Herceg Novi: Velika zlatna mimoza filmu KALUP

Žiri koji je radio u sastavu Nikola Ležaić reditelj, predsjednik žirija, Labina Mitevska – glumica i Milica Piletić – scenaristkinja
0 komentar(a)
Kanli kula, Foto: Hotelmontenegro.info
Kanli kula, Foto: Hotelmontenegro.info
Ažurirano: 07.08.2013. 12:18h

Film Kalup turskog reditelja Alija Ajdina (Ali Aydin) jednoglasnom odlukom žirija dobitnik je Velike zlatne mimoze na XXVII Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival koji završava večeras na Kanli kuli.

Žiri koji je radio u sastavu Nikola Ležaić reditelj, predsjednik žirija, Labina Mitevska – glumica i Milica Piletić – scenaristkinja sve odluke donio je jednoglasno.

„Kalup je film stanja i atmosfere više nego svedenim sredstvima priča o gubitku i nadi oca koji traga za nestalim sinom. Nenametljivo postiže visoku emotivnost lišenu patetike, sa čvrstim uporištem u društveno - političkoj stvarnosti Turske”, obrazložio je žiri nagradu, Ajdin je dobio I Zlatnu mimozu za Scenario a ovom odlukom „žiri želi da istakne i pozdravi snažnu unutrašnju potrebu autora koji je pisanju scenarija i pripremama za film posvetio sedam godina verujući da će filmom ostaviti trag o vremenu i sudbini ljudi čiji su najmiliji nestali bez traga u Turskoj početkom devedesetih“.

Zlatna mimoza za režiju dodjeljena je reditelju Marianu Crisanu za film ROCKER, jer prema mišljenju žirija „Marian nas na predivan, krajnje subjektivan i precizan način vodi kroz svijet svog glavnog junaka, četrdesetogodišnjeg rokera Viktora, čiji je sin narkoman i rokenrol muzičar. Bolno, istovremeno duhovito priča o požrtvovanosti, podršci i bezuslovnoj i bezgraničnoj roditeljskoj ljubavi.

Tihomir Stanić za ulogu Anđelka u filmu FALSIFIKATOR, reditelja Gorana Markovića i Danu Chioreanu za ulogu Victora u filmu ROKER , reditelja Mariana Crisana dobitnici su Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se ex aequo.

“Tihomir Stanić izgradio je kompleksni lik Anđelka po uspomeni na svog oca, jednostavnim i duhovitim sredstvima i stvorio karakter zavodljivog i šarmantnog prevaranta koji je sve lako osvojio. Sa druge strane, Kjoreanova sredstva su unutrašnja, a njegov izraz na tačan način kontroliše i suzbija veliki emotivni naboj nesrećnog oca koji daje ton i ritam cijelom filmu", ocijenio je žiri.

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu dobila je Dara Džokić za ulogu Milice u filmu ODUMIRANJE reditelja Miloša Pušića, a po scenariju Dušana Spasojevića. Žiri je smatrao da je „Dara Džokić vješto izbjegla stereotip u građenju lika majke koja se nada povratku sina u pusto selo, čija se spoznaja ništavila preklapa sa prihvatanjem sinovljeve odluke da zauvjek napusti dom. Gordost, hrabrost, jačina, koju je Dara unijela u lik Milice, teško može ostaviti gledaoce ravnodušnima“.

Zlatnu mimozu za Kameru dobio je Danieleu Ćipriju (Daniele Cipri) za film SALVO., “čija sugestivna, suptilna, sveprisutna, prigušena i zasljepljujuća fotografija čini italijanski film SALVO uzbudljivim vizuelnim doživljajem”.

Bonus video: