SEEMO: Brine ponavljanje napada na "Vijesti"

Softiću je u nedjelju uveče bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće u Beranama
11 komentar(a)
protest Vijesti, Foto: Luka Zeković
protest Vijesti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.08.2013. 19:11h

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je napad na novinara Tufika Softića i izrazila zabrinutost zbog čestih napada na radnike ND "Vijesti".

Softiću je u nedjelju uveče bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće u Beranama.

SEEMO podsjeća da je Softić 2007. brutalno pretučen, a da do danas nije uhapšen niko ko je povezan sa tim napadom.

Iz te organizacije navode da su naročito zabrinuti što su novinari i radnici "Vijesti" redovna meta napada i prijetnji.

"SEEMO snažno osuđuje posljednji napad na Softića i veoma je zabrinut zbog ponovljenih prijetnji novinarima "Vijesti", kazao je generalni sekretar organizacije Oliver Vujović.

"Pozivam nadležne u Crnoj Gori da urade sve u svojoj moći da nađu počinioce napada u slučaju Softića, i svih neriješenih slučaja u prošlosti, i da spriječe da se takvi incidenti ponove u budućnosti", kazao je Vujović.

OEBS pisao Lukšiću i Konjeviću: Zaštitite Softića

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, osudila je danas napad na novinara Tufika Softića i pozvala nadležne da ga zaštite i sprovedu brzu i temeljnu istragu. Mijatović je u pismu ministrima vanjskih poslova i evropskih integracija i unutrašnjih poslova, Igoru Lukšiću i Rašku Konjeviću, podsjetila da nije prvi put da Softić bude meta napada, jer je i 2007. godine brutalno napadnut u blizini svoje kuće, a počinioci nijesu pronađeni. “Imajući u vidu sve okolnosti, apelujem na nadležne da odmah pruže zaštitu Softiću,” kazala je Mijatović.Ona je naglasila da napadi na novinare ugrožavaju slobodu medija i predstavljaju napad na slobodu izražavanja u zemlji.“Takođe, apelujem na nadležne da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali bezbjednost svih medijskih poslenika i kako bi počinioce ovog čina priveli pravdi,” poručila je Mijatović.Ona je, kako je saopšteno iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori, i ranije iskazivala zabrinutost povodom sličnih napada na crnogorske novinare.“Ovo je još jedan slučaj nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, od kojih mnogi ostaju nerasvijetljeni. Ovakva djela treba tretirati kao napade na cijelo društvo. Kako bi se obezbijedila adekvatna zaštita slobode medija, potrebno je sprovesti temeljnu istragu,” navela je Mijatović.

CGO: Napadi pokazali slabost države

Centar za građansko obrazovanje CGO oštro je osudio napad na novinara dnevnog lista Vijesti i nedjeljnika Monitor Tufika Softića i pozvao nadležne organe da hitno i efikasno sprovedu istragu koja će otkriti počionice i nalogodavce napada.

"Država Crna Gora mora pokazati vidljive i uvjerljive rezultate u vođenju istraga oko brojnih nerazjašnjenih napada na novinare koji su se u svom radu bavili i najvećim preprekama Crne Gore na putu ka EU, poput korupcije i organizovanog kriminala, ali i veza kriminalnog miljea sa političkim donosiocima odluka. U suprotnom, nadležne institucije šalju poruku da su novinari koji otvaraju te za mnoge neprijatne, ali sa stanovišta javnog interesa potrebne teme, legitimne mete čime pokazuje svoju slabost, ali i nedostatak političke volje i kapaciteta da zaštite novinare što je neprihvatljivo. Nekažnjivost zločina nad novinarima, ali i slobodom izražavanja uopšte, je velika prepreka daljem razvoju istraživačkog i profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori, a svakako suprotna javnom interesu. Bez bez slobodnih, nezavisnih i kritički orijentisanih medija nijedno društvo ne može biti demokratsko niti napredovati na svom putu ka EU," navodi se u saopštenju CGO.

Iz te organizacije takođe apeluju i na medijsku zajednicu da bude jedinstvena u osudi ovog napada i da u tom dijelu prevaziđe svoje tekuće podjele, jer se radi o napadu na njihovog kolegu novinara, a samim tim napadu i na samu novinarsku profesiju.

DPS: Državni organi što prije da riješe slučaj

Demokratska partija socijalista (DPS) najoštrije osuđuje napad na Softića i očekuje da nadežni državni organi što prije riješe ovaj slučaj. "Napad na novinara, njegovu porodicu i imovinu ne smije ostati nerasvijetljen, jer bezbjednost svakog građanina mora biti prioritet države, a sloboda medija jedan od osnovnih principa demokratije, garantovana Ustavom", kaže se u saopštenju. Navodi se da ko god da se usudi da učini ovakvo teško krivično djelo, nije napao samo pojedinca, već je pokušao da ugrozi državu i njene temelje. "Na to se mora odgovoriti efikasno i profesionalno", poručili su iz DPS-a.

Akt nasilja koji doprinosi atmosferi straha

Ponovni napad na novinara Tufika Softića nije izolovan protivravni čin, već krivično djelo, akt nasilja koji doprinosi atmosferi straha i netolerancije, ocijenilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Navodi se da je sloboda medija tekovina savremene demokratije koja je od odlučujućeg značaja za dalji proces evro-atlanskih integracija. "Medijske slobode su jedan od temelja osnovnih ljudskih prava. Stoga ovakve radnje nijesu samo atak na javnu riječ, nego istovremeno i napad na državu i društvo", smatraju u tom resoru. Ministarstvo očekuje hitnu i djelotvornu reakciju nadležnih državnih organa, u cilju zaštite medijskih poslenika, odnosno obezbjeđenja uslova za objektivno obavljanje te profesije.

Pozitivna: Konkretnom akcijom zaštiti novinare

Vlast u Crnoj Gori konkretnom akcijom mora zaštiti medijske poslenike i omogućiti im da nesmetano rade svoj posao, poručeno je iz Pozitivne Crne Gore. Iz te partije su najoštrije osudili napad na novinara Tufika Softića, kojem je u nedjelju uveče bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće u Beranama, nedaleko od mjesta gdje je prije nepunih šest godina pretučen. Portparol Pozitivne, Nataša Gojković, kazala je da je suština demokratije pravo na slobodu i slobodnu misao.“Pozivamo nadležne organe da sprovedu efikasnu istragu u pronalaženju odgovornih i počinioca, kako bi bili procesuirani i snosili krivičnu odgovornost zbog napada na novinara”, rekla je Gojković.Ona je ukazala da je ovo drugi napad na Softića zbog kojeg, smatar ona, neprijatne posljedice trpi i njegova porodica i građani Berana.“Pozitivna Crna Gora zahtijeva drugačiji odnos prema medijskim poslenicima koji se mora ogledati ne samo u slanju slatkoriječivih čestitki ili zahvalnica medijima, već omogućavanju novinarima da nesmetano rade svoj posao. Jer suština demokratije jeste pravo na slobodu i slobodnu misao”, poručila je Gojković.Ona je ocijenila da vandalski napadi štete ukupnom društvenom ambijentu u Crnoj Gori.“Vlast konačno mora da učinkovitom akcijom pošalje poruku da su prijetnje, maltretiranje i nasilje nad novinarima apsolutno neprihvatljiv model ponašanja, koji mora biti sankiconisan”, zaključila je Gojković.

LP: Identifikovati napadače

Liberalna partija (LP) osudila je danas napad na Softića i zatražila opsežnu istragu kako bi se identifikovali počinioci napada. Iz LP su saopštili da se nadaju da će počinioci napada biti pronađeni u što kraćem periodu, i da u buduće takvih događaja neće biti.“LP oštro osuđuje napad Softića i zahtijeva opsežnu istragu kako bi se identifikovali počinioci ovog gnusnog i kukavičkog djela”, poručili sui z te partije. Oni smatraju da je neshvatljivo da se danas, pored svih zagarantovanih sloboda, atakuje na novinare.“Neshvatljivo da se, pored svih sloboda koje su propisane Ustavom, koje se tiču slobode izražavanja, govora, pisanom riječju, slikom ili na drugi način, još atakuje na novinare koji javno iznose svoje stavove i mišljenja”, zaključuje se u saopštenju.

Institut alternativa: Neophodna hitna i efikasna istraga

Hitna i efikasna istraga ponovnog napada na novinara Tufika Softića, kao i rasvjetljavanje i procesuiranje svih dosadašnjih slučajeva napada na novinare i medije, preduslov su za garantovanje slobode izražavanja u Crnoj Gori, poručili su iz Instituta alternativa (IA). Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo MUK, kazao je da ta nevladina organizacija oštro osuđuje napad na Softića. On je ocijenio da su ovaj, kao i niz dosadašnjih nerasvijetljenih napada na novinare, dokaz da se u Crnoj Gori još ne mogu javno i otvoreno iznijeti stavovi i nesmetano obavljati poslovi koji uključuju potenciranje važnih pitanja za reformisanje društva. „Uzimajući u obzir pritisak koji se stvara ovakvim napadima i prijetnjama na sve ’kritičare vlasti’, hitna i efikasna istraga nadležnih organa ponovnog napada na Softića, kao i rasvjetljavanje i procesuiranje svih dosadašnjih slučajeva napada na novinare i medije, preduslov su za garantovanje slobode izražavanja“, naveo je Muk. Prema njegovim riječima, izvjesno je da bez slobode medija nema stvarne demokratizacije društva, niti otvorene rasprave o pitanjima od značaja za društvo, poput borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. „Specifičnost pregovora u poglavlju 23 trebalo bi da se pozitivno odrazi na slobodu medija u Crnoj Gori, pod uslovom da rješavanje brojnih slučajeva napada na novinare bude jedan od kriterijuma za napredak u procesu“, smatra Muk. On je ocijenio da jednako djelotvoran može biti pritisak i osuda ovakvih napada od svih slobodoumnih građana.

Očekuju da policija ovog puta nađe počinioce

Građanska Alijansa oštro je osudila napad na novinara Tufika Softića i poručila da očekuje da policija ovog puta obavi svoj posao i pronađe počinioce. „Očekujemo da policija ovoga puta obavi svoj posao i pronađe počinioce, koji su ugrožavanjem bezbjednosti novinara i njegove porodice poslali jasnu poruku da su slobodna riječ i istraživačko novinarstvo još u zapećku u Crnoj Gori“, kaže se u reagovanju GA. U toj nevladinoj organizaciji smatraju da bi institucije sistema trebalo još dosta napora i političke volje da ulože, kako se ne bi stvorila atmosfera u kojoj su novinari sve češće na meti neistomišljenika ili onih čije su sumnjive radnje direktno prozvane u javnosti. Iz GA su ocijenili da je neprihvatljivo neotkrivanje napadača i sijaset neuspješnih istraga u takvim slučajevima, među kojima je i prebijanje Softića prije pet godina.„Neprihvatljivo je iz razloga što, osim napadača, i država šalje poruku da je visokorizična za one koji se drznu da ugroze interese kriminalnih i tajkunskih grupacija i istraže ’prljave’ radnje u cilju javnog interesa“, zaključuje se u reagovanju.

SDP: Napad onih kojima ne odgovara istina

Socijaldemokratska partija snažno je osudila napad na Softića kazavši da se napadom na predstavnike slobodne riječi vrši napad na osnovne postamente demokratskog sistema.

Iz te partije su pozvali nadležne državne organe da u najkraćem roku istraže ovaj slučaj i da se vinovnik ili vinovnici nedjela procesuiraju u skladu sa zakonom.

"Od toga da li ćemo kao društvo biti u stanju da spriječimo ovakva nedjela, a da počinioce strogo kaznimo, će zavisiti i brzina našeg evropskog puta. Napadi na novinare, njihove porodice i imovinu mogu izvršiti samo oni kojima istina ne odgovara. Zato zbog svih građana sloboda javne riječi mora ostati temeljna odrednica našeg društva i države", navodi SDP.

Bonus video: