Kod djevojaka oboljelih od anoreksije registrovani simptomi autizma

Kod njih je ustanovljen nadprosječan interes za red, a ispodprosječan nivo empatije, što odgovara profilu sličnom kao kod autističnih djevojaka
98 pregleda 1 komentar(a)
Anoreksija, Foto: Kamistad.net
Anoreksija, Foto: Kamistad.net
Ažurirano: 07.08.2013. 12:34h

Naučnici koji proučavaju djevojke oboljele od anoreksije utvrdili su da se kod njih mogu češće otkriti crte autizma nego kod prosječne populacije.

Studija jednog od vodećih stručnjaka za autizam Simona Barona Kohena iz Centra za istraživanje autizma pri Kembridž koledžu pokazala je da u poređenju s “običnim” djevojkama, one s anoreksijom imaju nadprosečni broj autističnih osobina.

Portal Pliva prenosi da je kod njih ustanovljen nadprosječni interes za red, a ispodprosječan nivo empatije, što odgovara profilu sličnom kao kod autističnih djevojaka.

“Tradicionalno, anoreksiju se smatrala isključivo poremećajem ishrane, ali novo istraživanje sugeriše da ispod površinskog ponašanja, um osobe s anoreksijom može djeliti mnogo s umom autistične”, kaže dr Baron Kohen.

U Americi jedno dijete školskog uzrasta na njih 50 ima dijagnozu autizma, dok ih je u Europi manje.

Boni Aujeung, koja je radila sa dr Baronom Kohenom na posljednjem istraživanju, ukazuje da je moguć previd broja ženskih osoba s autizmom jer se kod njih prvo uoči anoreksija.

Bonus video: