III Mini sajam knjiga otvoren u Nikšiću

Salon knjige biće otvoren do desetog avgusta, a ljubitelji pisane riječi imaće priliku i da popularna izdanja kupe po sajamskom popustu
94 pregleda 0 komentar(a)
Mini sajam knjiga, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Mini sajam knjiga, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.07.2013. 17:45h

III Mini sajam knjiga koji organizuje književna zajednica “Vladimir Mijušković“ iz Nikšića i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, otvoren je na Trgu Slobode u Nikšiću.

Ovogodišnji Sajam koji nosi naziv “Auto(r) na korzou“ posvećen je dvjestogodišnjici rođenja Petra II Petrovića Njegoša i 45-godišnjici postojanja književne zajednice “Vladimir Mijušković“. Slogan je inspirisan naslovom poznate knjige velikog pjesnika Tina Ujevića “Auto na korzu”, koja je, početkom tridesetih godina prošloga vijeka objavljena upravo u Nikšiću.

“Svake večeri u 21 sat Nikšićanima će se predstavljati gosti manifestacije. Na štandovima se nalaze knjige 16 crnogorskih izdavača, kao i knjige izdavača iz regiona“, kazao je “Vijestima“ predsjednik Književne zajednice i urednik programa Dušan Govedarica.

Sajam je organizovan u sklopu IPA projekta, podržanog od strane EU, a njegov cilj je obnova i promovisanje književnog bogatstva Balkana.

“U avgustu će Zajednica i Udruženje izdavača i knjižara organizovatiumjetničku koloniju u ‘Klubu knjige’ u Sportskom centru što je naznaka da ćemo krenuti sa obnavljanjem čuvenih nikšićkih književnih susreta utemeljenih 1968. godine, kada je zajednica i osnovana”, kazao je Govedarica.

Književni susreti su osamdesetih godina prošlog vijeka važili za prepoznatljive i važne, na ex-Yu prostorima kada su stanovnici grada pod Trebjesom imali prilike da se druže sa Desankom Maksimović, Mihailom Lalićem, Mešom Selimovićem... Zato je, kako je kazao Govedarica, Sajam knjiga prilika da se obnovi saradnja sa svim književnim centrima i organizatorima festivala u regionu.

Salon knjige biće otvoren do desetog avgusta, a ljubitelji pisane riječi imaće priliku i da popularna izdanja kupe po sajamskom popustu.

Bonus video: