Ko su nove sportske senzacije i budući asovi: Od francuske gazele do letećeg Kubanca

Stara garda se ne predaje, ali smjena generacija polako počinje
54 pregleda 0 komentar(a)
ečevarija, Foto: Iaaf.org
ečevarija, Foto: Iaaf.org
Ažurirano: 18.07.2018. 13:03h

Leo Mesi i Kristijano Ronaldo nezapaženo su, baš kao i njihove nacionalne selekcije, završili nastup na Mundijalu, na kome je ulogu nove, nadolazeće zvijezde svjetskog fudbala, uzeo Kilijan Mbape.

Smjena generacija na najvećoj fudbalskoj sceni polako počinje, dva neprikosnovena superstara ulaze u ozbiljne fudbalske godine, a 19-godišnji Francuz, prvi tinejdžer strijelac u finalu još od Pelea i 1958. godine, nametnuo se kao lider nove generacije.

Mbape je zbog popularnosti fudbala trenutno u fokusu svjetske javnosti, ali i u drugim sportovima pojavile su se neki novi asovi, čije vrijeme tek dolazi.

Jedan od njih je Luka Dončić, koji je dva mjeseca mlađi od Mbapea (u februaru puni 20), a već najbolji evropski košarkaš, i zvanično, i nezvanično.

Dončić je prošlog ljeta vodio Sloveniju do evropske titule, ove godine predvodio je Real do trijumfa u Evroligi, a sada se čeka njegov bljesak u NBA, u dresu Dalasa, gdje je došao da bude suigrač i nasljednik velikog Dirka Novickog.

Aleksandar Zverev, 21-godišnji teniser, već nekoliko godina je projektovani budući broj jedan, prvi kandidat da na tronu naslijedi neprikosnovenu trojku Nadal – Federer – Đoković. Zverev još nije konstantan, posebno na najvećim turnirima, još je u sjenci tri teniska musketara, ali je samo pitanje kada će njegov talenat buknuti do krajnjih granica.

Noa Lajls takođe ima 21 godinu, a brz je kao vjetar. Još ne kao munja, jer samo je jedna munja sa Jamajke, ali mladi Amerikanac ima spektakularan rezultat na 200 metara – 19,69 (najbolji ove godine), a brži je nego što je Usein Bolt bio u njegovim godinama.

Nova atletska senzacija dolazi i sa Kube – Huan Migel Ečevarija, 19-godišnji skakač u dalj, nedavno je skočio 8,83 metra, što je najbolji rezultat svih vremena kada su u pitanju atletičari mlađi od 23 godine. Samo 12 centimetara duže skočio je svjetski rekorder Majk Pauel, davne 1991. godine.

Keti Ledecki je plivačka senzacija, sa 15 godina je osvojila prvo olimpijsko zlato u Londonu, sa 19 u Riju dodala još četiri, a ima već 14 najsjajnijih odličja na prvenstvima svijeta. Ima samo 21 godinu!

Simon Bajls je bila jedna od olimpijskih zvijezda u Riju, a 21-godišnja gimnastičarka iz SAD, na debiju je osvojila četiri titule, uz jednu bronzu, a ima 14 medalja na svjetskim prvenstvima.

Nove generacije stupaju na scenu, mada se ni stara garda neće tek tako predati – Mesi, Ronaldo, Lebron, Nadal, Đoković, Federer i ostali nisu rekli posljednju riječ.

Bonus video: