Julija Jefimova otela zlato i Ruti Meilutite

Jefimova je slavila u vremenu 29,52, što je svega četiri stotinke sporije od svjetskog rekorda koji je u polufinalu isplivala Ruta Meilutite
163 pregleda 0 komentar(a)
Julija Jefimova, Foto: Beta AP
Julija Jefimova, Foto: Beta AP
Ažurirano: 04.08.2013. 16:58h

Posljednji dan 15. Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima bio je rezervisan za osam plivačkih finala. Nije bilo svjetskih rekorda, ali spektakla i šokova nije falilo...

Julija Jefimova je definitivno vratila Rusiji nadu u plivanje - djevojka rođena u Groznom je nastup u Barseloni krunisala drugom zlatnom medaljom, ovog puta na 50 prsno.

Jefimova je slavila u vremenu 29,52, što je svega četiri stotinke sporije od svjetskog rekorda koji je u polufinalu isplivala Ruta Meilutite. Litvanskom čudu od djeteta se dogodila sudbina Dankinje Rike Meler-Pedersen, koja je na 200 prsno takođe oborila svjetski rekord, ali je u finalu bila tek druga, takođe iza Jefimove. Meilutite je kasnila sedam stotinki, a bronza je pripala dojučerašnjoj rekorderki Džesiki Hardi, koja je, zanimljivo, izjednačila rezultat života - 29,80.

Jefimova je bila srebrna na 100 metara, a u posljednjoj trci šampionata, 4X100 mješovito, omogućila je Rusiji da osvoji bronzu. Naime, 21-godišnjakinja je odlično otplivala drugu dionicu i dovela „zbornaju” sa 6. na 2. mjesto.

Zlatne su bile Sjedinjene Američke Države (Misi Frenklin, Hardi, Dejna Volmer i Megan Romano) u vremenu 3:53,23. To je za Frenklin bilo šesto najsjajnije odličje u prijestonici Katalonije, što je rekord svjetskih prvenstava.

Druga je bila Australija (+ 1,99), zahvaljujući Kejt Kempbel, koja je u posljednjoj izmjeni „oduvala” Veroniku Popovu i zaostatak od devet stotinki pretvorila u plus od 1,25 sekundi. Srebra sijaju i na grudima Emili Sibom, Seli Foster i Ališe Kouts, a bronze su pripale i Dariji Ustinovoj i Svetlani Čimrovoj.

Amerikanci diskvalifikovani

U finalu nije bilo Francuskinja i Italijanki zbog pogrešne izmjene u kvalifikacijama, koja je „došla glave” i Amerikancima - Met Grivers, Kevin Kordes, Rajan Lohti i Nejtan Ejdrijan su bili ubjedljivo prvi na kraju, ali su diskvalifikovani. Grešku je napravio Kordes, koji je u bazen uletio četiri stotinke prije nego što je Grivers dotakao zid!

Zlato je zbog toga pripalo Francuzima (3:31,51 - Kamij Lakur, Đakomo Peres-Dartona, Žeremi Stravijus i Fabijen Žilo), srebro Australiji (+ 0,13 - Ešli Dilejni, Kristijan Sprenger, Tomazo D’Orsonja i Džejms Magnusen), a na pobjedničko postolje su naknadno „uletjeli” i Japanci (+ 0,75 - Riosuke Irije, Kosuke Kitađima, Takuro Fuđi i Šinri Šioura).

Sun kralj dugih pruga

Jang Sun je na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Šangaju oborio rekord Grenta Heketa na 1.500 metara, i to bez poliuretanskog odijela, a juče je kompletirao tri titule na dugim prugama, što je do sada uspio samo legendarni Australijanac. Sun je slavio na kilometar i po u vremenu 14:41,15 i tako prigrabio treće zlato, nakon 400 i 800 metara.

Drugi je bio Kanađanin Rajan Kokrejn (+ 1,13), koji je vodio do posljednjih 100 metara, a bronza je pripala Gregoriju Paltrinijeriju (+ 4,22).

Na 400 mješovito slavio je Japanac Daija Seto (4:08,69), ispred Amerikanca Čejsa Kalisa (+ 0,53) i Brazilca Tijaga Pereire (+ 0,79). U istoj disciplini kod žena je najbrža bila Mađarica Katinka Hošsu (4:30,41), druga je bila Španjolka Mireja Garsija Belmonte (+ 0,80), a treća Elizabet Bejzel iz SAD (+ 1,28).

Holanđanka Ranomi Kromoviđojo je nakon tri bronze napokon uzela zlato, i to u istoj disciplini kao u Londonu - na 50 metara slobodno (24,05). Srebro je uzela Kejt Kempbel (+ 0,09), a bronzu Britanka Franćeska Holsol (+ 0,25).

U prvom finalu posljednjeg dana, 50 leđno, slavlje Francuza - prvi je bio Lakur (24,42), a srebro su sa po 12 stotinki zaostatka podijelili Stravijus i Grivers.

Bonus video: