stisnite zube

Emocije na poslu: Nikad ne plačite pred kolegama

Istraživanja su pokazala da žene plaču češće od muškaraca, kao i da su sklonije drugim izlivima emocija
119 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 18:47h

U poslovnom svijetu u kome je dominirao testosteron, odgovor na pitanje da li su u ovakvom okruženju ženske emocije primjerene, bio je očigledan: ukoliko na poslu pokažete emocije, prema vama će se odnositi kao prema djetetu.

Ipak moderni trendovi poslovanja propagiraju više ljudskosti i topline na radnim mjestima, pa to što imate nježniju stranu, nije više nešto što morate da krijete kao hendikep.

Istraživanja su pokazala da žene plaču češće od muškaraca, kao i da su sklonije drugim izlivima emocija.

Ako se rasplačete, bićete smiješni

U poslovnom okruženju sprovedeno je mini istraživanje koje je dalo manje više očekivane rezultate.

I muškarci i žene smatraju da bi se prema koleginici ponašali sa empatijom i saosjećanjem ukoliko se na poslu rasplače, ali bi im to bilo smiješno, što bi se pokazalo i u razgovorima u kojima ne učestvuje osoba koja je sebi dozvolila takav ispad. Ali ni žene ni muškarci nisu moglii da pretpostave šta bi se desilo da se na poslu rasplače pripadnik jačeg pola, jer muškarci jednostavno ne plaču, bar ne zbog posla.

Doktorka Sigal Barsid koja se bavi istraživanjem emocija u organizacionoj sredini, dala je svoje mišljenje na ovu temu.

Kontrolišite emocije

"Emocionalne reakcije na poslu mogu biti problem, najviše iz razloga što se lako šire, i časkom čitavu kancelariju preplavi “emotivna zaraza”. Zato je moj savjet da sve te emocije uskladištite i otvorite to pakovanje tek kad dođete kući. Nađite pomoć, nađite nekog da vas sasluša, rastavite problem na djelove da biste lakše shvatili kako da ga riješite.

"Nedostatak kontrole emocija može vas koštati skupo, pogotova ako niste na rukovodećoj nego na nekoj od nižih pozicija u firmi", rekla je doktorka Barsid za Vol Strit Žurnal.

Ipak moramo imati na umu da na poslu postoji granica između prikladnog i neprikladnog pokazivanja emocija.

Iako je sve više ozbiljnih poslovnih žena tu granicu malo pomjerilo, ona je ipak još uvijek tu, pa preporučujemo da kad je teško ipak stisnete zube i pokažete svoju snagu.

Galerija

Preporučujemo za Vas