Tikvice su dobre za astmatičare

Sjemenke iz ovog povrća spriječavaju pojavu površinskih kapilara, a djelotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska
53 pregleda 0 komentar(a)
tikvice, Foto: Shutterstock
tikvice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.07.2018. 16:14h

Tikvice se uz paradajz i krastavac smatraju najomiljenijim ljetnjim povrćem. Njihova glavna prednost je u tome što su vrlo hranljive, a sadrže jako malo kalorija.

Osim što održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.

Hranljive tikvice blagotvorno djeluju i na probavu oslobađajući tijelo viška vode i štetnih materija. Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala.

Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu liječenju astme i imaju jaka antiupalna svojstva pa pomažu i u spriječavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala.

Sjemenke iz ovog povrća spriječavaju pojavu površinskih kapilara, a djelotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska. Takođe, smatra se da umanjuju opasnost od pojave multiple skleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer spriječavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

Tikvice se preporučuju u prijesnom i u kuvanom stanju, prenose Večernje novosti.

Bonus video: