Branka Bogavac dobitnica Ordena viteza umjetnosti i književnosti

Nagradu dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture i spada u četiri važna odlikovanja Francuske
106 pregleda 8 komentar(a)
Branka Bogavac, Foto: Jelena Jovanović
Branka Bogavac, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 11.08.2013. 20:38h

Novinarka i publicistkinja Branka Bogavac dobila je Orden viteza umjetnosti i književnosti, nagradu koju dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture i koja spada u četiri važna odlikovanja Francuske.

Bogavac, koja je i dugogodišnja saradnica "Vijesti", u impozantnoj karijeri je intervjuisala mnoge od najvažnijih umjetnika XX vijeka, između ostalih i Emila Siorana, Horhe Luisa Borhesa, Umberta Eka, Amosa Oza...

U čestitki, koju joj je uputila ministarka kulture Oreli Filipeti, između ostalog, se kaže: šaljem vam iskrene čestitke i posebno sam srećna što mogu da istaknem vaš doprinos i vaš anagažman u korist kulture naše zemlje.

Bogavac je rekla "Vijestima", u svom stilu, skromno ali i emotivno, da joj je teško da povjeruje da je dobila priznanje tog ranga.

U izjavi za medije otkrila je kako je vijest o nagradi zatekla na autobuskoj stanici u Budvi.

"Za mene je ovo priznanje od velikog značaja. Jednom riječju, doživljavam ga kao krunu mog cjelokupnog višedecenijskog rada"

Poseban je osjećaj, rekla je Bogavac, biti nosilac Ordena viteza umjetnosti i književnosti, koje su dobila značajna imena sa evropske i svjetske kulture scene, a iz bivše Jugoslavije Predrag Matvejević i Danilo Kiš.

"Kada sam prisustvovala ceremonijalu uručenja ovog priznanja Danilu Kišu, nijesam ni sanjala da će isto priznanje biti meni dodijeljeno. Moj višedecenijski kulturni angažman u Parizu imao je dobre namjere i želje da povežem umjetenike sa prostora bivše Jugoslavije sa Parizom i francuskim umjetnicima. Sa druge strane, afirmisala sam francusku literaturu kroz brojne intrevjue, koje sam napravila sa njenim stvaraocima Francuzima, ali i onima koji žive u Francuskoj".

Bogavac je podsjetila da je sve to radila kao direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore, ali i osobno, iznalazeći razne načine i mogućnosti povezivanja literatura i kultura zemalja i naroda.

"Znam da će i ovdje obradovati sve moje drage prijatelje i sve one koji respektuju moj rad", rekla je Bogavac

Od 1964. godine živi u Parizu a objavljivala je za većinu glavnih dnevnih novina i magazina bivše SFRJ.

Među glavnim knjigama su joj Razgovori u Parizu (I, II, III), Razgovori sa Dadom, Slikarstvo kao neracionalna sreća, Pariski razgovori IV, Crna Gora u Parizu - razgovori sa crnogorskim umjetnicima.

"Znam da će i ovdje obradovati sve moje drage prijatelje i sve one koji respektuju moj rad", rekla je Bogavac.

Na sajtu crnogorskog Ministarstva kulture nije bilo vijesti o svjetskom priznanju koje je dobila Bogavac, već je glavna vijest bila da je resorni ministar primio plaketu zahvalnosti Istorijskog instituta Crne Gore

Bonus video: