Vijek Ćamila Sijarića

Književnik Faruk Dizdarević, autor knjige “Ćamil gora razgovora“, kazao je da je Sijarić izuzetno volio svoj kraj..
150 pregleda 2 komentar(a)
Miraš Martinović, Foto: Jadranka Ćetković
Miraš Martinović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.08.2013. 07:23h

Vijek od rođenja velikana savremenog književnog stvaralaštva, Ćamila Sijarića, obilježen je juče u njegovim rodnim Šipovcima kod Bijelog Polja. U okviru obilježavanja jubileja organizovana je posjeta Biblioteci “Ćamil Sijarić” u Godijevu, a o prozaisti, rođenom 1913, i njegovom književnom opusu, govorili su dr Asim Dizdarević i književnici Faruk Dizdarević i Miraš Martinović.

Ispred Ćamilove česme goste je pozdravio predsjedik Savjeta festivala “Zavičajne staze - Bihor 2013”, Mirsad Rastoder, koji je čestitao ovogodišnjim dobitnicima nagrade na konkursu za priču inspirisanu Bihorom.

Književnik Faruk Dizdarević, autor knjige “Ćamil gora razgovora“, kazao je da je Sijarić izuzetno volio svoj kraj...

“Za njim su se razastirale priče kao sagovi, kao cvjetni vijenci zavičajnih polja i proplanaka, kao da se čitav Bihor kretao za njim i u stopu ga pratio. U svom pripovijedanju Ćamil je čuvao leksičke, sintaksičke i akcenatske specifičnosti zavičajnog govora“, rekao je Dizdarević i napomenuo da će uskoro biti obilježeno četvrt vijeka od smrti ovog književnika.

Književnik Miraš Martinović kazao je da je Ćamil pisac koji je “prije Latinoamerikanaca izmislio magijski realizam, i čija literatura može stati rame sa literaturom Andrića, Selimovića, Crnjanskog i drugih velikana južnoslovenske literature”. Uranjajući u književni opus Sijarića, Martinović je kao najprikladnije rješenje književnikovom djelu, za besjedu izabrao temu voda i vrijeme, “čije proticanje je prisutno u svakoj Sijarićevoj priči”, obrazložio je Martinović.

Pjesnik Bihorac, koji živi i radi u Švedskoj, Refik Ličina, kazao je da je Ćamil Sijarić “jedan od naših najboljih prozaista, uz Iva Andrića i Danila Kiša. On je istakao da je nevjerovatna činjenica da se na području od nekih deset kilometara vazdušnog prostora, nalaze izuzetna književna imena kao što su Ćamil Sijarić, Miodrag Bulatović, Risto Ratković, Marko Vešović i drugi.

J.Ć.

Bonus video: