Izložba Jova Abramovića od 5. avgusta u kotorskoj galeriji "Kod Homena"

Abramović je bio kultni kotorski slikar koji je tragično nastradao u noći 31. marta 1997. godine
137 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 14:20h

Izložba Jova Abramovića biće otvorena 5. avgusta u 21 čas u Galeriji “Kod Homena” u kotorskom Starom gradu, a otvoriće je profesor Oliver Antić, savjetnik predsjednika Republike Srbije u prisutvu NJKV Jelisavete Karađorđević.

Abramović je bio kultni kotorski slikar koji je tragično nastradao u noći 31. marta 1997. godine. Slikao je kombinovanom tehnikom, olovkom, tušem. Bio je darovit slikar, filozof koji je volio svoj Kotor i koji je na duhovit način oslikavao svoj grad, istorijske spomenike, sugrađane, kafane, kuće, česme. Uvijek sa nekom posebnom porukom koju je prenosio na posmatrače i poznavaoce istorije grada, na one koji su u toj duhovitosti prepoznali kotorske prilike, događaje, često iz života umjetnikovih bliskih prijatelja. Abramović nije davao imena svim svojim slikama smatrajući da naziv slike proizilazi iz samog njenog sadržaja. Ciklusom “Alhemičari” i “Kovači” prikazao je svoje filozofsko obrazovanje povezano sa gnostičkim tumačenjem života i posmatranja svoje okoline. Kolekcija Homen upravo se sastoji od desetak slika kombinovanih tehnika iz tog opusa.

Dušanka Subotić Homen, kustos galerije, navela da je Abramović bio samouk slikar, boem, druželjubiv, velik prijatelj, te da ga se svako rado sjeća sa poštovanjem.

“Žao mi je što do sada Jovo Abramović nije dobio mjesto koje zaslužuje u slikarskom miljeu Boke Kotorske. Ima i drugih slikara, ali iz mlađe generacije. Jovo se izdvaja po mnogo čemu, ali nema likovno priznanje od strane likovnih kritičara koje zaslužuje. Možda će se poslije ove izložbe nešto promijeniti”, kazala je Subotić Homen i zahvalila se njegovim prijateljima Budu Popoviću, Nenu Buzdovanu, Draganu Banićeviću, Nađi Vujošević i drugima koji su ustupili Jovove slike iz svojih privatnih kolekcija za ovu izložbu. Jovova ćerka Milena je izrazila zadovoljstvo što je Homen pozvala i predlopžila da se organizuje izložba.

Abramović je bio darovit slikar, filozof koji je volio svoj Kotor i koji je na duhovit način oslikavao svoj grad, istorijske spomenike, sugrađane, kafane, kuće, česme

“Moj otac je poginuo 97. godine i više od deset godina nije bila organizovana nikakva njegova izložba. Tako da me gospođa Homen duboko dirnula i nekako sve ovo veoma emotivno preživljavam, ali s druge strane puno mi je srce jer smatram da je ovo divan način da ga sjete ne samo njegovi brojni prijatelji Kotorani, već i drugi ljudi koji su kupovali i uživali u njegovim slikama, a kojima je bio mnogo drag. Jako sam srećna što je izložba baš u Kotoru gradu kojeg je moj otac mnogo volio i koji je prisutan na skoro svim njegovim slikama i nadam se da gdje god da se sad nalazi da se onako negdje i smješka i da je mnogo srećan zbog ovoga”, kazala je Abramović.

Trag u životu grada

Novinar Duško Davidović, moderator na jučerašnjoj pres konferenciji podsjetio je da je Abramović ostavio dubok trag ne samo u slikarskom već uopšte u životu grada Kotora i to svojim druženjem, prisnim načinom života te da je sa Abramovićem otišao jedan način života u gradu u Kotoru.

“Ali ove slike će vam vjerovatno pokazati, dočarati nešto od tog perioda. Izložba je nastala u koprodukciji kustosa galerije Dušanke Subotić Homen i Jovove ćerke Milene. Gro slika je iz porodične kolekcije Jova Abramovića i galerije porodice Homen, jer je Ciko Homen bio jedan od mecena Abramovića, ali tu su i slike naših sugrađana koji su, kada su čuli da se priprema ova izložba, sa zadovoljstvom ustupili slike iz svojih privatnih kolekcija”, kazao je Davidović.

Bonus video: