BILJNA apoteka

Kantarion - prirodni antidepresiv

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana
176 pregleda 3 komentar(a)
kantarion, Foto: Shutterstock
kantarion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2013. 17:13h

Kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum) veoma je cijenjena biljka zbog ljekovitosti po kojoj je poznata duže od dva milenijuma. Ljekoviti dio je cvijet i listovi koji se koriste za liječenje grčeva u stomaku i želucu, bolesti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno se preporučuje za liječenje nekontrolisanog mokrenja.

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se ozlijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom.

Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećenje farbanjem.

Značajno je napomenuti da je kantarion najčešće upotrebljavan prirodni antidepresiv. Pokazao se izuzetno uspješan u liječenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume.

U Njemačkoj je kao lijek čak i zvanično odobren kod blagih i umjerenih depresija, a njegovu ljekovitost priznala je i Svjetska zdravstvena organizacija.

U Njemačkoj se izdaje isključivo na ljekarski recept, a razlog je što upotreba kantariona smanjuje dejstvo nekih ljekova. Ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Priprema ulja

U bocu od dva litra treba staviti jednake količine listova i cvjetova kantariona, sve do visine osam santimetara ispod vrha. U ovu smesu treba dodati i stabljiku, a zatim do iste visine naliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutanim čepom, iznijeti na sunce i ostaviti tako godinu dana.

Postupak dozrijevanja kantarionovog ulja može i da se ubrza. Za to je potrebno da se boca od litra prvo dobro zagrije, pa se ubace iste količine cvjetova i listova do iste visine, s tim što se u bocu sipa zagrijano maslinovo ulje na temperaturi od 60 do 70 stepeni. Napunjena boca treba da odleži bar deset dana, od čega najmanje dva na suncu.

Čaj i vaginalete

Čaj se sprema tako što se u 2 dl provrele vode stavi jedna kašičica sitno isjeckanog kantariona, skloni sa vatre i ostavi poklopljeno još 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba...

U narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava, smatraju se djelotvornim u liječenju pojedinih polnih bolesti. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvjetova ovih biljaka i korijena svježe šargarepe (kupuju se u apoteci) koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i bijelog pranja koje prate svrab, bol i peckanje.

Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a djelotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica. Uljani ekstrakt svježe šargarepe, kao prirodan izvor vitamina A, D i E dodat je da bi se ubrzala revitalizacija oštećenog epitela sluzokože vagine i spriječila pojava bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Preporučujemo za Vas