Njegošev košmar u diskoteci

Predstava se nakon nekoliko vizuelno atraktivnih scena u eksterijeru kotorske Tabačine i ulica Starog grada preselila u prostor diskoteke "Maksimus"
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2013. 19:48h

Predstava “San na Božić”, rađena po motivima Njegoševe istoimene proze, u režiji Lidije Dedović, odigrana je na prostoru Starog grada i u diskoteci “Maksimus”, u okviru festivala “Kotor Art”.

“San na Božić” bavi se univerzalim temama pravde i nepravde, uz stav da u današnjem, kao i u nekadašnjem svijetu vlada nepravda, dok je pravda samo “mutni zračak nade za koji svako mora sam da se izbori”.

Predstava se nakon nekoliko vizuelno atraktivnih scena u eksterijeru kotorske Tabačine i ulica Starog grada preselila u prostor diskoteke "Maksimus".

„Očekujem da publika shvati kako mi to iskreno radimo, i da možda dođu da pogledaju predstavu nekoliko puta“, rekla je rediteljka i naglasila da težnja autorskog tima nije bila da publiku "bombardovanu" mnogim čulnim utiscima zbuni, nego da dočaraju košmar.

„Svjesna sam da gledaoci ne vide i ne čuju dobro u svakom trenutku, ali to je bila čak i namjera, na neki način, jer san je sasvim poseban žanr, nepredvidiva kategorija. Sav taj haos je precizan, brižljivo organizovan, i nepredvidivost bi trebalo da zatekne i glumce zajedno sa publikom “, kazala je Dedović.

O posebnosti ambijenta i Kotoru kao gradu "prirodnih pozorišnih kulisa" govorio je i kostimograf Leo Kulaš, koji u Crnoj Gori radi od 2001. godine, a "San na Božić" treća je predstava na kojoj radi u sklopu "Kotor Art-a”. Kulaš je iznio pohvale na račun uklapanja rediteljkinog koncepta u prostor diskoteke, energičnosti mladih glumaca, likovnosti predstave, muzike, i festivala "Kotor Art" koji „svakog ljeta nudi izuzetne pozorišne događaje“.

Dramaturškinja Jelena Milošević rekla je da je autorski tim predstave pokušavao da se kroz pojedinačne slučajeve bavi nepravdama.

“Ali, bez obzira na to, „imam utisak da je publika sve shvatila, da osjeća šta smo htjeli reći“, zaključila je Milošević.

Bonus video: