Godinu i po bez istrage ko je palio automobile "Vijesti"

U odgovoru koji je “Vijestima” 29. jula dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva, piše da su pretresi posljednji put rađeni 23. februara 2012. godine
60 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 15:49h

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) i crnogorska policija gotovo godinu i po ništa nijesu preduzeli da otkriju osobe koje su u ljeto 2011. godine zapalile automobile “Vijesti”.

Uprkos brojnim najavama bivših čelnika Uprave policije Veselina Veljovića i Božidara Vuksanovića, ali i bivše vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić, koji su se “nadali rezultatima” i tvrdili da se na tome “intenzivno radi” istraga nije makla sa mrtve tačke.

U odgovoru koji je “Vijestima” 29. jula dostavljen iz ODT-a piše da su pretresi posljednji put rađeni 23. februara 2012. godine.

“Kod ovog tužilaštva su formiraan tri predmeta. Polazeći od informacija dobijenih od Područne jedinice Podgorica (izjava građana, nalaza vještaka, zapisnika), ovo tužilaštvo je od istražnog sudije Osnovnog suda u Podgorici zahtijevalo u više navrata izdavanje naredbi za pretres... Dokazi i podaci dobijeni pretresima analizirani su zajedno sa službenim licima Područne jedinice Podgorica, pa je zaključeno da treba izvršiti pretres kod šest lica”, piše u odgovoru koji potpisuje osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac.

Uzaludni pretresi

U odgovoru nije pojašnjeno da li je Osnovni sud odobrio zahtjeve tužilaštva kojim su pretres tražili čak sedam puta od jula 2011. do januara 2012. godine, ali jeste kada su pretresali sumnjive i kakav je bio ishod toga.

“Pretresi su izvršeni po našim zahtjevima od 23. 2. 2012. godine, ali nijesu dali rezultate... Do sada policija nije obavjestila tužilaštvo da je otkrila izvršioca odnosno izvršioce paljenja vozila, ili pak lica koja bi pružila korisne informacije o okolnostima pod kojima je došlo do paljenja”, piše u odgovoru ODT-a.

Oni su taj dopis dostavili “Vijestima” kao odgovor na pitanja kada su posljednji put i koje radnje preduzeli u istrazi vezanoj za paljenja vozila "Vijesti", da li je ta istraga završena i ako nije kada se može očekivati kraj istrage i da li u tom slučaju ima novih detalja.

Tužilac nije imao posebnih zahtjeva

Na pitanja o istom slučaju, iz Uprave policije “Vijestima” je odgovoreno da službenici Centra bezbjednosti Podgorica u kontinuitetu preduzimaju “operativne mjere i radnje”.

Nadali se rezultatima: Veljović i Čarapić (Foto: Arhiva "Vijesti")

“Tužiocu su dostavljeni spisi predmeta proistekli iz policijskog rada u prethodnom periodu vezano za ovaj predmet”, odgovorili su iz UP.

Oni su, na pitanje “Vijesti” da li je tužilaštvo od njih tražilo dodatne provjere, odgovorili da nije.

“Tužilac nije imao posebnih zahtjeva za dodatnim provjerama”, piše u njihovom odgovoru.

Uprkos zvaničnim odgovorima policije i tužilaštva, jedan od inspektora koji je radio na slučaju rasvjetljavanja napada na imovinu “Vijesti”, tvrdi da upravo tužilaštvo koči istragu.

“Taj slučaj je policijski zatvoren. Što čeka tužilaštvo i zbog čega ne podiže optužnicu, treba njih da pitate”, rekao je jedan od čelnika UP “Vijestima” insistirajući na anonimnosti.

Dan nakon što su po nalogu suda pretresali sumnjive lokacije, tužilaštvo i policija imali su različite stavove o dokazima koje su inspektori pribavili protiv desetoro privedenih.

Zagoričane saslušali i pustili

Podgorička policija u februaru je pretresla kuće desetak članova samozvane zagoričke bande, zbog sumnje da su povezani sa mnogim nasilnim krivičnim djelima, a neki od njih i sa serijom paljenja automobila “Vijesti”.

Pretres je počeo 23. februara u sedam sati ujutro kada je kriminalistička policija uz pomoć pripadnika SAJ-a upala u kuće braće Bobana i Blaža Vuksanovića, Nikole Markovića, Luke Milića, sestara Bojane i Ivone Barjaktarović i još nekoliko osoba.

Uprkos tome što su se inspektori nadali da će tim pretresima okončati istragu, planovi su im se izjalovili. U kućama Zagoričana nađena su samo tri pištolja, što je rezultiralo podnošenjem krivičnih prijava zbog nedozvoljenog držanje oružja i eksplozivnih materija protiv Nikole Markovića, Bobana Vuksanovića i Milića.

Poslije višesatnog saslušanja desetoro privedenih, Osnovno tužilaštvo u Podgorici ocijenilo je da dokazi koje je policija prikupila protiv njih, zbog sumnje da su učestvovali u paljenju vozila “Vijesti” nisu dovoljno čvrsti da bi bila podignuta optužnica. Zbog toga su i pušteni nakon salušanja.

"Male nesinhronizacije"

To što, od tada, sudeći prema odgovorima iz obje institucije, ništa nijesu radili, nije smetalo bivšoj vrhovnoj tužiteljki Čarapić da u aprilu, na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kaže da se nada rezultatima.

“Ja sada zaista ne bih mogla da kažem kada će povodom paljenja vozila 'Vijesti' biti optužni akt, ali da se na tome intenzivno radi, to je sasvim sigurno", rekla je ona tada.

Gotovo istovremeno, gostujući u emisiji “Načisto” bivši šef policije, Vuksanović, na pitanje da li je kivan na tužilaštvo zbog neuspjeha u rasvjetljavanju paljenja vozila “Vijesti”, kada su neke osobe privedene ali ne i procesuirane, Vuksanović je rekao da nije ljut na tužilaštvo već na policiju.

“Nijesam kivan na tužilaštvo, ali sam malo kivan na policiju. Ali to je stvar neke male nesinhronizacije, koja treba da bude na visokom nivou kako bi se došlo kroz određenu proceduru do dokaza koji se mogu materijalizovati, a na osnovu kojih se može podnijeti krivična prijava”, rekao je Vuksanović tada.

Kivan na policiju: Vuksanović (Foto: Arhiva "Vijesti")

Dodao je da su u pitanju bile neke ishitrene reakcije policije, ne želeći, kako je rekao, da ide u dubinu problema, jer slučaj nije zatvoren.

“U jednoj fazi neke stvari smo malo ubrzali u želji da što brže dođemo do rezultata. Suština je da nije bilo namjere da se napravi greška. Nadam se da će uskoro krivci biti privedeni pravdi”, rekao je Vuksanović, gotovo mjesec i po nakon što su, na rasvjetljavanju slučaja preduzeli posljednje aktivnosti.

Istragu oko paljenja vozila “Vijesti” svojeveremeno je obilježila i oštra polemika između UP i VDT-a, ali i to, što je nakon prvog napada, tadašnji prvi policajac Veljović rekao da misli da je u pitanju “izolovan slučaj”.

Nakon trećeg napda, rekao je da je očigledno da se neko potrudio da pokaže i potvrdi da se ne radi o izolovanom incidentu.

Automobili “Vijesti” zapaljeni su u ljeto 2011. u tri navrata, u razmaku od mjesec i po, na više lokacija u Podgorici.

Serija napada na automobile “Vijesti” počela je u noći između 13. i 14. jula 2011. kada su još nepoznati počinioci, oko 3 sata poslije ponoći, polili benzinom dva službena vozila dnevnika, na parkingu Bulevara revolucije u blizini zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U noći 26. jula dogodio se novi napad - u Maslinama ispred kuće radnika lista zapaljen je još jedan ostavljeni automobil redakcije “Vijesti”. I te noći bio je isti način izvršenja, napadač je prednji dio automobila polio benzinom, zapalio i pobjegao.

Nepoznati napadači su 28. avgusta oko 03.58 časova na parkingu kod OŠ “Pavle Rovinski” na Starom aerodromu zapalili kombi štamparije lista, ali u tom slučaju benzin nije korišten za izazivanje vatre.

Ivanović: Napadači bezbrižni dok je ove vlasti

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović rekao je juče da mu je i sada, kao i dan nakon prvog napada, jasno da se, dok je ove vlasti, neće pronaći njeni miljenici koji stoje iza ovih, ali i drugih zločina prema “Vijestima”.

“U državi gdje institucije služe interesima nedodirljivih pojedinaca i grupa, gdje vrhovni državni tužilac tvrdi da mafija ima moral, sasvim je logično i lako objašnjivo zašto su policija i tužilaštvo davno zaboravili na slučaj paljenja imovine nezavisnog dnevnika 'Vijesti'. Njima se, ruku pod ruku, pridružio i narodni sud, koji je u međuvremenu ekspresno i glatko odbio našu tužbu protiv države zbog ugrožavanja naše imovine i sigurnosti”, rekao je Ivanović.

Sutkinja Osnovnog podgoričkog suda Ana Perović-Vojinović odbila je, u septembru prošle godine, kao neosnovanu, tužbu “Dejli presa” protiv države Crne Gore. Tužbom je traženo novčano obeštećenje, od nešto više od osam hiljada eura, zbog paljenja vozila dnevnika “Vijesti” jer država nije ništa učinila da zaštiti imovinu i zaposlene u tom dnevniku.

“Sutkinja Perović-Vojinović je u obrazloženju nadmašila legendarnog kolegu Otaševića (Nenada), pa je konstatovala da Vlada a posebno premijer (Milo Đukanović), nemaju veze sa našim ugrožavanjem već da je to posljedica naše frustracije i opsjednosti bezgrešnim i velikim vođom. Siguran sam da će nakon takve presude i ona kao i njen saborac Otašević otići na viši položaj u Viši sud”, ocijenio je Ivanović.

Sudija Otašević je u maju 2008. godine presudio da “Vijesti” i Ivanović Đukanoviću isplate 20 hiljada eura na ime navodnih duševnih bolova koje je pretrpio zbog izjave Željka Ivanovića da iza fizičkog napada na njega “stoji Đukanovićeva biološka i mafijaška porodica”.

“Jedina pozitivna stvar u ovoj tragikomediji je što sve ostaje zapisano, i šta je radila i govorila policija, i kako se usvemu ponašalo tužilastvo i sudstvo, tako da će jednog dana sve to moći da se i na razne načine razmotri. Nama je jasno i danas, ono što je bilo i prvog dana nakon ovih napada, da dok je ove vlasti, njeni miljenici koji stoje iza pomenutih i ostalih zločina prema 'Vijestima', ostaće bezbrižni i nedirnuti”, rekao je Ivanović.

Galerija

Bonus video: