Batine kao poseban oblik turizma

Nikola Laušević iz ANB-a odgovaraće zbog incidenta u Budvi, na tapetu i njegov drug Darko Vuković
270 pregleda 61 komentar(a)
Turisti Budva, Foto: Vuk Lajović
Turisti Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.08.2013. 06:52h

Nakon što su privedeni i prekršajno kažnjeni zbog napada na dvoje turista u Budvi, službenici crnogorskih državnih organa- Nikola Laušević (33) i Davor Vuković (34) postali su poznati regionu kao jedna od vijesti na brojnim internet portalima.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) “Vijestima” je stigla je zvanična potvrda da je Laušević njihov službenik, a juče je potvrđeno i da Vuković radi na poslovima turizma u resornom ministarstvu.

ANB i ministarstvo turizma saopštili su da će prema svojim službenicima postupiti prema zakonima i disciplinskim propisima.

“ANB je u vezi sa slučajem narušavanja javnog reda i mira 21. jula u Budvi, u kojem je učestvovao Laušević, u skladu sa zakonskom procedurom, pokrenula disciplinski postupak protiv imenovanog koji je u toku”, piše u odgovorima ANB-a na pitanja “Vijesti”.

Iz Agencije je potvrđeno da je Laušević učestvovao u incidentu u kome je, prema policijskom zapisniku prijetio i nasilno se ponašao prema turistima Vladimiru Ivanoviću iz Beograda i Stipu Borovcu iz Metkovića.

Iz Agencije ne spore da je Laušević njihov službenik, ali negiraju navode turista da je Davor Vuković nekada radio za tu službu.

Vuković radi u ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao samostalni savjetnik. Vuković je, između ostalog, zadužen i za vođenje prvestepenog postupka u sektoru za turistički razvoj, sektoru za turističku strategiju, politiku i posebne oblike turizma i sektoru za turistički promet i tržište.

“Osuđujemo svaki vid agresivnog ponašanja, a posebno jer je riječ o službeniku Sektora zaduženog za oblast turizma. U tom smislu ministarstvo će, u skladu sa utvrđenim okolnostima, preduzeti zakonom propisane mjere”, navodi se u saopštenju ministarstva koje potpisuje portparolka Milica Lekić.

Turisti su optužili Lauševića i Vukovića da su ih vidno pijani presreli i napali dok su bili u društvu djevojaka, u 4.30 časova ujutru.

Laušević je tokom incidenta kod objekta brze hrane, navodno vadio svoju službenu legitimaciju i prijetio turistima. Laušević i Vuković prijetili su i u stanici budvanske policije gdje su svi akteri incidenta privedeni.

Na pitanje imaju li pravo službenici ANB da zaustavljaju i privode ljude koji se slobodno šetaju gradom iz Agencije je stigao odgovor da njeni službenici nemaju policijska ovlašćenja.

Pomirljiv odgovor stigao je “Vijestima” i iz Ministarstva turizma.

“Sigurni smo da bilo kakvo izolovano dešavanje ove vrste, nikako ne može i neće uticati na dolazak turista iz regiona koji bilježi pozitivne trendove i kojima se ove godine obraćamo kampanjom 'Između planina i mora'. Vjerujemo da je razlog tome, između ostalog, upravo osjećaj bezbjednosti u našoj zemlji”, saopštilo je Ministarstvo turizma.

Niko od crnogorskih turističkih radnika nije reagovao povodom ovog incidenta, jednog u nizu koji Budvu predstavlja kao nebezbjedan grad za goste.

Haos zahvatio ANB i bezbjednosni sektor

Da slučaj sa budvanskog korzoa dobije političku dimenziju pobrinuo se juče poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević koji je u nasilnom ponašanju Lauševića prepoznao model ponašanja Agencije pod vođstvom direktora Bora Vučinića.

“Najnoviji ispadi službenika ANB su samo dodatna potvrda ispravnosti stava DF da je imenovanje Bora Vučinića za direktora ANB, nakon afere 'Listing' bila nedopustiva greška premijera Lukšića i njegovog mentora Milana Roćena”, rekao je Nebojša Medojević. Medojević je rekao da su frakcijske borbe u vladajućoj stranci dovele do toga da nema depolitizacije bezbjednosnih službi.

“Međunarodna bezbjednosno obavještajana zajednica je bila zaprepašćena haosom u ANB-u, Upravi policije i Ministarstvu odbrane, posebno zbog inflitriranja ruskih agenata koje je aktivno štitio Roćen.... Od ranije slavni djelovi ANB koji su sastavni dio organizovanog kriminala jačaju svoje pozicije i to dovodi to potpunog haosa i rasula u ANB-u. Profesionalci u ANB-u su ogorčeni vođenjem službe od strane Vučinića. Disciplina je na najnižem nivou, pa su neke ključne istrage Uprave policije o ubistvima na primorju, suočene sa izostankom saradnje ANB i ogromnim propustima“.

Lukšić je, kaže Medojević, posredstvom Vučinića intenzivirao komunikaciju sa rezidentima svjetskih bezbjednosnih službi sa namjerom da dobije podršku za smjenu Đukanovića i ponovni povratak na mjesto premijera.

“Ovakva haotična situacija u ANB, jedino raduje organizovani kriminal koji svakim danom sve vise jača i preuzima kontrolu nad ekonomijom, tužilaštvom, pravosuđem, medijima. Država polako, ali sigurno gubi rat protiv mafije i to mora da zabrine svakog poštenog i dobronamjernog građanina ove države”.

Bonus video: