Predstavljena knjiga Živka Nikolića: U mnogo čemu bio prvi i stizao najdalje

“Živko je osoba koju su vlastiti filmovi, kako je često volio da kaže, opljačkali”
98 pregleda 2 komentar(a)
Montenegro Film festival, Foto: Slavica Kosić
Montenegro Film festival, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.08.2013. 12:01h

Herceg Novi – “U vremenu kada filmovi zbog tehnoloških promjena zastarijevaju, u kome se filmski ukusi brzo mijenjaju i gdje imamo jedno globalno spinovanje filmskog ukusa – Živko Nikolić uspjeva da i poslije 25 godina komunicira sa publikom na najvišem mogućem estetskom nivou”, kazala je profesorica Božena Jelušić na promociji knjige Zubato sunce Živka Nikolića koja je organizovana u okviru XXVII Filmskog festival Herceg Novi – Montenegro Film Festivala. Zubato sunce je bio scenario za Nikolićev film Beštije.

Jelušić je ustvrdila da “činjenica da jedno filmsko djelo uspjeva da preživi vrijeme u kome je nastalo (da se zaborave sve sitne mane u tehnici i zvuku) Živka Nikolića svrstava u red najznačajnijih crnogorskih stvaralaca.

“Ako ta linija počinje Njegošem, u domenu filmske umjetnosti ona nesumljivo počinje Živkom Nikolićem. Smatram da je Živko Nikolić svojim stvaralačkim djelom našao jednu specifičnu šifru sa kojom komunicira tako da se koriste motivi, arhetipovi – ja sam sve to nazvala mitologizmom Crne Gore - i uspjeo je da taj mitologizam pretvori u nešto što je komunikativni kod”, istakla je Jelušić.

“Živko je osoba koju su vlastiti filmovi, kako je često volio da kaže, opljačkali”, kazala je Jelušić pojašnjavajući da je rediteljev honorar ponekad bio dovoljan tek za struju. Ona je istakla da se prema Živku Nikoliću ogriješila i zemlja u kojoj je rođen i to na mnogo načina i da najmanje što može da uradi za tu filmskui veličinu bilo je osnivanje Fondacije koja će pokušati da sva njegova djela stavi na uvid stručnoj javnosti, jer opus Živka Nikolića jeste kulturna baština Crne Gore.

Zubato sunce, scenario za film Beštije je rijetka prilika da se uđe u genezu jednog od njegovih filmova, kazala je Jelušić i pojasnila da taj scenario “pokazuje i specifičnost Živkove stvaralačke ličnosti”. Uz konstataciju da je Živko uvjek bio scenarista svojih filmova, Jelušić je istakla da je reditelj imao likovni i literarni talenat, a kada je otkrio film shvatio je da su ta njegova dva talenta prava mjera onoga što on želi da kaže filmom.

Stevan Koprivica, dramski pisac, pojasnio je da je Živko Nikolić sopstvenu poetiku gradio na dva antipoda: na ruraloj i mediteranskoj Crnoj Gori, uspijevajući da spoji ta dva antipoda i da napravi zajednički imenitelj od te dvije civilizacije, ne podcjenjujući ni jednu ni drugu, ali i ne štedeći ni jednu.

Koprivica je uvjeren da je Nikiolić snimio „dva najbokeškija filma ikada snimljena: Beštije i Smrt gospodina Goluže. „Nikolić je Boku vidio superirornije od bilo koga od nas. Živko je Boku tretirao onako kako ju je definisao Branko Zbutega – Planet Boka – kao makrosvijet, kao poligon, planetu, entitet za sebe koji ide od pojedinačnog ka opštem i dostiže vrhunske umjetničke razine“.

Koprivica je govorio i o uticaju Umjetničke škole koju je reditelj završio u Herceg Novom i tom gradu na njegovo stvaralaštvo. „Planinci se obično boje mora – ne znaju kakav akrep u njemu spava, ali je Živko bio atipičan planinac jer je guštao more“, podsjetio je Koprivica. “Živko je bio vezan i za Hercegnovski filmski festival. Neke od najvažnijih nagrada dobio je u Novom, ali nikada nije htjeo da uđe ni u jednu instituciju Festivala. Fondacija ne samo što je namijenjena djelu Živka Nikolića nego je naša nakana - motiv da mlade crnogorske autore koji su na poetičkom tragu Živka Nikolića ogrne plaštom plemenitosti koju je Živko imao”, zaključio je Koprivica.

Rediteljev sin Petar Nikolić je kazao da je rastao uz očevo djelo, “patio, sagorijevao s njim i kada je trebalo i kada nije mogao da snimi film”, što je osnovni motiv za rad u Fondaciji koja nosi ime velikog reditelja. „Ostalo je neko hamletovko lebdjenje očevog duha nada mnom i ja ne mogu pobjeći od toga“, kazao je Nikolić.

Uz konstataciju da je Živko uvijek pravio jedan film, “film o samome sebi i da je uvijek bio tematski svoj i originalan“, Petar Nikolić je istakao da se u djelu Zubato sunce mogu naći cjeline, ali i replike iz drugih Živkovih filmova.“ On je u tom djelu postavio nukleus za svoj ukupni filmski opus, za svoje filozofsko i umjetničko posmatranje svijeta”, kazao je Petar Nikolić.

On se nada da će Živkovo djelo biti proučavano i na fakultetu „u onoj mjeri u kojoj to zaslužuje, jer je u mnogim pravcima išao prvi i stizao najdalje“.

Izučavati stvaralaštvo velikog umjetnika

Na inicijativu ministarstva kulture, prošle godine otvorena je Fondacija Živko Nikolić koja radi u sklopu hercegnovskog festivala. Jedna od prvih aktivnosti ove fondacije, je upravo štampanje knjige neobjavljenog scenarija Zubato sunce našeg istaknutog reditelja.

Namjera je da Fondacija i u buduće podržava izučavanje stvaralaštvo ovog značajnog, ne samo crnogorskog, već i svjetskog reditelja, pojasnio je Zoran Živković, poslovni direktor Montenegro film festivala.

Bonus video: