Rumuni tražili svu dokumentaciju o autobuskoj nesreći

Zamolnicom je traženo da se Kancelariji Višeg kasacionog suda u Rumuniji dostavi zapisnik sa uviđaja
75 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 14:13h

Po zamolnici Ministarstva pravde Rumunije, Viši sud u Bijelom Polju uputio je svu pisanu dokumentaciju o nesreći kod Kolašina crnogorskom Ministarstvu pravde, koje će predmet proslijediti rumunskim kolegama.

Zamolnicom je od crnogorksih pravosudnih organa, posredstvom Ministarstva pravde, traženo da se Kancelariji Višeg kasacionog suda u Rumuniji dostavi zapisnik sa uviđaja, kao i sva raspoloživa dokumentacija koju posjeduju u vezi sa tragedijom kod Kolašina.

U konačnom izvještaju tužilaštva o nesreći u Platijama, utvrđeno je da se zbog brzine od 80 km/h, koja je bila dvostruko veća od dozvoljene na toj dionici puta, dogodila tragedija rumunskog "autobusa smrti".

U nedjelju 23. juna, u kanjonu Platija poginulo je 18, a povrijeđeno 30 rumunskih turista, kada je autobus iz te države sletio s puta u provaliju.

To je jedna od najtežih drumskih nesreća u Crnoj Gori.

Tužilac Vojislav Grujić iz Kolašina, prije par dana potvrdio je “Vijestima” da je završio istragu i da je spise predmeta poslao Višem tužilaštvu u Bijelom Polju.

“Izvještaj je okončan, a spise predmeta ću poslati Višem tužilaštvu na dalju odluku”, kazao je tužilac Grujić.

On tada nije želio da iznosi detalje iz izvještaja, ali je potvrdio "Vijestima" da je tokom istrage utvrđeno da je preminuli vozač "vozio 80 km/h, što je bila dvostruko veća brzina od dozvoljene".

Konačan izvještaj tužilaštva urađen je na osnovu vještačenja stručnjaka za saobraćaj Milana Šljivančanina, koji je tokom svog nalaza utvrdio da je brzina bila dvostruko veća.

Prve sumnje da je nesreću rumunskog autobusa, najvjerovatnije, izazvao vozač stigle su još u prvim danima istrage jer su istražitelji na osnovu podataka sa kartice tahografa, utvrdili da je brzina bila oko 80 kilometara na čas.

Da je vozač išao brzo, bilo je jasno i zbog činjenice da je rumunski autobus nakon izlaska iz tunela 18, nije uspio da na vrijeme uhvati krivinu, već je došlo do zanošenja autobusa, a potom i do pada u ambis. Tokom nesreće autobus je ispred sebe srušio betonski zid na mostu Grlo, znakove pored puta ali i zaštitnu ogradu u dužini od 22,5 metara.

Konačan izvještaj tužilaštva urađen je na osnovu vještačenja stručnjaka za saobraćaj Milana Šljivančanina

Tokom istrage definitivno je utvrđeno da je autobusom upravljao George Ciobanu, koji je tog dana stradao u nesreći.

Ciobanu je, kako piše u izvještaju, tog dana vozio autobus prilikom dolaska na granični prelaz Dobrakovo, ali i kasnije tokom puta kroz Crnu Goru. Stradali Ciobanu je bio i službenik rumunske policije, koji je od kraja 80-ih godina imao i licencu za vožnju autobusa zbog čega je honorarno radio za rumunsku agenciju, preko koje su turisti krenuli u desetodnevnu turu Balkanom.

"Vijestima" je rečeno da će Više državno tužilaštvo, najvjerovatnije, nakon pregleda spisa predmeta zatvoriti slučaj jer je utvrđeno da je nesreću izazvao vozač, koji je preminuo u tragediji, tako da postupak nemaju protiv koga ni da pokrenu. Olupina rumunskog autobusa još nije izvađena iz kanjona. Najveći broj preživjelih i dalje se liječi u rumunskim bolnicama.

Galerija

Bonus video: