Katić: Andrićeva kuća jedinstven objekat nemjerljive kulturološke vrijednosti

On je na otvaranju Kuće koja će biti mjesto sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika, kazao da je taj objekat jedinstven u svijetu
92 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Katić, kuća Iva Andrića, Foto: Prcentar.me
Stevan Katić, kuća Iva Andrića, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 17.07.2018. 11:24h

Kuća nobelovca Iva Andrića jedinstveni je objekat nemjerljive kulturološke vrijednosti, ne samo za Herceg Novi, već i za region, poručio je gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić.

On je na otvaranju Kuće koja će biti mjesto sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika, kazao da je taj objekat jedinstven u svijetu.

“To je jedina kuća, koju je Andrić sagradio, za uživanje u danima ljubavi, mira i harmonije sa svojom Milicom. Kuća, pred kojom stojimo simbol je njegovih godina u Herceg Novom, ali i magije, kojom je naš grad nadahnuo brojne umjetnike da u njemu ostanu i da mu se vrate”, poručio je Katić.

On je, kako se navodi u saopštenju PR Centra, rekao da se Andrić u grad simbolično vraća.

Prema njegovim riječima, obnavljanju Kuće Nobelovca se pristupilo detaljno, ozbiljno i posvećeno, tako da je ona sada otvorena kao objekat u rekonstrukciji.

“Započet je projekat revizalizacije, koji će u fazama trajati do 2020. godine, a za koji su obezbijeđena sredstva iz Evropske unije”, naveo je Katić.

On je kazao da su do sada urađeni hitni radovi na očuvanju i uređenju objekta, a programi pripremljeni za ovo ljeto prvi su korak ”da ovo postane kuća sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika, na ponos Novljana i zadovoljstvo svih koji posjete naš grad”.

”Naša misija ovdje ne staje, ona tek počinje. A počinje optimistično, sa puno elana i entuzijazma jer od večeras mi konačno možemo mirne savjesti reći da je Herceg Novi grad Iva Andrića. Možemo sa ponosom pokazati na dom velikog pisca i pozvati prijatelje da ga posjete”, naveo je Katić.

On je dodao da vjeruje da je to neprocjenjivo blago za svakog građanina Herceg Novog i za cijelu zajednicu.

“Otvaranjem Kuće Andrića na malom prostoru postoje tri objekata koja su posvećena značajnim ličnostima Herceg Novog, a ova, Topaljska tura, zaokružena je godini kada grad obilježava tri vijeka od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje hercegnovske opštine”, saopštio je Katić.

Prema njegovim riječima, u nekoliko stotina metara imati dom jednog Andrića i Mirka Komnenovića i školu u kojoj je učio Njegoš, privilegija je kojom može da se pohvali samo jedan grad na svijetu, a to je Herceg Novi.

On je rekao da je srećan što se ta čast konačno vrednuje na pravi način.

“Njegove misli i ličnost ostaju nam inspiracija, u ovoj kući sjećanja i ljubavi, na Andrićevim hercegnovskim stazama, gdje ćemo vas rado dočekivati u godinama koje dolaze”, poručio je Katić.

Svečanom otvaranju Kuće prethodilo je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između Herceg Novog i Višegrada.

“Tradicionalno dobre odnose Herceg Novog i Višegrada ozvaničili smo Sporazumom o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, kako bismo ojačali veze dva grada, koja su bila značajan dio života i stvaralaštva Andrića. Tako je Andrić opet povezao Herceg Novi i Višegrad”, saopštio je Katić.

Kako je kazao, zanimljivo je da se to dešava tačno 50. godina od kada je Andrić posljednji put boravio u Herceg Novom i kada je krenuo posljednji voz prugom koja je taj grad povezivala sa Sarajevom.

On je podsjetio da je Andrić djetinjstvo i osnovno školovanje proveo u Višegradu koji mu je ostao inspiracija, a zrele godine u Herceg Novom gdje je sagradio dom sa suprugom Milicom.

Kako je nakon potpisivanja Sporazuma naveo, saradnja Herceg Novog i Višegrada će postojati na mnogim poljima, a ne samo na polju kulture.

“Saradnja će se odvijati u oblasti turizma, privrede, sporta. Tu smo da nastavljamo i da produbljujemo saradnju naša dva grada, kako bi ona bila na višem, odnosno zavidnom nivou, kako to i zaslužuju gradovi gdje je Andrić živio”, pojasnio je Katić.

Načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević rekao je da mu je “srce kao Rusija” i da je napravljen novi korak u budućnost.

“Mnogo je emocija, veliko zadovoljstvo. Ovaj Sporazum o saradnji naše dvije opštine će pojačati saradnju Herceg Novog i Višegrada na svim nivoima. Dok smo mi na ovim mjestima, Sporazum će da živi u punom kapacitetu i da diše punim plućima”, poručio je Đurđević.

On je rekao da kuća Andrića u Višegradu nije u vlasništvu te opštine, ali je naveo da zahvaljujući Emiru Kusturici imaju Andrićgrad, i da je sve veći broj ljudi koji žele da dođu u Višegrad, posjete i vide sve ono o čemu je nobelovac pisao.

Član ekspertskog tima na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića, Vladimir Roganović kazao je da je uvjeren da nema mjera kojom se može izračunati šta se sve u Herceg Novom može stvoriti.

“Nalazimo se u vrtu, koji je bio jedini vrt i jedina kuća, koju je Ivo Andrić sagradio za svog nemirnog vijeka. Bilo je to u jeseni njegovog života, onda kada je živio upravo ovdje, mirno i stvarao zajedno sa suprugom Milicom Babić”, rekao je Roganović.

Direktorica Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac kazala je da je izložba “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata”, premijerno prikazana 2011. godine i do danas je postavljena oko 50 puta širom Evrope, u gradovima u kojima je Andrić diplomatski službovao, ali je i prevazišla njegovo diplomatsko putešestvije.

U prvom dijelu umjetničkog programa otvaranja “Andrićeve hercegnovske staze” učestvovali su prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Igor Đorđević i Marija Bergam.

Izložba “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata”, autorke Tatjane Korićanac, otvorena je u drugom dijelu, dok je u muzičkom dijelu nastupila Danica Krstić.

Program otvaranja nastavlja se večeras promocijom knjige Vladimira Roganovića, ”Andrić u Novom”.

Bonus video: