"Isuviše Džonsona"

Na jesen premijera izgubljenog filma Orsona Velsa iz 1938. godine

Film je pronađen nedavno u jednom magacinu u Italiji i predat američkoj kompaniji „George Eastman House“ na restauraciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 22:28h

„Isuviše Džonsona“, film u režiji Orsona Velsa, za koji se 75 godina mislilo da je trajno izgubljen u požaru, biće premijerno prikazan u oktobru u Italiji.

U oktobru će premijerno biti prikazan 75 godina star film Orsona Velsa, za koji se nije znalo da postoji, a pronađen je nedavno u jednom magacinu u Italiji i predat stručnjacima američke kompanije „George Eastman House“ na restauraciju.

Iz kompanije su saopštili da je restauracija završena uspješno, a pronalazak i očuvanje filmska trake su nazvali daleko najznačajnijim poslom koji je ta kompanija uradila u posljednjih nekoliko decenija.

Nijemi film "Isuviše Džonsona", Vels je režirao 1938. godine i trebalo je da prati jedan šou, koji nije bio uspješan, ali nikada nije javno prikazan zbog toga što je predstava doživjela krah prije nego što je slavni režiser završio posao.

Virdžinija Nikolson, Džozef Koton i Rut Ford u filmu „Isuviše Džonsona“

Otkriće filma bila je senzacija, jer nigdje nije bilo registrovano da je napravljena kopija, a originalna traka je uništena kada je 1970. godine kuća Orsona Velsa u Madridu izgorjela u požaru.

Film je pronađen u magacinu kompanije „Cinemazero“ u gradu Pordenoneu, gdje će 9. oktobra biti premijerno prikazan, a sedam dana kasnije biće prikazan i u Njujorku, prenosi agencija DPA.

Galerija