Hrvatska policija kod Prevlake uhapsila ribare iz Zelenike

Ribari su optuženi da je njihov brod neovlšćeno ribao u hrvatskim teritorijalnim vodama
221 pregleda 37 komentar(a)
Prevlaka, ulazni dio, pogled sa Glavice, Foto: Slavica Kosić
Prevlaka, ulazni dio, pogled sa Glavice, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.08.2013. 18:51h

Ribarski brod i ribare Zorana Živanović i njegovog bratanića – maloljetnog B.Ž. iz Zelenike jutros oko 10 sati uhapsila je posada Patrolnog broda hrvatske policije kod polustrva Prevlaka u Boki Kotorskoj.

Ribari su optuženi da je njihov brod neovlšćeno ribao u hrvatskim teritorijalnim vodama. Brod je otegljen u Molunat, a dvojica ribara su predata državnom tužiocu u Dubrovniku.

“Naše kolege su uhvaćene unutar Zaliva na, kako im je saopšteno 320 metara unutar hrvatskih teritorijalnih voda”, kazao nam je jedan od novskih ribara koji je jutros kolegama odnio nešto hrane i odjeće.

On upozorava da granica na moru nije još određena niti je označena na bilo kojoj pomorskoj karti, pa su zbog toga mogući i previdi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske o hapšenju crnogorskih ribara obavijestilo je Odjeljenje granične bezbjednosti pomorske policije-Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsjećamo da je Protokol o privremenom režimu na poluostrvu Prevlaka potpisan u decembru 2002. godine. Njime je predviđeno da privremeni režim važi do sklapanja ugovora o granici, a sam dokument nije prejudicirao konačno razgraničenje dvije države.

Uz lijevu obalu Prevlake, unutar Boke i na ulazu u Boku, formirana je morska zona, koja je stavljena pod nadzor policijskih brodova s mješovitom hrvatsko-crnogorskom posadom. Kroz svoj parlamentarni Odbor za međunarodne odnose crnogorska strana predlaže da Hrvatskoj pripadne kopno, dok bi Crnoj Gori pripalo more kako bi zadržala kontrolu nad ulaskom u Boku.

“Saradnja Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije- Sektora granične policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore sa službenicima MUP-a Republike Hrvatske- Uprava policije Dubrovačko-neretvanske, je na veoma visokom nivou, koja se na moru ogleda kroz sprovođenje Protokola o privremenom režimu uz južnu granicu, kao i druge operativno taktičke aktivnosti koje su od interesa za bezbjednost kako Crne Gore tako i Republike Hrvatske”, saopšteno je Vijestima iz Uprave policije MUP Crne Gore.

Iz Uprave policije su, takođe, saopštili da je Odjeljenje granične bezbjednosti pomorske policije “rergistrovalo prekršaje Zakona o graničnoj kontroli – za koje su osumnjičeni upravitelji plovila koji su iz teritorijalnih voda Republike Hrvatske uplovljavali u teritorijalne vode Crne Gore, izbjegavajući graničnu kontrolu”

Prema nezvaničnim saznanjima, zaplijenjeni ribarski brod i oprema trebalo bi da budu vraćeni, a ribari će biti “samo” novčano kažnjeni.

Bonus video: