Poziv crnogorskim producentima da prijave film za Oskara

Pravo učešća imaju crnogorski filmski producenti registrovani za obavljanje djelatnosti kinematografije u Crnoj Gori
87 pregleda 7 komentar(a)
Oskar, dodjela Oskara, Foto: Reuters
Oskar, dodjela Oskara, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2013. 12:01h

Ministarstvo kulture Crne Gore pozvalo je domaće filmske producente da prijave film za izbor crnogorskog kandidata za 86. nagradu Američke filmske akademije Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2013. godini.

Iz Ministarstva kulture saopštili su da se film može prijaviti do 20. avgusta.

Kako se navodi, pravo učešća imaju crnogorski filmski producenti registrovani za obavljanje djelatnosti kinematografije u Crnoj Gori.

Iz tog resora su pojasnili da se može prijaviti film koji je javno prikazan u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu, u periodu između 1. oktobra prošle godine i 30. septembra ove godine.

"Prijaviti se može film koji je tokom prikazivanja reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori i koji je u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata i drugih autorskih prava", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je, osim dokaza da kandidovani film ispunjava navedene uslove, producent dužan da dostavi i izjavu da kandidovani film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke filmske akademije.

"Producent je dužan da dostavi i popunjen, potpisan i pečatom ovjeren Obrazac Američke akademije", dodali su iz tog resora.

Kompletna dokumentacija podnosi se Ministarstvu kulture, na adresu Njegoševa ulica, 81250 Cetinje, sa naznakom: Selekcionoj komisiji za Oskar.

Navodi se da će producenti biti obaviješteni o rasporedu prikazivanja selektovanih filmova u periodu od 25. do 30. avgusta i u obavezi su da kopiju prijavljenog filma dostave Ministarstvu kulture dan prije prikazivanja.

"O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija čiji je sastav odobrio Izvršni komitet Američke akademije, a na osnovu Specijalnih pravila Akademije i Pravila Ministarstva kulture", poručili su iz tog resora.

Iz Ministarstva su pojasnili da će, prema pravilima Američke akademije, Selekciona komisija u Crnoj Gori ocjenjivati samo filmove koji budu dostavljeni na tehnički ispravnoj filmskoj kopiji.

"Komisija može prihvatiti da ocjenjuje film na divide /DVD/ kopiji. Ukoliko taj film bude proglašen za crnogorskog kandidata, producent će u zahtijevanom roku izraditi filmsku ili DCP kopiju. Ako se producent ne bude pridržavao tih pravila biće diskvalifikovan", upozorili su iz tog resora.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 10. septembra.

Bonus video: