Članovi kotorskih kriminalnih grupa u ZIKS-u koriste kriptovane mobilne telefone?

ZIKS “štiti” podatake o ličnosti i ne odgovara na pitanja o pretresu ćelija zbog telefona navodno oduzetih od Roganovića, ali ne krije da su pretresali druge zatvorenike, uključujući Peka Đikanovića
1089 pregleda 11 komentar(a)
Vladimir Roganović, Foto: Savo Prelević
Vladimir Roganović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2018. 19:30h

Osuđeni članovi kotorskih kriminalnih grupa u spuškom zatvoru navodno koriste kriptovane mobilne telefone.

To tvrde osuđenici koji su kontaktirali redakciju “Vijesti”, ističući da su u sobi osuđenika Vladimira Roganovića, od kad je ekstradiran iz Srbije, pronađena četiri mobilna telefona i improvizovani bodež.

Te informacije, međutim, nije bilo moguće zvanično provjeriti, jer su iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) podatke o predmetima eventualno oduzetim od tog kavačanina, proglasili tajnim.

Iz ZIKS-a su godinama odgovarali na pitanja “Vijesti” o pronađenim nedozvoljenim predmetima i disciplinskim postupcima protiv osuđenika.

“U Roganovićevoj sobi u kratkom roku pronađena su i oduzeta četiri mobilna telefona, od toga tri kriptovana. Pronađen je i improvizovani bodež. Osuđenik koji je sa njim u sobi za četvrti telefon tvrdio je da je njegov, iako je jasno da nije. Zna se i ko i kako može da mu unese telefon, jer je on pod posebnim mjerama bezbjednosti, ali očito uprava prikriva to”, tvrdi osuđenik koji je insistirao na anonimnosti.

“Vijesti” su 7. maja pitale ZIKS koliko je puta pretresana soba u kojoj boravi osuđeni Roganović i kada su to posljednji put učinili. Pitali smo ih i da li su u toku pretresa pronađeni mobilni telefoni, oružje, improvizovani bodeži, i ako jesu da li je Novljanin zbog toga disciplinski odgovarao, ali i da li je utvrđeno ko tom zatvoreniku unosi mobilne telefone, kao i da li je on u sobi koju kontrolišu video-nadzorom.

Nakon urgencije poslate 7. juna, iz ZIKS-a su odgovorili dan kasnije.

Objasnili su da se podaci o smještaju zatvorenika, disciplinskoj odgovornosti, kao i podaci o oduzetim predmetima od zatvorenika čuvaju u ličnim dosijeima zatvorenika.

“Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti članom 23 stav 3 propisano je da se obrada podataka iz matične knjige i ličnog dosijea i drugih podataka o zatvoreniku vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisana je zaštita podataka o ličnosti i obaveze rukovalaca ličnih podataka u svrhe te zaštite. Članom 14 navedenog zakona propisano je da se obrada ličnih podataka koja se odnosi na krivična djela, izrečene krivične sankcije i prekršajne kazne ili mjere bezbjednosti može vršiti samo od strane ili pod nadzorom nadležnog državnog organa i ako su obezbijeđene mjere zaštite ličnih podataka u skladu sa zakonom”, odgovorili su iz Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.

Iz te službe odgovore na konkretna pitanja izbjegli su obrazlažući da se “predmetno pitanje odnosi na lične podatake, i da postoji zakonska obaveza zaštite ličnih podataka i onemogućavanja njihove obrade i dostupnosti osim od strane ili pod nadzorom nadležnog državnog organa”.

Mjesec kasnije, Služba za odnose sa javnošću Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija nije se sjetila da zaštiti lične podatke pritvorenika Peka Đikanovića.

Nakon što su izvori iz ZIKS-a “Vijestima” ispričali da taj Nikšićanin optužen za ubistvo koristi mobilni telefon, poslata su im ista pitanja kao za Roganovića.

“Pretresi pritvorenih lica i lica koja su na izdržavanju kazne zatvora i prostorija u kojima su ova lica smještena vrše se od strane službenika odsjeka obezbjeđenja u svim zatvorima, shodno odredbama Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora i Pravilnika o načinu vršenja službe obezbjeđenja, naoružanju i opremi službenika obezbjeđenja u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija”, pojasnili su iz ZIKS-a.

Tvrde da službenici Odsjeka obezbjeđenja preventivno svakodnevno vrše pretrese prostorija u kojima pritvorena lica borave.

“U konkretnom slučaju pretresom prostorije u kojoj je smješteno pritvoreno lice P. Đ. nijesu pronađene nedozvoljene stvari i predmeti”, kazali su iz spuškog zatvora.

Bonus video: