Budva oštećena za milione Ugovorom za izgradnju TQ Plaze

Finansijsko vještačenje pokazalo da je izgradnja luksuznog centra u metropoli turizma štetna za Opštinu
147 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 14:59h

Ugovor o izgradnji poslovno - stambenog - komercijalnog centra “TQ Plaza”, zajedničkog projekta kompanije Trejd junik i lokalne samouprave, vrijednog 50 miliona eura, štetan je za Opštinu Budva.

To je pokazao izvještaj vještaka finansijske struke, koga je angažovalo specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Izvještaj, koji je prema informacijama “Vijesti” iz tužilaštva, urađen još prije pola godine, pokazao je da je aneksima ugovora, koji su dodatno zaključivani, načinjena milionska šteta lokalnoj upravi.

“Vijestima” je iz tužilaštva zvanično odgovoreno da se i dalje sprovode radnje u okviru izviđaja u slučaju TQ Plaze, ne želeći da detaljnije odgovore do kakvih su eventulanih dokaza došli, da li će započeti istragu i da li je sačinjen spisak osoba koje bi trebalo ispitati.

“Obavještavamo vas da se predmet TQ Plaza iz Budve, nalazi u fazi izviđaja u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina”, piše u odgovoru iz tužilaštva.

Odgovor je “Vijestima” dostavljen 19. juna, a potpisuje ga zamjenik vrhovnog državnog tužioca Radmila Ćuković.

Ugovor Opštine Budva i kompanije Trejd junik sačinjen je prije šest godina, a potom “doživio” još tri aneksa. Opština je u cijeli posao ušla sa davanjem zemljišta i oslobađanjem komunalija, a zauzvrat je trebalo da dobije četvrtinu poslovnog i garažnog prostora, kao i višespratnu garažu, koju Trejd junik još nije izgradio pored gradske Pošte.

Cijela pometnja nastala je još početkom 2011. kada je opozciona SNP alarmirala sve državne institucije, da je posao Opštine i Trejd junika štetan za građane.

Još prije godinu i po, po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđine Nine Ivanović, policija je uzela dokumentaciju iz Opštine, nakon što su opozicione partije SNP, PzP i Nova, optužile vlast da je napravila štetan ugovor i nanijeli milionsku štetu budžetu.

Ivanović je početkom novembra 2011. godine, kada je poslednji put i dala informacije vezano za slučaj TQ Plaze, kazala da je u toku postupak izviđaja - prikupljanje činjenica i dokaza.

“Već smo u poodmakloj fazi postupka, očekujem da ćemo vrlo brzo prikupiti svu dokumenataciju i donijeti odluku”, kazala je tada Ivanović.

Budvanski SNP pozvao je u aprilu 2011. državnog tužioca, zaštitnika imovinsko pravnih interesa i državnu revizorsku instituciju, da onemoguće sprovođenje aneksa III ugovora, zaključenog između Opštine i kompanije Trejd junik, kojim je lokalna uprava, kako su tvrdili, direktno oštećena za 6,7 miliona eura.

Sporni ankes ugovora Opština je sa Trejd junikom zaključila 11. novembra 2010. godine, kojim je, umjesto poslovno - stambenog prostora površine 4.542 kvadrata u centru, dobila isto toliko prostora, ali u garaži (119 parking mjesta).

U Opštini, međutim, smatraju da su samo od prve faze izgradnje poslovno–komercijalno-turističkog centra TQ Plaze, uvećali imovinu u vrijednosti od 7.842.811 eura

SNP je tada poručivala da je glavni ugovor oko izgradnje TQ plaze, sklopljen bez saglasnosti Skupštine Opštine, a da je tender za izbor izvođača radova raspisan u trenutku kada i nije postojao detaljan plan za tu lokaciju.

U Opštini, međutim, smatraju da su samo od prve faze izgradnje poslovno–komercijalno-turističkog centra TQ Plaze, uvećali imovinu u vrijednosti od 7.842.811 eura.

To se i navodi u sveobuhvatnom Izvještaju o postupku realizacije poslova koji se odnose na izgradnju luksuznog, desetine miliona eura vrijednog centra u Budvi, koga je usvojila Skupština sredinom novembra 2011.

Ugovorom između Opštine i Trejd junika, loklanoj upravi trebalo je da pripadne ukupno 25,78 odsto izgrađenog prostora i to samo od prve faze izgradnje.

Opštini je na osnovu tog ugovora pripalo 6.843 kvadrata poslovnog prostora i 120 parking mjesta.

Kroz realizaciju druge faze, na koju se i dalje čeka - izgradnje višespratne garaže i poslovnih prostora tik do centra, Opštini će pripasti još 4.543 kvadrata poslovnog prostora i 250 parking mjesta.

Galerija

Bonus video: