Pomoćnica ministra pravde: Otvorićemo procese zbog privatizacija

Nove zakonske odredbe predviđaju krivično gonjenje za direktore preduzeća koji daju mito da bi potpisali ugovor, u korist ili na štetu firme u kojoj rade
59 pregleda 8 komentar(a)
Branka Lakočević, Foto: Savo Prelević
Branka Lakočević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2013. 15:50h

Pomoćnik ministra pravde, Branka Lakočević, ocijenila je da će nova odredba u Krivičnom zakoniku, po kojoj neće zastarijevati krivična djela korupcije, organizovanog kriminala i privatizacija, omogućiti pokretanje postupaka u tim “posebno osjetljivim oblastima”.

Ipak, ta odredba se neće primjenjivati retroaktivno, već će važiti samo za djela za koja se budu vodili postupci po izmijenjenom i dopunjenom osnovnom tekstu KZ.On će se primjenjivati osam dana nakon što bude objavljen u Službenom listu.

«Prihvaćen je amandman koji se odnosio na propisivanje nezastarjelosti za krivična djela u čl. 264 do 276b i u čl. 426 do 431, kao ni za krivična djela za koja po potvrđenim međunarodnim ugovorima zastarjelost ne može da nastupi. Time će se omogućiti da se pokrenu postupci u osetljivim oblastima privatizacije, korupcije a posebno organizovanog kriminala”, rekla je Lakočević.

Te odredbe predviđaju krivično gonjenje za direktore preduzeća koji daju mito da bi potpisali ugovor, u korist ili na štetu firme u kojoj rade.

Neće zastariti ni gonjenje vlasnika firmi koji ne budu plaćali doprinose, prikazivali lažne bilase i izbjegavali poreze. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva, genocid zločin protiv čovječnosti takođe ne zastarijevaju.

Pomoćnica ministra je rekla da je prihvaćen amandman kojim se inkriminiše zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe. Odnosno, kako je navela, “korišćenje imovine državnih organa, javnih ustanova, javnih preduzeća i fondova, jedinica lokalne samouprave i kompanija u kojima država ima vlasnički udio, od strane službenog lica u cilju predstavljanja izborne liste”.

Za to djelo predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do 5 godina”, pojasnila je Lakočević.

Ona je navela da je novina i proširen zakonski opis radnje izvršenja pasivnog podmićivanja u vezi sa izborima.

Amadman o nezastarijevanju krivičnih djela koji je predložila SNP, a Vlada i parlament podržali, bio je neprihvatljiv za Vladu kada ga je DF kao amadman predložio da postane dio novog Ustava, kao najvišeg i najteže promjenjivog pravnog akta.

Ona je pojasnila i da je sa aspekta štetnosti određenih društvenih pojava i nemogućnosti njihovog suzbijanja prošireno krivično djelo nedozvoljeno bavljenje bankarskom, berzanskom ili djelatnošću osiguranja.

“Na način što je inkriminisano nedozvoljeno bavljenje privrednom djelatnošću, a u skladu sa materijalnim odredbama propisanim u tekstu Predloga zakona o mjerama za sprječavanje nelegalnog poslovanja,”objasnila je.

Pomoćnica ministra je podsjetila da će usvojenim tekstom, nakon što Zakon počne da se primjenjuje, osuđeni moći da kazne zatvora izdržavaju u svojim domovima (kućni zatvor), a o čemu će odlučivati sud.

“Uvedena je kao obavezna otežavajuća okolnost za krivična djela učinjena iz mržnje čime se obezbjedjuje strožije kažnjavanje, a time i pojačana krivičnopravna zaštita u odnosu na pojedine posebno ranjive društvene grupe čiji su pripadnici žrtve različitih krivičnih djela koja se vrše iz mržnje zbog te pripadnosti. Takođe, značajno je istaći određivanjem pojma žrtve, imovinske koristi i definisanje mita u smislu ovog zakonika”, kazala je Lakočević.

Poslanici su juče usvojili i amadman poslanice SDP-a Draginje Vuksanović da se u naslovu teksta Krivični zakonik doda "Crne Gore", iako u osnovnom tekstu piše samo KZ.

I oglas je krivično djelo

KZ će sadržati i novi oblik krivičnog djela posredovanje u vršenju prostitucije, a normirano je i krivično djelo korišćenje seksualnih usluga maloljetnog lica.

“U cilju efikasnije borbe protiv svih oblika trgovine ljudima izvršeno je i unapređenje krivičnog djela trgovine ljudima u smislu proširivanje radnje krivičnog djela na osnovu koje može doći do izvršenja ovog teškog krivičnog djela, kao i da pristanak žrtve trgovine ljudima ne isključuje ovo krivično djelo, kao i uvođenje novih krivična djela, trgovinu djelovima ljudskog tijela i oglašavanje trgovine djelovima ljudskog tijela”, rekla je Lakočević.

Zaštita za “zviždače”

Lakočević očekuje da će uvođenjem novih krivičnih djela se dodatno obezbijediti zaštita građana i njihovih osnovnih ljudskih prava.

“Sa aspekta efikasnije borbe protiv korupcije uvedeno je novo krivičnog djela koje za cilj ima posebnu krivičnopravnu zaštitu prava iz rada tzv. zvizdača. Njime se štite lica koja podnesu prijavu ili se obrate nadležnom licu ili organu zbog opravdane sumnje da je učinjeno krivično djelo sa elementima korupcije. Uvedena je odgovornost ako se otkaže ugovor o radu tim osobama, tako da će se na taj način osim zaštite tim licima, postići i pozitivni efekti u suzbijanju korupcije. Takođe, izvršena je harmonizacija i unapređenje sa aspekta problema iz prakse koruptivnih krivičnih djela u privatnom i državnom sektoru. Sa aspekta jačanja nezavisnosti pravosuđa uvedeno je novo krivično djelo ometanje pravde“, rekla je Lakočević.

Bonus video: