Porodica Raičević: Igor nije imao fer suđenje

“Ne želimo na bilo koji način da nađemo opravdanje za ono što je urađeno, međutim, želimo ovim putem da skrenemo pažnju crnogorskoj javnosti na niz kontarverzi..."
346 pregleda 0 komentar(a)
Igor Raičević, Foto: Zoran Đurić
Igor Raičević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.08.2013. 11:26h

Porodica Igora Raičevića, koji je presudom Višeg suda u Podogorici osuđen na četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva supruge Marije Raičević i njenog prijatelja Ivana Dulovića, juče je saopštila da je više čudnih okolnosti pratilo to suđenje i da on nije imao fer i pravično suđenje.

Zbog toga, oni su se juče, prvi put, od početka suđenja, obratili javnosti. U pismu dostavljenom "Vijestima", koje su potpisali Igorevi roditelji Savo i Anka Raičević, piše da su svjesni težine krivičnog djela i štetnih posljedica koje je ono proizvelo, po njihovu i po oštećene porodice.

“Ne želimo na bilo koji način da nađemo opravdanje za ono što je urađeno, međutim, želimo ovim putem da skrenemo pažnju crnogorskoj javnosti na niz kontarverzi koje su pratile ovaj predmet od samog početka suđenja. Ono što je porodicu navelo na ovaj gest, jeste činjenica da je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, dozvolila audio-vizuelno snimanje suđenja optuženog Šćepana Bujića, kome je takođe optužnicom na teret stavljeno krivično djelo teško ubistvo.

Sa suđenja Igoru isključena je javnost i to odlukom predsjednice Vijeća sudija Milenke Žižić. Obrazloženje je bilo stereotipno i paušalno, pozivajući se na interes maloljetne djece. Činjenica da je optećeni pokojni Ivan Dulović bio zet predsjednice Vrhovnog suda, porodicu upućuje da je to bio jedini razlog zbog koga je isključena javnost sa suđenja našem Igoru", napisali su Raičevići.

Dodali su da Medenicina odluka da odobri snimanje suđenja Bujiću, pokazuje da su u pitanju dvostruki i veoma čudni stavovi vrha crnogorskog pravosuđa, o istoj pravnoj stvari. Podsjetili su da je branilac njihovog sina prije početka suđenja tražio izuzeće sutkinje Žižić, između ostalog zbog toga što je u veoma bliskim odnosima sa Medenicom, ali i da je njegov advokat u zahtjevu za izuzeće napisao da će javnost biti isključena sa glavnog pretresa, kao i to da će kazna biti drakonska, maksimalno propisana zakonom.

“Ostavljamo na ocjenu crnogorskoj javnosti, da li su sve ovo 'slučajnosti' ili je predmet Igora Raičevića bio predmet posebne pažnje predsjednice Vrhovnog suda... Porodica nema nikakvih iluzija i tvrdi da Igor nije imao fer i pravično suđenje pred crnogorskim sudovima i nemamo nikakvu dilemu vezano za to da će Vrhovni sud Crne Gore, potvrditi najstrožiju kaznu koja je izrečena našem Igoru. To će to biti presedan u istoriji crnogorskog pravosuđa, i potvrda porodici da Igor nije imao fer i pravično suđenje", napisali su oni.

Bonus video: