Zagoričke hakere čeka suđenje

Tužilaštvo je došlo do dokaza da je grupa ljetos “skinula” SWIFT kodove za plaćanje sa deviznih računa i tako transferisali novac iz inostranstva na njihove račune
311 pregleda 0 komentar(a)
Vndoje Stanišić, Foto: Savo Prelević
Vndoje Stanišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2013. 17:15h

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu desetočlanoj kriminalnoj grupi, protiv koje je Vrhovno državno tužilaštvo podiglo optužnicu da su hakerskim prevarama prošlog ljeta uspjeli da sa tuđih računa iz inostranstva “skinu” čak 1.186.673 eura.

Ta informacija potvrđeno je “Vijestima” u Višem sudu.

Optužnica je podignuta protiv organizatora grupe Beograđanina Miloša Čujovića, koji je označen i kao “mozak” računarske operacije, jer je godinama poznat po hakerskim vještinama.

Kao drugi organizator optužen je Nikola Marković iz Zagoriča i članovi Vidoje Stanišić, Nebojša Marković, Saša Klikovac, Dragan Kovačević, Bojan Pejović, Radonja Vulević, Boris Petričević i Slađana Medenica.

“Ovo kriminalno udruženje je od 1. juna do 31. avgusta 2012. godine, djelovalo na području Crne Gore i radi sticanja protivpravne imovinske koristi. Oni su lažnim prikazivanjem računarskih podataka putem instrukcija za plaćanje sa SWIFT kodovima optuženih, uticali na računarski sistem nekih banaka u inostranstvu”, piše u saopštenju VDT-a.

Tužilaštvo je došlo do dokaza da je ta grupa ljetos pomoću hakerskog znanja Čujovića, uspjela da “skine” SWIFT kodove za plaćanje sa deviznih računa, pa su na taj način slali instrukcije i tako transferisali novac iz inostranstva na njihove račune u Crnoj Gori.

Prve računarske malverzacije gupe primijetili su u platnom prometu CKB-a, jer im je bilo sumnjivo kako to da Stanišić i drugi gotovo svakodnevno dolaze da podižu novac.

Pomoću tih kodova, optužena grupa uspjela je da sa tuđih računa na svoje prebacuje iznose od 2.000 do 15.000 eura, pa se vjeruje da su na taj način trensferisali preko milion eura.

“U tom periodu sa svojih računa uspjeli su da podignu 223.515,97 eura, dok je preostali novac blokiran na deviznim računima optuženih po nalogu Tužilaštva”, saopštilo je VDT.

Krajem juna Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Podgorici, kojim je produžen pritvor okrivljenima u predmetu poznat kao "Računarska prevara".

Okrivljeni u pritvoru devet mjeseci

Advokat Božina Banović, branilac Nikole i Nebojše Markovića, Bojana Pejovića i Vidoja Stanišića, medijima je izjavio da se optuženi za računarske prevare već devet mjeseci nalaze u pritvoru, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku. On je početkom juna uložio žalbu Apelacionom sudu zbog odluke vijeća Višeg suda u Podgorici da produži pritvor četvorici optuženih. U žalbi je predložio da Apelacioni ukine rješenje Višeg suda o produženju pritvora.

“Okrivljeni se nalaze već devet mjeseci u pritvoru, suprotno odredbama ZKP-a. U ovom članu zakona navedeno je da se pritvor ukida, ukoliko za šest mjeseci ne bude podignuta optužnica, a do sada je vijeće Višeg suda dva puta vraćalo optužnicu Tužilaštvu na dopunu istrage”, rekao je tada Banović.

Podsjetio da je optužnica podignuta 27. februara i upućena Višem sudu u Podgorici, na kontrolu. Viši sud je Tužilaštvu vratio optužnicu da je dopuni u roku od dva mjeseca u dijelu istrage.

Branilac okrivljenih, kao i okrivljeni, nisu upoznati sa tokom istražnih radnji, pa je Tužilaštvo podnijelo po njegovom mišljenju novu optužnicu Višem sudu.

Bonus video: