Italijan Falaski novi tehničar Budvanske rivijere

Falaski je nedavno sa reprezentacijom Italije osvojio bronzu u Svjetskoj ligi, na finalnom turniru u argentinskoj Mar del Plati
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2013. 22:18h

Nakon korektora Franćeska Biribantija, Budvanska rivijera je dobila i drugog Italijana u klupskoj istoriji – na jednogodišnju vjernost obavezao se 25-godišnji reprezentativac “azura”, tehničar Marko Falaski, koji je stigao iz Kastelane Grote, koja je prošle sezone bila osma u regularnom dijelu prvenstva i ispala u prvoj rundi plej-ofa.

Prije tri sezone su Budvani sa Biribantijem izborili plasman u drugu rundu i napravili najveći uspjeh u Ligi šampiona, pa se nadaju da će sa Falaskijem biti iste sreće.

Falaski je nedavno sa reprezentacijom Italije osvojio bronzu u Svjetskoj ligi, na finalnom turniru u argentinskoj Mar del Plati (u meču za bronzu savladali Bugarsku 3:2), ali nije imao veliku minutažu pored neprikosnovenog Dragana Travice (sina nekadašnjeg selektora Srbije i Crne Gore, Ljubomira Travice).

Falaski nije igrao u takmičenju po grupama Svjetske lige, jer je predvodio drugu reprezentaciju “azura”, koja je na Mediteranskim igrama u Mersinu osvojila zlato, pod vođstvom legendarnog Andree Đanija.

Uoči finalnog turnira u Argentini, selektor Italije Mauro Beruto ga je uvrstio u tim umjesto Mikelea Baranovica.

Falaski, međutim, neće konkurisati za tim koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Poljskoj (od 20. do 29. septembra), pošto je Beruto prije nekoliko dana odlučio da umjesto njega pozove Davidea Saitu.

Rođen u Pizi (18. septembra puni 26 godina, visok 188 cm), iz odbojkaške porodice (i otac mu je bio tehničar, igrao je 60-tih godina, sa bratom je igrao u Peśi), Falaski je karijeru počeo u Santa Kroćeu (A2 liga), čiji je član bio od 2004. do do ljeta 2010. godine, s tim da je nekoliko sezona igrao za pozajmici u nižerazrednim klubovima, u Peśi, Masi i Spoletu.

U Kastelanu Grote je stigao prije tri godine, sa kojom je u sezoni 2010/2011 ispao iz elite, ali je dobrim partijama zaslužio poziv u reprezentaciju, u kojoj je debitovao 2011. godine, u Svjetskoj ligi.

Nakon sezone u nižem rangu, Kastelana Grote se prošlog ljeta vratila u elitu, prošle sezone sačuvala prvoligaški status, ali je na kraju, zbog finansijskih razloga, odustala da naredne sezone igra u A1 ligi.

Prije 10-tak dana su italijanski mediji objavili da Kastelana Grote ne želi da se liši usluga Falaskija, i da će, s obzirom da je pod ugovorom, morati da igra za taj tim u B1 ili B2 ligi.

Korijere delo sport je sredinom jula objavio da je Kastelana zainteresovanima u Italiji tražila 15 hiljada eura za jednogodišnju pozajmicu, odnosno 150 hiljada za otkup ugovora…

Falaski je u prošloj sezoni igrao u ukupno 88 setova, i upisao 61 poen, od čega 35 iz bloka i 11 asova.

Prije Falaskija, Budvansku rivijeru su pojačali primač Aleksandar Milivojević i srednji bloker Ivan Ječmenica. Ugovor su produžili tehničar Marko Vujović, livero Ivan Rašović, srednji blokeri Milan Marković i Luka Šuljagić. Pod ugovorom su i Vojin Ćaćić i Rade Papović. Sad se traži korektor i još jedan primač, eventualno i četvrti srednji bloker.

Bonus video: