Banda uhvaćena na djelu: Postavljali "libanske klopke" na bankomat

Četvoročlanoj bandi je tužilac odredio 48-časovno zadržavanje zbog sumnje da su počinili krivično djelo
212 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 13:45h

Nakon višednevnog praćenja, policija je na djelu uhvatila četvoročlanu bandu - dok su u Kotoru pokušavali da skinu svoj uređaj sa jednog od bankomata.

Tivćanin Vladimir Jović (32) i trojica Bugara, tokom ljeta, pomoću takozvanih „libanskih klopki“, vrebali su bankomate po primorju i skidali podatke sa kartica klijenata.

Prvi je uhapšen član poznate bande prevaranata iz Bugarske Andrej Stojkov (28), kada se nakon ponoći prišunjao bankomatu u Kotoru, gdje je pokušao da skine uređaj za „skimovanje“ podataka sa kartica. Nakon njega policija je u blizini uhapsila i Jovića, a nešto kasnije u pritvoru su se našla još dva bugarska državljanina Georgi Spasov (31) i Svetoslav Jordanov (38).

Oni su uhapšeni dok su saučesnike čekali u automobilu.

Tom četvercu juče je tužilac odredio 48-časovno zadržavanje zbog sumnje da su počinili krivično djelo - neovlašćeni pristup računarskom sistemu, ali se vjeruje da će policija tokom dalje kriminalističke obrade pronaći još elemenata za nova krivična djela, ali i osnov da se protiv njih pokrene i postupak za krivična djela sa elementima organizovanog kriminala.

Pratili ih cijelog jula

Uhapšeni članovi bande iz Bugarske u Crnu Goru su sa specijalnim uređajima tzv. naprednijim verzijama „libanskih klopki“, stigli početkom jula, ali boravak na primorju nijesu trošili na kupanje i sunčanje. Policija vjeruje da su Stojkov, Spasov i Jordanov tokom dana obilazili bankomate u Podgorici, Budvi, Tivtu i Kotoru, a onda vrebali pogodne momente da postave uređaje - tastaturu sa čipom, koja „skida“ podatke sa kartica koje klijenti ubace prilikom podizanja novca sa bankomata.

„Libanske klopke“ su na bankomatima obično držali po nekoliko sati, a onda su članovi grupe tokom noći dolazili do tih mjesta i skidali svoje uređaje, koji su u svojim kućištima i karticama „pamtili“ zaštitne brojeve i PIN kodove kartica. „Službenici OB Kotor su lišenjem slobode ova četiri lica, zajedno sa službenicima Sektora kriminalističke policije, ušli u završnu fazu višemjesečnih aktivnosti na identifikovanju grupe za koju se osnovano sumnja da se bavila visoko – tehnološkim kriminalom. Dosadašnje policijske aktivnosti ukazuju na osnovanu sumnju da su na jednom od bankomata u Kotoru postavljali elektronske uređaje, tzv. skimere na tastaturu i mjesto za ubacivanje platnih kartica, pomoću kojih su skidali podatke sa platnih kartica korisnika“, saopštila je Uprava policije.

Uređaji u stanu

Nakon hapšenja bande, policija je juče pretresla stan, koji su Bugari koristili u Kotoru, gdje su pronašli nekoliko uređaja - „libanskih klopki“ ali i podatke na još nekoliko kartica, koje su ranije uradile svoj posao.

Uprava policije je tokom ove akcije putem Interpola ostvarila saradnju i sa policijama drugih država u kojima su, kako se sumnja, zloupotrijebljeni podaci sa bankovnih kartica slati na izradu. Vjeruje se da će na osnovu tih podataka biti novih hapšenja članova bande. „Vijesti“ su polovinom juna pisale o upozorenjima stručnjaka za sajber kriminal UP, koji su tada pojasnili način rada prevaranata, koji dolaze mahom iz istočnih zemalja - Bugarske, Rumunije, Rusije. Tada su klijenti poslovnih banaka upozoreni da bande vrebaju bankomate, a da građani lako mogu biti pokradeni jer se na tastaturi terminala ne vidi „lažni uređaj“, jer je iste boje kao i pravi.

Kada klijent ubaci karticu u bankomat, „libanskoj klopci“ je potrebno svega nekoliko sekundi da „skine“ podatke sa zaštitne folije, koji se kasnije čuvaju u fleš memoriji čitača.

Tokom noći banditi skidaju svoje uređaje, a potom na osnovu podataka prave falsifikovane kartice i tako skidaju novac sa računa klijenata

Tokom noći banditi skidaju svoje uređaje, a potom na osnovu podataka prave falsifikovane kartice i tako skidaju novac sa računa klijenata.

Skinuli oko 12.000 eura

Policija sumnja da je grupa iz Bugarske, koja je od ranije poznata po računarskim prevarama, sa bankomata u Kotoru ali i u drugim gradovima Crne Gore kao i u inostranstvu uspjela ovog ljeta da skine podatke sa više od 300 kartica.

„Vijestima“ je rečeno da su članovi grupe, kako se sumnja, podatke koje su „skimovali“ njihovi uređaji slali članovima bande, koji su u Latinskoj Americi izrađivali falsifikovane kartice, a potom na tamošnjim bankomatima skidali novac klijenata.

„Ti podaci su potom, kako se sumnja, zloupotrebljavani u drugim državama, među kojima i u zemljama Latinske Amerike, čime je korisnicima pričinjena materijalna šteta od najmanje 12 hiljada eura. Policijski službenici preduzimaju aktivnosti na utvrđivanju konačnog broja zloupotrijebljenih kartica i iznosa za koji su oštećeni njihovi vlasnici“, navodi UP.

Galerija

Bonus video: