Izložba u Splendidu: Ikone futurizma i pop arta

Umjetnička djela ukupne vrijednosti 2 miliona eura predstavljaju cjelovitu istoriju razvoja savremene umjetnosti Evrope
71 pregleda 1 komentar(a)
Crveni Lenjin, Endi Vorhol, Foto: Pictify.com
Crveni Lenjin, Endi Vorhol, Foto: Pictify.com
Ažurirano: 13.08.2013. 20:21h

Hotel „Splendid“ će od srijede 14. avgusta do 15. septembra biti domaćin izuzetne kolekcije djela savremene umjetnosti.

Postavka 106 originalnih radova poznatih stvaralaca futurizma, pop-art-a, savremene umjetnosti, NAJS pokreta kao i poznatih domaćih slikara biće smještena u prvom crnogorskom hotelu sa 5 zvjezdica.

Umjetnička djela ukupne vrijednosti 2 miliona eura predstavljaju cjelovitu istoriju razvoja savremene umjetnosti Evrope. Posjetioci izložbe mogu i kupiti slike, jer će neka djela biti za prodaju.

U dijelu izložbe posvećenom futurizmu nalaze se djela autora kakvi su Bala, Boćoni, Kara, Severini, Depero, Baldesari, Filia, Marasko, Tato, Krali, Prampolini, Rusolo, Pipo Rico, Đulio D'Ana i Vitorio Korona.

Pop-art predstavljaju najreprezentativniji majstori kao što su Kit Hering, Roj Lihtenštajn, Robert Raušenberg, Mario Skifano, Franko Anđeli, Tano Festa, Pino Paskali, Mimo Rotela, Renato Mambor, Đozeta Fioroni, Karla Akardi... Izložba obuhvata i radove čuvenog Endija Vorhola – “Crveni Lenjin”, “Zavjera u Dalasu” i “Cvijeće”.

Kustos izložbe, Salvatore Karbone, vjeruje da će postavka izložbe privući pažnju velikog broja posjetilaca, kao i kolekcionare umjetničkih djela. „Ova izložba predstavlja jedinstven pogled na futurizam kao važnu pojavu umjetnosti XX vijeka i na izvjestan način sveobuhvatnu studiju savremene umjetnosti Evrope“- naglasio je Karbone – “Uvjeren sam da će naša izložba biti jednako zanimljiva i kolekcionarima umjetničkih djela. Značaj radova savremenih slikara koje smo izložili stalno raste.

„Manifest futurizma“ koji je napisao italijanski pjesnik Filipo Tomazo Marineti, objavljen je prvo u italijanskim novinama „Gazeta del Emilija“ u Bolonji, 5. februara 1909. godine, a potom na francuskom jeziku "Manifeste du futurisme" u dnevnom listu „Le Figaro“ 20. februara 1909. godine. Označio je početak umjetničke filozofije futurizma, koji pravi otklon od prošlosti i slavi brzinu, mašine, snagu, mladost i industriju. Futuristički pokret imao je značajan uticaj na umjetnost XX vijeka: i pop-art i savremena umjetnost potiču iz okrilja futurizma.

Izložbu je organizovalo kulturno udruženje „M.I.C.R.O“ iz Rima i „Diomedeo Art International“, njena partnerska galerija iz Podgorice, kao i „Narodni muzej Crne Gore“ sa Cetinja. Glavni dio kolekcije izloženih slika obezbijedila je galerija „Diomedea Arte“ iz Palerma, Sicilija, koja je stvorena radi istraživanja, analize i promovisanje umjetnika futurizma i njihovih sljedbenika.

Izložba će biti postavljena u „Media centru“ hotela „Splendid“. Ulaz je besplatan i za sve goste hotela i za posjetioce.

Bonus video: