Konjević suspendovao tri policajca

Pejanović je u betonjerci završio nakon protestnog mitinga zbog Vladinog priznanja nezavisnosti Kosova prije pet godina
197 pregleda 11 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2013. 06:44h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, suspendovao je trojicu policajaca, optuženih za zlostavljanje pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića, u podgoričkoj policiji krajem 2008. godine.

Iz Konjevićevog kabineta, “Vijestima” je juče potvrđeno da je on donio rješenje o suspenziji za Milanka Lekovića, Ivicu Paunovića i Milana Kljajevića.

Njih trojica su u februaru osuđeni na po sedam mjeseci zatvora zbog prebijanja pokojnog Pejanovića u betonjerci prije pet godina, dok su njihove kolege Dobrivoje Đuričić i Bojan Radunović oslobođeni optužbi zbog istog slučaja.

Viši sud nedavno je, drugi put, ukinuo osuđujuću presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Pejanović je u betonjerci završio nakon protestnog mitinga zbog Vladinog priznanja nezavisnosti Kosova prije pet godina. Još nije utvrđeno ko su policajci, koji su tada s fantomkama ušli u pritvorsku jedinicu, i brutalno pretukli Pejanovića.

Konjevićeva savjetnica za medije Mirjana Bošković, pojasnila je da je protiv njih trojice pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom.

Bošković je istakla da je Osnovno tužilaštvo u Podgorici 25. jula obavjestilo MUP da je Osnovni sud u Podgorici trojicu službenika proglasio krivim, a da je, rješavajući po žalbi, Viši sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

“U prilogu dopisa dostavljena je i kopija optužnice koja je podignuta protiv službenika zato što su počinili krivična djela, teška tjelesna povreda putem pomaganja, u sticaju sa krivičnim djelom mučenje i zlostavljanje putem pomaganja. Članom 108 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano je da će policijskom službeniku biti privremeno ograničeno vršenje dužnosti ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka. Takođe, Zakonom o radu, članom 130 stav 3 predviđeno je da će zaposleni biti privremeno udaljen sa rada ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom”, pojasnila je Bošković.

Konjevićevi prethodnici i bivši šefovi policije se nijesu bavili tim pitanjem, pa su trojica optuženih policajaca do Konjevićeve odluke nesmetanao radili.

Leković je, nedavno kod tužioca privodio finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Dmitrija Potrubača (44).

Izuzev suspendovanja optuženih u slučaju Pejanović, Konjević je u maju suspendovao sedam policajaca iz Berana kojima se u Višem sudu u Bijelom Polju sudi za pokušaj ubistva trojice mladića.

Bonus video: