Ribar iz Zelenike ostao u dubrovačkom zatvoru

Branko Živanović, otac uhapšenog ribara, koji se sa unukom vratio u Zeleniku, “Vijestima” je kazao da, ako ne skupe novac da plate kaznu, Zoranu prijeti zatvor od 3,5 mjeseca
108 pregleda 43 komentar(a)
Prevlaka, Foto: Zoran Đurić
Prevlaka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.08.2013. 13:08h

Ribar Zoran Živanović, ostao je u dubrovačkom zatvoru , nakon što je odbio da plati 24.000 kuna ili 3.500 eura, na koje ga je juče osudio Osnovni sud u Dubrovniku.

Živanović i njegov maloljetni bratanić D. Ž. (16) uhapšeni su prekjuče zbog neovlašćenog boravka u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Maloljetnik koji je bio na arestovanom brodu, nakon noći u zatvoru pušten je na slobodu.

Živanovića i njegovog bratanića u ponedjeljak, kod poluostrva Prevlaka, uhapsila je hrvatska policija, a njihov brod je arestovala pod optužbom da su ribali u hrvatskom dijelu Bokokotorskog zaliva.

Brod je otegljen u Molunat gdje će, kako to nalažu međunarodni zakoni ostati, osam dana.

Za to vrijeme biće objavljeno na zvaničnom sajtu da svi koji imaju eventualna finasijska potraživanja prema vlasniku broda mogu da traže dalje zadržavanje broda i naplatu duga.

Branko Živanović, otac uhapšenog ribara, koji se sa unukom juče vratio u Zeleniku, “Vijestima” je kazao da, ako ne skupe novac da plate kaznu, Zoranu prijeti zatvor od 3,5 mjeseca.

On je objasnio da je teško na moru ocijeniti granicu, jer ona nije obilježena ni bovama, ni u pomorskim kartama.

Njegov sin je na brodu ima GPS i bio je uvjeren da je u crnogorskim teritorijalnim vodama, kada je uhapšen.

Branko Živanović nije želio da detaljnije komentariše čitav slučaj, plašeći se, kako je kazao, da svojim izjavama ne oteža Zoranov položaj u zatvoru.

Protokol o privremenom režimu na poluostrvu Prevlaka potpisan je u decembru 2002. godine. Njime je predviđeno da privremeni režim važi do sklapanja ugovora o granici, a sam dokument nije prejudicirao konačno razgraničenje dvije države.

Uz lijevu obalu Prevlake, unutar Boke i na ulazu u Boku, formirana je morska zona, koja je stavljena pod nadzor policijskih brodova s mješovitom hrvatsko-crnogorskom posadom. Kroz svoj parlamentarni Odbor za međunarodne odnose crnogorska strana predlaže da Hrvatskoj pripadne kopno, dok bi Crnoj Gori pripalo more kako bi zadržala kontrolu nad ulaskom u Boku.

Bonus video: