IMA LI USLOVA?

Srbija traži izručenje Šaranovića, Viši sud vaga dokaze

Ekstradicioni pritvor Koljenšiću i Šaranoviću može trajati pola godine, a ovaj rok teče od 25. jula
75 pregleda 18 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Vesko Belojević
Slobodan Šaranović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.08.2013. 20:04h

Crnogorsko Ministarstvo pravde dobilo je, od srpskih kolega, molbe za izručenje i propratnu dokumentaciju u predmetima, koji se vode protiv Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića, koji se sumnjiče da su organizovali ubistvo Beograđanina Nikole Bojovića

“Vijestima” je u Ministarstvu pravde saopšteno da su molbe za izručenje i propratna dokumentacija sa dokazima iz Srbije proslijeđene podgoričkom Višem sudu, na dalju nadležnost.

“Nakon što Viši sud odluči o ispunjenosti uslova, Ministarstvo pravde će u ovim, kao i svim drugim predmetima međunarodne pravne pomoći, postupiti u rokovima u skladu sa važećim zakonodavstvom”, piše u odgovoru koji potpisuje portparolka tog ministarstva Ana Radusinović.

Šaranović je uhapšen 24. jula u Danilovgradu, a Koljenšić istog dana u Sutomoru. Njima su lisice na ruke stavljene tokom zajedničke akcije srpske i crnogorske policije, po potjernici Interpola Beograd, a po naredbi Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, zbog sumnje da su organizovali ubistvo brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio im je ekstradicioni pritvor, a Koljenšićev branilac advokat Medojević rekao je juče “Vijestima” da “teče rok za izručenje, ali da od suda nije dobio informaciju da je zvanično zatražena ekstradicija”.

“Ništa od dokumentacije nijesam dobio, a rok za izručenje teče. Nemam nikavih informacija. Sada čekamo da li će molba doći u roku i dokumentacija, odnosno propratni akti sa dokazima koje država Srbija mora da dostavi”, kazao je Medojević.

Ekstradicioni pritvor Koljenšiću i Šaranoviću može trajati pola godine, a ovaj rok teče od 25. jula, kada im je Bašovićevim rješenjem određen pritvor.

O pristiglim dokazima izjašnjavaće se viši državni tužilac i branioci, dok mišljenje o tome da li su ispunjeni uslovi da se Šaranović i Koljenšić izruče Srbiji, daje sudija za istragu.

To je juče pojasnio Medojević dodajući da mišljenje na provjeru ide krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici.

“Na odluku vijeća, odbrana ima pravo žalbe Apelacionom sudu, dok konačnu odluku o izručenju daje ministar pravde”, kazao je Medojević.

Uhapšeni Šaranović je brat ubijenog Branislava Šaranovića (66), koji je likvidiran 8. oktobra 2009. godine u Ulici neznanog junaka na Dedinju, ali motiv ubistva, imena mogućih izvršilaca i naručilaca još nijesu otkriveni.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović je ranije izjavio da su Šaranović i Koljenšić uhapšeni zbog sumnje da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića 29. aprila 2013. godine u Beogradu. To je potvrdila i crnogorska policija.

Srbija još ne traži Delibašića

Pravosudni organi Srbije, nisu kolegama u Podgorici poslali molbu za izručenje Beograđanina Miloša Delibašića. Delibašić je uhapšen u prijestonici crnogorskog turizma, 16. jula, zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Pančevca Miloša Vidakovića, koji je ubijen 2. jula u Budvi.

Istovremeno, u Beogradu su lišeni slobode Miloš Vojinović, Goran Bojanić, Slaviša Novaković i još jedna osoba. Vojinović i Novaković se sumnjiče da su direktno učestvovali u ubistvu Vidakovića u Budvi, u kafiću u Starom gradu. Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji crnogorske i srpske policije, a čelnici dvaju policija tada su najavili i nova hapšenja.

Uprkos najavama da je hapšenjem ove kriminalne grupe riješno Vidakovićevo ubistvo, još niko nije zvanično osumnjičen za organizovanje, planiranje ili direktnu egzekuciju Vidakovića. Delibašić se nalazi u pritvoru ali zbog toga što mu je prilikom hapšenja u Budvi policija pronašla pištolj u peškiru, a da bi se teretio i za učestvovanje u ubistvu čeka se zeleno svjetlo tužilaštva.

Uhapšen Opačić

Novosađanin Pavle Opačić (35), kojeg policija dovodi u vezu sa ubistvom Nikole Bojovića, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića, uhapšen je sinoć u Kragujevcu.

Njemu je određen 48-časovni pritvor.

Iz Direkcije policije Srbije “Vijestima” je sinoć saopšteno da je Opačića uhapsila Uprava kriminalističke policije Srbije u saradnji sa Žandarmerijom i crnogorskom policijom.

“Opačić se dovodi u vezu sa likvidacijom Nikole Bojovića, 29. aprila u Beogradu. Koja je njegova uloga u tom ubistvu, da li je direktni izvršilac ili pomagač utvrdiće dalja istraga, kao i ulogu ostalih uhapšenih osoba u prethodnom periodu u Beogradu i Crnoj Gori”, rečeno je “Vijestima” sinoć oko 23 časa iz Direkcije srpske policije.

Srbijanski mediji prenose da je policija za Opačićem tragala od hapšenja Slobodana Šaranovića, osumnjičenog da je naložio i organizovao Bojovićevo ubistvo.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović sinoć je tamošnjim medijima rekao da simptomatično što je Opačić uhapšen u Kragujevcu, jer ima prebivalište u Novom Sadu.

“Provjerava se ko mu je dao logistiku i po kom osnovu se on nalazio tamo. Kroz saradnju sa policijom Crne Gore, mi na ovaj način rasvjetljavamo ne samo ovo ubistvo, nego i druga ubistva koja se dovode u vezu sa tom kriminalnom grupom, koja su izvršena na području Crne Gore i Srbije, kao i moguće likvidacije koje je ova kriminalna grupa pripremala na području ove dvije države”, rekao je Veljović sinoć RTS-u.

Preporučujemo za Vas