Beranac optužen za pranje novca: Pritvor nakon saslušanja

Simonovićev branilac je najavio da će se zbog toga žaliti vanraspravnom vijeću Višeg suda u Bijelom Polju
352 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 17:01h

Sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vanja Rakonjac, saslušala je juče Beranca Vladana Simonovića (35) i odredila mu pritvor do 30 dana.

Simonović se tereti da je, skupa sa Rožajcem Velijom Hot, u Crnoj Gori oprao 1.287.000 eura stečenih od prodaje droge u inostranstvu.

Hot je, kako je saopšteno iz policije, još u bjekstvu.

Simonovićev branilac, advokat Stanko Jelić, kazao je “Vijestima” da je ovaj na saslušanju ponudio dokaze da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret i da je zbog toga određivanje pritvora neosnovano.

On je najavio da će se zbog toga žaliti vanraspravnom vijeću Višeg suda u Bijelom Polju.

Inspektori sumnjaju da je Simonović od 2004. do 2012. godine prikrivao način pribavljanja 507.320,95 eura, koji je stekao kriminalnom djelatnošću – vršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u skandinavskim zemljama, u ukupnom iznosu od oko 1.287.000 eura.

“Simonović je taj iznos prenio u legalne novčane tokove kroz kupovinu zemljišta u Beranama i Kotoru, kupovinu stana u Podgorici, investiranje u poslovne aktivnosti i izgradnju poslovnog objekta – hotela u Beranama, investiranje u kupovinu akcija na tržištu kapitala, kupovinu više luksuznih vozila i gotovinske uplate – osnivački kapital firme 'Lukas In' i druga novčana ulaganja”, saopšteno je iz Uprave policije.

Hot se, kako je rečeno, sumnjiči da je u periodu od 2005. do 2007. takođe prikrivao način pribavljanja 779.393,30 eura, koje je, takođe, stekao vršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga na teritoriji Bosne i Hercegovine i Slovenije.

“On je taj novac, kako se sumnja, plasirao u legalne novčane tokove – kroz kupovinu zemljišta i plaćanje komunalija u Opštini Rožaje, izgradnju stambeno poslovnog objekta u Rožajama, kupovinu zemljišta Zemljoradničke zadruge 'Agrobisernica' – Rožaje, investiranje u izgradnju benzinske pumpe u mjestu Đurenovića Luke u Rožajama i osnivanje firme 'Euro Central' kroz sopstveni ulog – osnivački kapital”, piše u saopštenju policije.

Kalač: Hot ne bježi, ali ne znam gdje je

Redakciji “Vijesti” juče se javio branilac Hota, rožajski advokat Nušo Kalač, koji je kazao da nije tačna informacija policije da se njegov klijent nalazi u bjekstvu.

“Nije tačno da je Hot u bjekstvu. On je na službenom putu i u inostranstvu se nalazi još prije nego je policija pretresla njegove objekte. Nema nijednog razloga da se krije i bježi, jer je sve stekao u skladu sa zakonom i ima dokaze o porijeklu imovine. Čim se vrati, javiće se istražnim organima”, kazao je Kalač.

On je dodao da je Hot, prema njegovim informacijama, telefonom razgovarao sa policijskim inspektorima i najavio skori povratak. Kalač je “Vijestima” rekao da ne može reći u kojoj zemlji se njegov klijent nalazi, jer ne zna.

Galerija

Bonus video: