U Tivtu predstavljen novi roman Vladimira Arsenijevića

Autor je objasnio i lične motive koji su ga inspirisali da se posveti romanu “Let” i stvori svojevrsni književni omaž ljubavi i letjenju, ali i portret Kraljevine Jugoslavije
68 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Arsenijević, Foto: Vesna Anđić
Vladimir Arsenijević, Foto: Vesna Anđić
Ažurirano: 06.08.2013. 10:15h

Nakon nekoliko književnih večeri najznačajnijih i nagrađivanih autora iz zemalja regiona na festivalu kulture “Purgatorije“ u Tivtu, red jedošao na jednog od najprevođenijih modernih srpskih pisaca - Vladimira Arsenijevića. On je na književnoj večeri u atrijumu ljetnjikovca “Buća-Luković“, tivatskoj publici predstavio svoj najnoviji roman “Let“.

Na književnom događaju u Tivtu, čiji je moderator bio novinar, pjesnik i publicista Dragan Popadić, Arsenijević je objasnio i lične motive koji su ga inspirisali da se posveti romanu “Let” i stvori svojevrsni književni omaž ljubavi i letjenju, ali i portret Kraljevine Jugoslavije u doba moderne.

Njegov djed po majci je naime, bio vojni pilot i kao poručnik vazduhoplovstva Vojske Kraljevine Jugoslavije, poginuo je 1937. na probnom letu. Isto to se događa i junaku romana “Let”, Pavlu Andrejeviću, i to već na šestoj strani knjige.

“U nekom književnom prikazu su se pitali pa čemu sve to kad junak gine na početku. Ne razumije se suštinska poruka - ljudi brkaju ljubavnu priču i ljubić. Postoji žanrovska i suštinska razlika. Gotovo jer nemoguće pisati, a da se ne dotičemo nekih odnosa u koji ljude ulaze".

"Naprosto svi mi to činimo - ali, kad stavite ljubavnu priču u središte svoje pripovjedne građe, onda se nađete na skliskom terenu”, kaže Arsenijević dodajući da po njegovom mišljenju “postoji neka nostalgija za vremenom između dva svjetska rata, a čini mi se da smo tada bili bliži svijetu kome i danas težimo”.

“Ali, ne treba zaboraviti ni istorijske okolnosti - velike su bile kontradiktornosti i neriješena pitanja u toj državi. I nesposobnost političara da ih riješe. Čini mi se da bi se građanski rat u zemlji dogodio i da nije bilo Drugog svjetskog rata”, istakao je Arsenijević dodajući da je period između dva svjetska rata u Kraljevini Jugoslaviji za njega kao pisca bio dodatno inspirativan i izazovan jer je “to vrijeme estetski jako privlačno i imalo je izuzetnu dinamiku.”

“Mnogo je slično vremenu u kojem danas živimo. Vrijeme tehnološke revolucije sa jedne i katastrofalne politike sa druge strane. Nadam se da se neće isto završiti“, zaključio je autor romana “Let” Vladimir Arsenijević.

Bonus video: