Ne čujem tvoju priču

U Herceg Novom prikazano ostvarenje Miloša Pušića "Odumiranje"

“Odumiranje” opisuje svijet oko nas u kontekstu odumiranja iskrenih odnosa među ljudima"
121 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 22:23h

Treće festivalske večeri Montenegro film festivla u Herceg Novom, publika je bila u prilici da pogleda ostvarenje “Odumiranje” reditelja Miloša Pušića.

Film je priča o Janku, koji se poslije nekoliko mučnih godina provedenih u Beogradu, vraća u svoje zabito planinsko selo sa namjerom da proda zemlju i ode u Švajcarsku, vjerujući da će se tako izbaviti iz nevolja i konačno izboriti za svoje mjesto pod suncem. Njegova usamljena majka Milica koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj namjeri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namjere odustane. Više riječi o filmu bilo je priije projekcije, a o njemu su govorili reditelj Pušić, glumac i producent Branislav Trifunović i glumac Emir Hadžihafizbregović.

“'Odumiranje' opisuje svijet oko nas u kontekstu odumiranja iskrenih odnosa među ljudima. Sve je postalo plitko i zatvoreno. Riječ je o odumiranju samih ljudi, koju su prestali da slušaju jedni druge. O ljudima koji žele da samo svoj život učine boljim, ne obazirći se na druge. To je film o sebičnosti. Otići ili ostati, ne želim da dajem odgovo na to pitanje, to je stvar izbora. Naravno, ne prođe ni dan a da ne pomsilim da li je možda bolje negdje drugo. A zapravo život nije negdje drugo, život je u glavi”, kazao je reditelj “Odumiranja”, Miloš Pušić.

Branislav Trifunović, glumac i producent, objašnjava da su namjerno u originalnu dramu ubacili lik gastrabajtera koji se vraća kući.

“Gdje god idete, sebe nosite, a vaša nesređenost odlaskom ne dobija razrješenje”, uvjeren je glumac.

Glumac Emir Hadžihafizbregović ističe da ”postoji samo duhovna provincija”, jer, kako objašnjava, Tolstoj je napisao najznačajniji roman XX vijeka “Rat i mir” u Jasnoj Poljani.

“A vi možete papka smjestiti u centar Pariza, on je i dalje papak. Pitanje provincije i pitanje duhovnosti je pitanje ljudske realizovanosti. Ljudi se dijele po raznim kategorijama, ljubitelje džeza i sevdaha, planinskog i morskog turizma, nes kafe i indijskog čaja, ali generalna podjela je na realizovane i nerealizovane ljude”, tvrdi Hadžihafizbegović.