Službenik ANB prijetio turistima da će ih ubiti

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost potvrđeno da je u incidentu u Budvi učestvovao njihov službenik Nikola Laušević i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak
282 pregleda 138 komentar(a)
Budva brza hrana, Foto: Vuk Lajović
Budva brza hrana, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.08.2013. 10:15h

Vladimir Ivanović iz Beograda i Stipe Borovac iz Metkovića vjerovatno neće skoro poželjeti da dođu na crnogorsko primorje nakon onoga što im se desilo u Budvi 21. jula u ranim jutarnjim satima.

Ivanović tvrdi da su bez ikakvog povoda na njega, njegovog prijetelja Borovca i njihove djevojke nasrnuli službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Nikola Laušević i njegov prijatelj Davor Vuković, službenik Ministarstva održivog razvoja.

Ivanović tvrdi da je nakon večernjeg izlaska, oko 4.30 časova krenuo sa svojim prijateljem Borovcem i njihovim devojkama u jedan od objekata brze hrane u gradu.

"Borovac i ja smo krenuli da kupimo hranu a naše devojke su nastavile šetnju prema plaži. Usput su ih zaustavila dva nepoznata momka i započela komunikaciju sa njima. Vrlo brzo smo se Borovac i ja pridružili društvu i uključili se nenametljivo u konverzaciju, ipak dajući do znanja momcima da se radi o našim devojkama", priča Ivanović.

On kaže da je Vukoviću i Lauševiću, koji su, kako kaže bili "vidno pijani" zasmetalo njihovo prisustvo.

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka piše da je Vuković u hodniku Centra bezbjednosti u Budvi prijetio Ivanoviću i Borovcu

U policiji im je saopšteno da su privremeno lišeni slobode.

Ivanović i Borovac su, kako kaže zadržani u pritovoru od 4.30 kada su dali izjavu do 10.30 časova kada su odvedeni kod sudije za prekršaje

On kaže da su nakon "pomirenja" svi odvedeni kod sudije za prekšaje gdje im je izrečena kazna zbog fizičkog obračuna. Laušević i Vuković su kažnjeni i zbog prijetnji upućenih Ivanoviću i Borovcu u stanici policije u Budvi.

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka piše da je Vuković u hodniku Centra bezbjednosti u Budvi prijetio Ivanoviću i Borovcu riječima: "Bog vas je spasio večeras, sljedeći put ću vas sve pobiti".

Ivanović i njegov prijetelj "revoltirani su odnosom crnogorskih organa reda koji na najgori mogući način predstavljaju Crnu Goru u očima turista"

Ivanović i Borovac su, kako kaže zadržani u pritovoru od 4.30 kada su dali izjavu do 10.30 časova kada su odvedeni kod sudije za prekršaje.

“Borovac i ja sa svojim devojkama ubrzo nakon nemilog događaja napuštamo Crnu Goru i vrlo je izvesno da se više nećemo ni vraćati, uprkos činjenici da sam državljanin Crne Gore. Nakon svega, postavlja se pitanje da li službenici ANB imaju ingerencije da bezraložno maltretiraju i privode građane i koriste službene legitimacije u vidno pijanom stanju, za potrebe pokazivanja moći pred devojkama. Laušević je imao 2.03 promila alkohola u krvi, Vuković 0.75 promila, prema testu izvršenom u policijskoj stanici Budva", rekao je Ivanović.

"Takođe se postavlja pitanje da li službenici ANB mogu bezrazložno da napadaju i tuku turiste, a nakon toga da zajedno za svojim nadređenima pronalaze način kako da prebace krivicu na drugu stranu".

Ivanović i njegov prijetelj "revoltirani su odnosom crnogorskih organa reda koji na najgori mogući način predstavljaju Crnu Goru u očima turista, a i građana Crne Gore, i očigledno tjeraju turiste da nikada više ne posjete Crnu Goru".

Disciplinski postupak protiv Lauševića

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) potvrđeno je da je u incidentu u Budvi učestvovao njihov službenik Nikola Laušević.

Potvrdili su da je Laušević službenik Agencije i da "Davor Vuković nije, niti je ikada bio radno angažovan u ANB".

"ANB je u vezi sa slučajem narušavanja javnog reda i mira 21. 07. 2013. godine u Budvi, u kojem je učestvovao Laušević, u skladu sa zakonskom procedurom, pokrenula disciplinski postupak protiv imenovanog koji je u toku", piše u odgovoru ANB na pitanje "Vijesti nedjeljom".

Na pitanje imaju li pravo službenici ANB da zaustavljaju i privode ljude koji se slobodno šetaju gradom iz Agencije je stigao odgovor da njeni službenici nemaju policijska ovlašćenja.

Bonus video: