pretres

Otac Ratka Koljenšića: Puška i dinamit su moji, a ne mog sina

Otac uhapšenog Koljenšića istakao je i da njegov sin nema nikakve veze sa zločinom koji mu se pripisuje
177 pregleda 36 komentar(a)
Miodrag Koljenšić, Foto: Vesko Belojević
Miodrag Koljenšić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.07.2013. 19:47h

Oružje i eksploziv koje je policija prije dva dana, u nastavku akcije na rasvjetljvanju ubistva Beograđanina Nikole Bojovića, pronašla u dvije kuće u Danilovgradu, ne pripada uhapšenom Ratku Koljenšiću, tvrdi njegov otac Miodrad Koljenšić.

On je, reagujući na policijsko saopštenje, rekao da je porodica Koljenšić ogorčena svime što se proteklih dana dešava i objavljuje u medijima o njegovom sinu.

“Kuće koje je policija pretresala, nijesu njegove, nego moje. On živi u Nikšiću. Municija, eksploziv, mobilni telefoni i kartice koje su pronašli, moji su. Lovačka puška, koju su oduzeli, takođe je moja, a zadužio sam je 1996. godine, kao radnik Uprave za šume. Nema razloga da se to koristi i pripisuje njemu, jer je netačno da ima bilo kakve veze sa tim”, pojasnio je Koljenšić.

Istakao je da oružni list za pušku koja je oduzeta, nije produžen zbog, kako je kazao, zakonskih nejasnoća, ali da je Uprava za šume u vezi toga kontaktirala šefa Upravnih poslova filijale MUP-a Danilovgrad.

Koljenšić je “Vijestima” dostavio zapisnik iz policije sa izjavom šefa danilovgradskog ogranka Uprave za šume, u kojem su potvrđeni njegovi navodi, potvrdu o policijskom pretresu i oduzetim stvarima.

“Mobilni telefoni koje su pronašli, stari su i pokvareni, koje sam ja koristio, dinamit i štapini su moji i to je staro 20 godina, otkad sam radio neki put, municija je moja. Za to nemam dozvolu, ali ću odgovarati”, rekao je Koljenšić. 

“Mobilni telefoni koje su pronašli, stari su i pokvareni, koje sam ja koristio, dinamit i štapini su moji i to je staro 20 godina, otkad sam radio neki put, municija je moja. Za to nemam dozvolu, ali ću odgovarati”, rekao je Koljenšić

Koljenšić je uhapšen 24. jula u Sutomoru, istovremeno kada je u danilovgradskom naselju Ždrebaonik uhapšen i Slobodan Šaranović (74). Oni su uhapšeni u akciji srpske i crnogorske policije, po crvenoj Interpolovoj potjernici, zbog sumnje da su sa Beograđaninom Milošem Delibašićem organizovali i izveli Bojovićevo ubistvo, ali i planirali niz likvidacija u Crnoj Gori i Srbiji. Sudija im je nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor.

Srpska i crnogorska policija vjeruju da je Šaranović okupio Koljenšića i Delibašića i organizovao Bojovićevo ubistvo, kako bi se osvetio za smrt svog brata Branislava-Brana Šaranovića, koji je ubijen u oktobru 2009. godine u Beogradu.

Otac uhapšenog Koljenšića istakao je juče da njegov sin nema nikakve veze sa zločinom zbog kojeg mu je policija stavila lisice na ruke.

“Ne samo mi, nego svak ko ga zna, reći će vam da je on vrijedan i pošten čovjek, koji pošteno radi da prehrani svoje četvoro djece. Veliki je grijeh njega ubacivati u ovu priču o nekakvim zločinima i teška je kleveta ovo što su neki crnogorski mediji prenosili iz beogradskih tabloida u kojima je izrečena užasna laž da je moj sin izvršilac teškog zločina”, rekao je Koljenšić.

On je istakao da je porodica ubijeđena da će neko uskoro da se stidi zbog svega što se o njegovom sinu pisalo proteklih dana.

Iz Uprave policije juče je nezvanično rečeno da su pretresane kuće starijeg Koljenšića, ali ne zbog njega, već zbog njegovog sina

“Smatram prirodnim da se sačeka nedjelju, dvije i vidi hoće li iz Beograda stići ikakvi dokazi za neosnovane sumnje u odnosu na mog sina. Ako ikakvog postupka i bude protiv njega u Crnoj Gori ili negdje preko, ubijeđeni smo da će njegova nevinost biti dokazana, zato što je on dobar čovjek, čiste duše, što znamo mi, njegova porodica, i svi koji ga poznaju”, rekao je on.

Iz Uprave policije juče je nezvanično rečeno da su pretresane kuće starijeg Koljenšića, ali ne zbog njega, već zbog njegovog sina, za kojeg imaju saznanja da je povremeno u njima boravio.

“Imali smo podatke da je tu boravio, razlog pretresa je on i rasvjetljavanje krivičnog djela zbog kojeg je uhapšen, nije njegov otac”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Koljenšić ostaje u pritvoru

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je kao neosnovanu žalba branioca Ratka Koljenšića, advokata Nikole Medojevića, potvrđeno je “Vijestima” u Višem sudu u Podgorici.

Isto vijeće je u petak odbilo žalbu i branioca okrivljenog Slobodana Šaranovića, advokata Borivoja Đukanovića, izjavljena na rješenje sudije za istragu Miroslava Bašovića, kojim je određen ekstradicioni pritvor okrivljenim Šaranoviću i Ratku Koljenšiću, zbog postojanja međunarodne potjernice NCB Interpol Beograd, raspisane po zahjtevu Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje i krivičnog djela teško ubistvo Krivičnog zakonika Srbije.

Odbijena žalba advokata: Ratko Koljenšić

Direktor policije Srbije Milorad Veljović je ranije izjavio da su Šaranović i Koljenšić uhapšeni zbog sumnje da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića 29. aprila 2013. godine u Beogradu, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića. Advokat Nikola Medojević juče je kazao “Vijestima” da nije dobio rješenje kojim je odbijena njegova žalba. On je uložio žalbu zbog određivanja ekstradicionog pritvora državljaninu Crne Gore Ratku Koljenšiću i predložio da krivično vijeće Višeg suda u Podgorici usvoji njegovu žalbu na način što će Koljenšiću ukinuti protivpravno određen pritvor i naložiti da odmah bude pušten na slobodu.

Advokat je u žalbi naveo da je, kao još jedan razlog za pritvaranje Koljenšića, navedena opasnost od bjekstva, jer je između ostalog, istaknuto je da “Koljenšić u Crnoj Gori živi na dvije lokacije”...

“Prvostepenim rješenjem se nedopustivo prejudicira tok postupka i navodi, kao razlog mjere pritvora prema Koljenšiću, da ako bude osuđen može očekivati visoku zatvorsku kaznu, pa zbog toga neće ostati ravnodušan. Ovakvi zaključci predstavljaju negaciju pretpostavke nevinosti kao osnovnog načela ZKP-a, što je ironično poigravanje sa zakonskom obavezom suda da utvrdi konkretnu opasnost od bjekstva, a ne da je kreira svojim neosnovanim nagađanjima”, piše u žalbi.

Preporučujemo za Vas