Festival klasične muzike “Espressivo” počinje večeras na Cetinju

Na otvaranju festivala večeras nastupiće proslavljeni poljski violinista Jaroslav Nadržicki, predavač na londonskom Kraljevskom koledžu i cetinjskoj Muzičkoj akademiji
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 09:19h

Šesti festival klasične muzike "Espressivo" održaće se od 2. do 13. avgusta na Cetinju, a u okviru festivala, kao i proteklih pet godina, nastupiće vrhunski solisti i kamerni ansambli umjetničke muzike.

Na otvaranju festivala večeras u 21 čas u Ministarstvu kulture nastupiće proslavljeni poljski violinista Jaroslav Nadržicki, predavač na londonskom Kraljevskom koledžu i cetinjskoj Muzičkoj akademiji.

Nadržcki spada među deset najboljih mladih violinista, osnovne i magistarske studije završio je kod slavnog violiniste Igora Petruševskog, a na otvaranju festivala “Espressivo” Nadržicki će nastupiti uz crnogorskog pijanistu Bojana Martinovića.

"Martinović je svojim prethodnim nastupima u Crnoj Gori i na scenama u Londonu, Moskvi, Jerevanu, dokazao visok nivo umjetničkog i izvođačkog iskustva, a “novi duo" Nadržickog i Martinovića nastao je od stare ideje da se takva dva umjetnika, od kojih je jedan gost, a drugi domaći, izraze na koncertu koji se može svrstati u najznačajnija iskustva koncertne prakse", rekao je Miran Begić, umjetnički direktor festivala i dekan Muzičke akademije sa Cetinja.

Bojan Martinović (FOTO: Arhiva "Vijesti")

Begić je festival "Espressivo" istakao kao dugoročni doprinos crnogorskoj muzičkoj sceni, pogotovo “segmentu koji se tiče novih tehnika i tehnologija muzičkog stvaranja i reprodukcije”.

"Cilj festivala "Espressivo" je postizanje veće sinergije lokalnih muzičkih stvaralaca i ansambala sa kulturnim okruženjem, publikom i resursima sredine", rekao je Begić.

Uz koncert otvaranja festivala Begić je pažnji publike posebno preporučio koncert svjetski poznatog pedagoga i pijaniste Vladimira Viardoa, koji uz Svjatoslava Rihtera spada u najznačajnije predstavnike ruskog i svjetskog pijanizma. Viardo će publici na Cetinju predstaviti svoju verziju Debisijevih klavisrkih Preludijuma, a poseban dio programa predstavljaće uvodni tekstovi koje je za posljednju redakciju Debisijevih djela napisao Viardo i koji će uz program koncerta biti podijeljeni publici.

"Viardo spada u red najzačajnijih pijanista današnjice i neko je ko posljednjih nekoliko decenija u kontinuitetu izaziva divljenje i šire javnosti i stručne kritike, bilo svojim sviranjem, bilo svojim renesansnim obrazovanjem", rekao je Begić.

Umjetnički direktor festivala posebno je istakao i nastupe domaćih umjetnika, pijaniste Vladimira Domazetovića, harmonikaša Predraga Jankovića i violiniste Igora Pejovića. Mladi violinista Igor Pejović, student cetinjske Muzičke akademije, pobjednik je trećeg izdanja takmičenja Muzičke akademija sa Cetinja “Manja Radulović-Vulić”. Po ocjenama prof. Petruševskog i Jaroslava Nadržickog, Pejović je “mlad ali već utemeljen umjetnik i izvođač koji osvaja nove izvođačke i umjetničke izraze”.

Miran Begić (FOTO: Arhiva "Vijesti")

Begić smatra da se "umjetnički kontekst festivala “Espressivo” tiče poetičkog i kontekstualnog umrežavanja crnogorske muzičke stvarnosti sa umjetničkom scenom okruženja i evropskim kulturnim tokovima, kroz emancipaciju nove crnogorske muzike, kao i uključivanja crnogorskih stvaralaca u savremene izvođačke prakse umjetničke muzike".

"Festival je osnovan i realizovan na Cetinju, kao pokušaj da se kroz stvaranje bogatog koncertnog programa u toku trajanja festivala stvore preduslovi za uspostavljanje i obogaćivanje opšte muzičke i kulturne slike prijestonice i države. Poseban naglasak stavljamo na novu crnogorsku izvođačku i kompozitorsku produkciju, ispitivanje granica žanra i komunikativnosti, kao i lokacija za interakciju sa publikom, unošenje „svježeg zraka“ u performativnu muzičku praksu", rekao je Begić i podsjetio da je tematski podnaslov ovogodišnjeg festivala "SomeAir".

Uz već pomenute koncerte na ovogodišnjem festivalu "Espressivo" nastupiće i kvintet festivala koji će voditi proslavljeni ruski pijanista i prorektor moskovskog konzervatorijuma "Čajkovski" Aleksandar Bondurjanski. Kvartet sastavljen od domaćih muzičara i Bondurjanki izvodiće djela ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča.

"Pored već pomenutih programa, stari gosti festivala Viktor Uzur i Mihail Bereznicki potrudiće se da muzikom Cetinje stave rame uz rame sa najvećim dvoranama i pozornicama u Evropi. Svojim iskustvom i harizmom, izvodeći bisere klasične muzike, siguran sam da će nas sve bar na tren povesti na neko bolje mjesto, uzvišeno, odnosno tamo đe nas vrhunska umjetnost vodi", rekao je Begić.

Nastupom sastava "DYGONG" iz Danske i performansom umjetničke trupe iz Poljske festival "Espressivo" i ove godine izaći će iz okvira "main stream"-a. Ova dva interaktivna događaja pružiće priliku publici da učestvuje u oblikovanju umjetničkog izraza uživo na Cetinju.

"S obzirom na stalno programsko i organizaciono unaprjeđivanje festivala, kao i na ozbiljan rast kvaliteta učesnika i programa, sigurni smo da će ovogodišnji festival opravdati povjerenje dosadašnje publike i uspostaviti još bolje kriterijume kvaliteta i posjećenosti. U to nas uvjeravaju nesumnjiva atraktivnost programskih sadržaja, kadrovski i programski potencijal učesnika, kao i specifičan ovogodišnji „SomeAir“ koncept festivala", rekao je Begić.

Ljetnja akademija

Uporedo sa koncertima po šesti put na festivalu “Espressivo” održaće se ljetnja akademija na kojoj će predavači biti renomirani profesori iz Londona, Salcburga, Solt Lejk Sitija, Moskve, Pariza.

Na taj način crnogorskim studentima još jednom je omogućeno da unaprijede svoje vještine uz vrhunske umjetnike i pedagoge. "Cilj ovog projekta ide dalje od toga da zadovoljava potrebe najobrazovanije muzičke publike.

Njegova posredna i neposredna „misija“ jeste da popularizuje umjetničku muziku kroz vrhunska djela umjetničke muzike, koju u specifičnim ambijentima Cetinja izvode neki od najkvalitetnijih izvođača umjetničke muzike.

To je jedinstvena prilika za građane Cetinja, Crne Gore, i regiona, da na otvorenim i zatvorenim scenama slušaju vrhunsku umjetničku muziku koju sviraju vrhunski svjetski i najbolji domaći izvođači. Posredno i neposredno, ovakav događaj je stvaranje najboljeg ambijenta za njegovanje slušalačkih navika mladih ljudi i đece, u njima dostupnim i zanimljivim gradskim prostorima i okolnostima", rekao je umjetnički direktor "Espressiva" Miran Begić.

Galerija

Bonus video: