PRAVNA BORBA

Advokati: Nema dokaza za izručenje Šaranovića i Koljenšića Srbiji

Advokati osumnjičenih da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića, kažu da nisu ispunjeni uslovi za njihovu ekstradiciju
84 pregleda 31 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Vesko Belojević
Slobodan Šaranović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.08.2013. 17:07h

Pravni zastupnici Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića, koji se nalaze u ekstradicionom pritvoru, zbog sumnje da su organizovali ubistvo Beograđanina Nikole Bojovića, advokati Zoran Piperović i Nikola Medojević, ocijenili su da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje Srbiji i tražili da im se ukine pritvor.

Oni su sudiji za istrage podgoričkog Višeg suda Miroslavu Bašoviću poslali svoj stav, na zahtjev za izručenje njihovih branjenika Srbiji.

Tužilaštvo je ranije dalo saglasnost o izručenju Šaranovića i Koljenšića Srbiji, a čeka se odluka Vijeća sudija, koje će ocijeniti da li su ispunjeni zakonski uslovi za njihovo izručenje.

Šaranović i Koljenšić uhapšeni su 24. jula, u zajedničkoj akciji crnogorske i srpske policije po naredbi Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, zbog sumnje da su organizovali ubistvo Bojovića, ali i planirali niz likvidacija u Crnoj Gori i Srbiji.

Policija sumnja da je Šaranović organizovao grupu kriminalaca i naredio ubistvo Nikole Bojovića, brata navodnog vođe zemunskog klana Luke Bojovića. Inspektori sumnjaju da je to uradio iz osvete Bojoviću, koga je smatrao odgovornim za ubistvo svoga brata Branislava Šaranovića.

Piperović je juče “Vijestima” rekao da srbijansko tužilaštvo uz molbu za izručenje njegovog branjenika Šaranovića nije dostavilo nijedan transkript, audio ili video zapis iz kojih se dokazuje, da je, kako je rekao, navodna grupa planirala likvidacije.

“Iz naredbe za istragu proizilazi toliko činjeničnih kontradiktornosti i proizvoljnosti koje onemogućavaju državu Crnu Goru da izruči svojeg državljanina, upravo zato što nijesu, a moraju po zakonu biti navedene pretpostavke iz kojih se dokazuje osnovana sumnja”, rekao je Piperović.

On je istakao da se u dispozitivu naredbe za istragu Šaranović pominje samo na jednom mjestu, a da su sve ostalo “misaone operacije” i “proizvoljne trvrdnje” donosioca akta, bez ijedne jasno označene radnje koja bi bila potkrijepljena dokazom.

“Neka crnogorska država zatraži kompletne spise, i ako postoje dokazi, neka podignu optužnicu kod crnogorskog suda”, rekao je Piperović.

On je ocijenio da se pravosuđe Srbije nepodnošljivo lako bavi mentalnim zaključivanjima Šaranovića, u smislu koga je targetirao za ubistvo svog brata, iako nemaju nijedan validan dokaz ili činjenicu.

“Nedopustivo je da u dispozitivu stoji kako je Šaranović pretpostvljao da mu je brat pokojnog Nikole Bojovića organizovao ubistvo brata. Kažem da je improvizacija zato što u spisima srbijanskog spisa ne postoji nijedan dokaz. Da ga isporuče bio bi presedan”, rekao je on.

Koljenšićev zastupnik, advokat Medojević rekao je da je uvjeren u to da je njegov branjenik u potpunoj suprotnosti sa djelom za koje se tereti.

On je istakao da su uz molbu za izručenje, koja je stigla iz Beograda, dostavljeni naredba i rješenje o pritvoru i da u njima nisu naznačeni dokazi za osnovanu sumnju, što je po Ugovoru o izručenju jedan od uslova da bi molba bila uredna i da bi se po njoj odgovorilo.

“Iznenađujuće je da u u tom rješenju o određivanju pritvora postoji bitna povreda postupka jer su izreka i obrazloženje u suprotnosti zato što se za jedan od pritvorskih osnova za Ratka Koljenšića u rješenju istvoremeno tvrdi da postoji i da ne postoji i da se usvaja i da se ne usvaja. To po mom mišljenju nije valjan pravni akt i to implicira procesnu neozbiljnost u postupku. Zbog toga smatram da molba nije podnijeta u skladu sa odredbama o izručenju i da zbog toga ne treba da bude usvojena”, ocijenio je Medojević.

Preporučujemo za Vas