Startovao Montenegro film festival: Plemenita misija širenja umjetnosti

Čitanjem poruke Branka Lustiga otvorena filmska smotra u Herceg Novom
0 komentar(a)
Montenegro film festival, Foto: Slavica Kosić
Montenegro film festival, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.08.2013. 07:49h

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival koji se održava 27. put otvoren je sinoć na Kanli kuli.

„Uvjeren sam da ovaj festival predstavlja učinkoviti momenat u plemenitoj misiji širenja filmske umjetnosti, da će poslije gledanja filmova vaše selekcije gledaoci biti mudriji, snažniji, a samim tim i bolji ljudi“, poručio je dvostruki oskarovac Branko Lustig.

Poznati producent bio je spriječen da lično dođe u Herceg Novi, jer su mu ljekari savjetovali da zbog pogoršanog zdravstvenog stanja ne kreće na put, pa je na Kanli kuli pročitano njegovo pismo kojim je označen početak najznačajnije filmske smotre u Crnoj Gori.

Prve festivalske večeri u glavnom takmičarskom programu, osim Markovićevog prikazan je i film Rocker rumunskog reditelja Mariana Crisana

Nakon toga publika je prvo vidjela film Falsifikator reditelja Gorana Markovića. Kroz niz opštih pojava i navođenja konkretnih događaja iz istorije Jugoslavije toga doba, preplićući ličnu sudbinu glavnog junaka sa širim kontekstom, Marković nudi svoju verziju razloga raspada zemlje koju je krasilo socijalističko samoupravljanje i bratstvo i jedinstvo.

Glavni junak Anđelko, nastavnik i upravitelj seoske škole u Bosni, masovno i besplatno falsifikuje diplome i druga školska svjedočanstva, u želji da pomogne ljudima da dobiju posao i bolji život.

U filmu glume, između ostalih, Tihomir Stanić, Branka Katić, Dragan Petrović, Momčilo Pićurić, Sergej Trifunović, Goran Navojec i drugi. Nakon projekcije pred publiku su izašli reditelj filma Goran Marković i glumac Tihomir Stanić.

Prve festivalske večeri u glavnom takmičarskom programu, osim Markovićevog prikazan je i film Rocker rumunskog reditelja Mariana Crisana.

U glavnom takmičarskom programu igranog filma na Kanli kuli do kraja festivala biće prikazano 13 filmova i dva van konkurencije.

“Spcifuikum ovog festivala je da su sva tri programa glavna i jednaka, jer su sva tri takmičarska, a kako je igrani film najatraktivniji po navici ga zovemo glavni”, objašnjava predsjednik Festivala Stevan Koprivica.

“Sticajem produkcionih okolnosti i zalaganjem selektora Srdana Golubovića ove godine imamo najkohernetniji i najdosljedniji program igranog filma. Program dokumentarnog filma čiji je selektor Vladimir Perović prevazilazi regionalne okvire i predstavlja smotru najboljih dokumentarnih filmova svijeta, kazao je Koprivica.

Prema njegovom uvjerenju “selekcija studentskih filmova, izbor Srđana Koljevića, je najjača do sada, a taj program je postao “najznačajniji i najveći festival mladih u regionu”.

Koprivica je uvjeren da ovako profilisan festival može da funkcioniše i da se razvija.

“Ambicije Festivala su da se u narednom periodu ne čeka samo prezentacija i revija filmova, već da se tokom godine angažman orjentiše ka razvoju filmskog života u Crnoj Gori”, kazao je Koprivica.

“Želimo da budemo neka vrsta filmskog centra Crne Gore o čemu smo već postigli neke dogovore sa Gradom i državom“, najavio je Koprivica.

On očekuje da dođu stvaraoci koji žive od filma, da razmjenjuju iskustva i da se napravi vrsta malog tržišta regionalne filmske industrije u Herceg Novom. Festival bi trebalo da bude najvažniji i najatraktivniji segment, kao i da se tokom godine odvijaju mnoge aktivnosti vezane za razvoj filmskog života u Crnoj Gori.

Put ka tome je i projekcija nezavršenog filma Nikole Vukčevića - Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa koji će na Festivalu biti prezentovan na internom - cehovskom nivou.

Na trgu Belavista u okviru programa selekcije dokumentarnih filmova, održana je projekcija filma Valter, Andreja Aćina, a program su otvorili Srdan Golubovic i Stevan Koprivica.

Večeras u takmičarskom programu na Kanli kuli biće prikazana dva ostvarenja. Ljudožder vegetarijanac hrvatskog reditelja Branka Šmita i Prošlost Asghar Farhadija.

Bonus video: