Knjiga tekstova Miodraga Lekića promovisana u Baru

"Ko pročita ovu knjigu, naći će u njoj izvor intelektualne i građanske hrabrosti", zaključio je profesor Kovačević
142 pregleda 2 komentar(a)
Miodrag Lekić, Bar, Foto: Anto Baković
Miodrag Lekić, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 31.07.2013. 15:18h

Bar - U crnogorskoj himni se kaže da smo svi mi čuvari poštenja Crne Gore, a knjiga “Sumrak faraona” na najljepši način dokazuje da je Miodrag Lekić istinski čuvar Crne Gore od onih koji su je učinili mafijaškom i nepoštenom - rekao je preksinoć prof. dr Filip Kovačević na promociji nove Lekićeve knjige.

Na platou Dvorca kralja Nikole, pred mnogobrojnim Lekićevim sugrađanima, Kovačević je istakao da je u knjizi sabrano preko 100 Lekićevih kolumni, sa lajt-motivom da crnogorska vlast opstaje na permanentnoj konfrontaciji “po sistemu ko će koga prevariti i ko će kome podvaliti”. Kovačević je dodao da naslov knjige doživljava kao početnu fazu, čiji će drugi dio nositi ime "Zora demokratije".

- Očekujem da će ga Lekić napisati u jednoj novoj Crnoj Gori u kojoj ćemo doživjeti svijetlu majsku zoru demokratije. Promišljanja Miodraga Lekića promovišu ideje koje povezuju ljude - pravednosti i solidarnosti, zato sam i u uvodniku knjige opisao “Ideal-politiku Miodraga Lekića” jer ona uvažava ljudsko dostojanstvo i borbu za pravnu državu, uvažavanje svih razlika i zalaganje za jednakost pred zakonom - nastavio je Kovačević.

On je akcentovao da knjiga prikazuje zadivljujući raspon Lekićeve erudicije, da autor stalno ukazuje da je protiv duplih standarda i u lokalnim okvirima i na globalnom nivou.

- Ko pročita ovu knjigu, naći će u njoj izvor intelektualne i građanske hrabrosti, kako treba pristupiti promišljanju globalnih i lokalnih tema, upućuje vas u istoriju, kulturu, ljepotu življenja, daje inspiraciju da se angažujete i promijenite Crnu Goru na bolje - zaključio je profesor Kovačević.

Za književnika i urednika “Vijesti” Balšu Brkovića, “Sumrak faraona” je nevjerovatni panoptikum ideja i ličnosti, knjiga čistog jezika koja poziva čitaoca na dijalog.

- Lekićev asocijativni sistem mnogo je širi od klasičnog političkog manira, kroz nju dobijate briljantne opservacije o politici. Ovdje nema domaćeg temperamenta koji vodi u radikalnost, ova knjiga je dobra antiparadigma takvog razmišljanja. Sva je u intelektualnim nijansiranjima kao da ulazite u tekst kakvog aleksandrijskog leksikona... A Aleksandrija je rodni grad teksta, biblioteke, naše civilizacije, svih nas - kazao je Brković.

"Politika u Crnoj Gori se dijeli na vrijeme do dolaska Lekića na političku scenu i poslije toga", kazao je Brković

On je dodao da će se jednom govoriti da se politika u Crnoj Gori dijeli na vrijeme do dolaska Lekića na političku scenu i poslije toga.

- U svakoj lažnoj antropologiji dešava se prljanje jezika kao takvog, mi živimo u vremenu ponižavanja jezika… Kada jezik služi za obmanjivanje, a ne u-kazivanje na istinito. Lansira se hrpa riječi koje ništa ne znače, kojima se zapravo skriva odsustvo – rekao je Brković.

Prof. dr Milan Popović ocijenio je da je “Sumrak faraona” bogata i kompleksna knjiga, muiltidisciplinarna politikološka studija međunarodnih odnosa, koju po žanru i formi čine kraći tekstovi. Profesor Popović je povukao istorijsku paralelu, ukazujući da je današnja Crna Gora “najbliža Benitu Musoliniju i periodu italijanskog fašizma”. Autor je podsjetio da su u knjizi sabrane kolumne koje je objavljivao u ''Danu'' od 2006. i autorski tekstovi objavljivani u "Politici", "ART Vijestima", "Ninu" i italijanskim časopisima.

Pozdravljajući brojne prijatelje u publici, Miodrag Lekić je evocirao uspomene na sugrađane sa kojima je odrastao i drugovao decenijama, sa sjetom ukazujući da je taj Bar potpuno drugačiji grad u odnosu na “ovaj o kojem se danas piše u novinama”. Moderator večeri bio je novinar i književnik Milan Vujović.

Bonus video: