Šariću i Lončaru produžen pritvor

U odluci vijeća stoji da je pritvor produžen iz istih razloga kao i ranije, odnosno zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja...
206 pregleda 8 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.08.2013. 13:27h

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Bijelom Polju donijelo je odluku o produženju pritvora, do dalje odluke, Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, kojima se zbog pranja novca sudi u tom sudu.

Oni se terete da su od periodu od 2007.do 2010. godine udružili, kako bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo 21.353.879 eura.

U odluci vijeća stoji da je pritvor produžen iz istih razloga kao i ranije, odnosno zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja, kao i postojanja izuzeznih okolnosti koje opravdavaju produžavanje.

"Ovakva odluka vanraspravnog vijeća donesena je jer je u pitanju krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, i koje je posebno teško zbog načina izvršenja, a postoje i izuzetne okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu dovelo do ozbiljne prijetnje ovuvanju javnog reda i mira”, navodi se u odluci vijeća.

Viši sud u Bijelom Polju u maju prošle godine osudio je Šarića i Lončara na osam, odnosno šest godina zatvora, zbog pranja novca. Preciziranom optužnicom njima se stavlja na teret da su se udružili, u periodu od 24. decembra 2007. do kraja 2010. godine, kako bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo 21.353.879 eura za koje su znali da su pribavljeni krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Mlađeg brata, odbjeglog Pljevljaka Darka Šarića, sud je oslobodio optužbe za kriminalno udruživanje i šverc droge, što je u prvostepenoj presudi uradio i Viši sud, ali iz drugih razloga.

Apelacioni sud je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom su Šarić i Jovica Lončar oglašeni krivim za krivično djelo pranje novca i u tom dijelu predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Bonus video: