih razmjera protiv neidentifikovanih radnika kompanije Mirax Group, čiji je osnivač Polonski.

Istraga navodi da su u periodu od 2007. do 2009. oni inicirali sklapanje predugovora o kupoprodaji stanova u stambenom kompleksu “Kutuzovska milja” (koji je tada bio u izgradnji), a koji nisu odgovarali utvrđenoj projektnoj dokumentaciji.

Početkom avgusta ove godine Polonski je izjavio da je spreman da sarađuje sa istražnim organima.

“Sergej Polonski izražava duboko razočaranje postupcima Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. On je insistirao i još insistira na objektivnoj istrazi i pozivanju na odgovornost svih koji su nezakonitim putem preuzeli kompaniju i aktive grupe Potok, i spreman je, u tom cilju, na punu saradnju sa istražnim organima”, piše u saopštenju pres-službe Polonskog, objavljenom na Fejsbuku, prenosi Interfax.

Švajcarci ga gone za pranje novca od kriminala

Predstavnik ruskog MUP-a precizirao je da se poslovima optuženog ne bave samo ruski pravosudni organi.

“Dobili smo pisma iz Interpola da se o Polonskom u Švajcarskoj sprovodi istraga u vezi legalizacije prihoda stečenih kriminalnim radnjama”, rekao je Oleg Siljničenko.

Polonski, koji važi za jednog od poznatijih ruskih tajkuna, i još dojica Rusa prošle godine su uhapšeni i optuženi u Kambodži zbog prijetnji nožem i zatvaranja posade broda na kojem su se nalazili. Polonski je crnogorskoj javnosti poznat kao vlasnik “Miraks grupe”, koja je pokrenula gradnju vila na brdu Zavala u Budvi.

Pošto su probijeni rokovi za završetak radova na Zavali, koji su 2009. prekinuti, početkom oktobra 2011. nastavila ih je građevinska kompanija Monterra uz odobrenje i podršku Udruženja kupaca vila (AMIA).

Polonski, za koga se vjeruje da ima poslovne interese u Kambodži, je trgovac nekretninama, poznat po ekstravagantnom ponašanju. Poznat je i i po tome što ga je pesnicom udario ruski milijarder i bivši agent KGB Aleksander Lebedev tokom jedne prepirke u ruskom tok šou septembra 2011.

Posao Polonskog je većim dijelom propao nakon izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. što ga je primoralo da odustane od gradnje Federalne kule u Moskvi, za koju se nadao da će biti najviša zgrada u Evropi.

Galerija

Bonus video: