Izložba Jova Abramovića: Slikar - filozof koji je volio svoj grad

“Međutim, onaj umjetnički gen i instinkt koji je imao u sebi učnio je da ostavi brod i more i posveti se slikarstvu”
267 pregleda 3 komentar(a)
Izložba Jova Abramovića, Foto: Ivana Komnenić
Izložba Jova Abramovića, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 07.08.2013. 12:05h

Izložba slika kotorskog slikara Jova Abramovića otvorena je preksinoć u galeriji “Kod Homena” u kotorskom Starom gradu, a otvorila ju je kneginja Jelisaveta Karađorđević, umjesto najavljenog profesora, savjetnika predsjednika Srbije Olivera Antića, koji zbog zdravstvenih problema nije bio prisutan.

Voditelj programa, novinar Duško Davidović, podsjetio je da je Abramović završio Pomorsku školu i spremao se za poziv pomorca, te da je plovio neko vrijeme i vjerovatno doživio dosta toga što samo pomorci mogu doživjeti.

“Međutim, onaj umjetnički gen i instinkt koji je imao u sebi učnio je da ostavi brod i more i posveti se slikarstvu”, kazao je Davidović. On se osvrnuo i na one koji su cijenili Abramovićevo djelo za njegovog života.

“Jedan od njih bio je i Ciko Homen, domaćin ove kuće, koji je tada otkupljivao njegove slike. Tako da je gro izloženih slika iz te privatne kolekcije. Mnoge slike nastale su u tadašnjem kultnom restoranu 'Kod Dula i Kula', gdje su se mnoge noći provodile, slušale anegdote, a Ciko Homen po pola sata i više telefonom razgovarao sa nama i slušao kotorske pjesme i tu atmosferu. Jovo bi to zapisivao na slikarski i na drugi način. Na ideju da se večeras u Galeriji 'Kod Homena' nađu slike Jova Abramovića, odazvali su se i mnogi njegovi prijatelji koji u svojim kolekcijama ljubomorno čuvaju njegove slike. Između ostalog večeras ćete vidjeti i slike koje su za ovu priliku ustupili Nađa Vujošević, Budo Popović, Nenad Buzdovan, Dragan Banićević i Đuro Matković”, kazao je Davidović

U muzičkom dijelu programa nastupila je Gradska muzika Kotor kojom je dirigovao Dario Krivokapić, kao i klapa Bisernice Boke pod vođstvom Vlaste Mandić.

Abramović je bio kultni kotorski slikar koji je tragično nastradao u noći 31. marta 1997. godine. Slikao je kombinovanom tehnikom, olovkom, tušem. Bio je darovit slikar, filozof koji je volio svoj Kotor i koji je na duhovit način oslikavao svoj grad, istorijske spomenike, sugrađane, kafane, kuće, česme. Uvijek sa nekom posebnom porukom koju je prenosio na posmatrače i poznavaoce istorije grada, na one koji su u toj duhovitosti prepoznali kotorske prilike, događaje, često iz života umjetnikovih bliskih prijatelja. Svojevrstan omaž ovoj izuzetnoj ličnosti postoji i u romanu “Paranoja u Podgorici” Balše Brkovića, gdje u liku Abrama, konceptualnog umjetnika i filozofa, kreatora nevjerovatnih mišolovki, nije teško prepoznati legendarnog kotorskog umjetnika.

Abramović nije davao imena svim svojim slikama smatrajući da naziv slike proizilazi iz samog njenog doživljaja. Ciklusom “Alhemičari” i “Kovači” prikazao je svoje filozofsko obrazovanje povezano sa gnostičkim tumačenjem života i posmatranja svoje okoline. Kolekcija Homen upravo se sastoji od desetak slika nastalih kombinovanom tehnikom iz tog segmenta njegovog opusa.

Bonus video: